Ajax: Didulica, Trabelsi, Chivu (Heitinga 46), Yakubu (Mido '32), Van Damme, Galasek, Witschge, Pienaar, Sikora (Van de Meyde '32), Boukhari, Ibrahimovic

NAC: Babos, Feher, Penders, Schenning (Mensah'12), Gudelj, Stewart, Schreuder, Colin, Korneev (Boussaboun '46), Engelaar, Bobson (Van de Eede '70)

Ajax wordt te laat wakker

(Door: )

Ajax heeft twee punten achterstand opgelopen in de competitie op koploper PSV vanwege een onnodig gelijkspel tegen NAC. Na een 0-2 achterstand in de eerste helft eindigde Ajax-NAC uiteindelijk in een 2-2 gelijkspel. Ajax profiteerde daarom slechts gedeeltelijk van de misstap van Feyenoord van zaterdag tegen RBC. De voorsprong van Ajax op de Rotterdammers bedraagt nu 3 punten. Volgende week volgt de competitiewedstrijd Feyenoord - Ajax.

Ronald Koeman begon verrassend met Boukhari (voor Van der Meyde), Witschge (voor de geblesseerde Maxwell) en Pienaar (uit voorzorg langs de kant gehouden) in de basis. De ploeg had sowieso al enkele nieuwe spelers in de basis staan met keeper Didulica en Yakubu die afgelopen woensdag in Milaan ontbrak wegens een schorsing. De elf van Koeman: Didulica, Trabelsi, Chivu, Yakubu, Van Damme, Galasek, Witschge, Pienaar, Sikora, Ibrahimovic en Boukhari.

Ajax liet het in de eerste helft tegen NAC volledig liggen. De ploeg speelde te traag en zonder inspiratie. NAC kwam via enkele scherpe counters op een 0-2 voorsprong. Bij beide goals probeerde Trabelsi op onverklaarbare wijze een hoge bal aan te nemen en verspeelde daarbij de bal. Na 3 minuten was het Bobson, na 21 minuten Stewart die daarvan profiteerde. van de tribunes rolde het 'Voetballen, voetballen' uit frustratie vanwege het zwakke spel van de Amsterdammers.

Na een half uur spelen greep Ronald Koeman al in door van der Meyde en Mido te brengen voor Yakubu en Sikora. Nog voor rust verzuimde NAC de wedstrijd definitief te beslissen door twee keer oog in oog met Didulica te falen.

In de rust moest Ronald Koeman ook nog zijn derde wissel gebruiken toen Chivu te geblesseerd bleek om door te voetballen. Heitinga was zijn vervanger achterin.

Ajax tapte in de tweede helft uit een geheel ander vaatje. Ajax speelde veel feller en aggressiever en schroefde NAC onder leiding van Galasek en Witschge de duimschroeven aan. Dat resulteerde vervolgens in goals voor de spitsen Zlatan Ibrahimovic en Mido, 2-2. In de laatste 20 minuten kon Ajax die druk van het begin van de tweede helft niet meer voortzetten. De ploeg kon in de resterende speeltijd de overwinning niet meer afdwingen. In de slotfase was NAC enige malen zelfs nog dichtbij de winnende treffer. Net als Chivu liep ook zijn vervanger Heitinga tegen een blessure op.

Ajax coach Ronald Koeman liet na afloop weten nog geen duidelijkheid te hebben over de ernst van de blessures van Cristian Chivu en Johnny Heitinga. 'Als deze spelers wegvallen, zou dat een groot verlies zijn, aangezien ze heel belangrijk zijn voor dit elftal.' De coach liet weten niet ontevreden te zijn met het resultaat. 'Ik ben wel blij met het punt. Zeker gezien de ruststand. De ploeg vocht in de tweede helft als leeuwen. Daar moet ik ze een compliment voor geven. We hielpen NAC op een ongelofelijke manier in het zadel. Trabelsi ging twee keer in de fout. Zulke verdedigingsfouten mogen niet gebeuren op dit niveau. NAC zocht bij counters snel de diepte via de lange bal en daar hadden we het moeilijk mee. Na de achterstand moesten we vervolgens meer risico gaan nemen en ruimte weggeven.'

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Ajax Netwerk Pool goed voorspeld.