Grim, Van Halst, Verlaat (58' Chivu), Winter, Machlas (74' Wamberto), Laudrup, Gronkjaer, Knopper, De Cler, Nieuwenburg, O' Brien.

Wapenaar, Lucius, Van der Gaag, Zwaanswijk, Bosschaart, Oliseh, Cairo, Groenendijk (68' Dijkhuizen), Kuyt (68' De Jong), Robbemond, Martel.

Scheidsrechter: Van Hulten

Toeschouwers: 41.234

Ajax te sterk voor FC Utrecht

(Door: M)

Ook na dit weekend behoudt Ajax de koppositie in de KPN-telecompetitie. In de Amsterdam Arena won Ajax vanmiddag moeizaam met 2 - 0 van FC Utrecht, waardoor de 3 punten in Amsterdam bleven. Beide ploegen kregen legio kansen, maar alleen Winter en Gronkjaer wisten vanmiddag het net te vinden.

Ajax profiteerde optimaal van de twee weken competitierust. Jan Wouters kon vandaag tegen FC Utrecht weer beschikken over O'Brien, De Cler en Van Halst, allen hersteld van blessures. De laatste maakte zijn rentree na twee maanden buitenspel te hebben gestaan. Dani, Witschge en Vierklau zijn ook op de weg terug, maar waren nog niet fit genoeg om te spelen.

FC Utrecht begon fel en agressief aan de wedstrijd en
Ajax had daar in de beginfase geen antwoord op. De jonge ploeg van Marc Wotte kreeg in het eerste half uur flink wat kansen, maar Ajax mocht van geluk spreken dat de spitsen Kuyt en Martel slordig met de kansen omgingen, waar door een vroege tegentreffer uitbleef. Zwakke plek bij Ajax in de eerste helft was de linksachterpositie waar het talent Cairo De Cler regelmatig voorbij liep. Vaak bleef het vervolg bij de Utrechters, tot opluchting van de ruim 40.000 toeschouwers, echter uit.

Ook aan de andere kant bleek het moeilijk voor de spitsen om te scoren. Machlas presteerde het b.v. om vanaf vijf meter voor het doel een opgelegde kans te verprutsen. De Griek verkeert nog steeds in een vormcrisis en het is voor Ajax te hopen dat hij daar, mede met het oog op de UEFA-cup wedstrijd tegen Mallorca donderdag, snel vanaf komt. Uitgerekend de man die vandaag zijn 200ste wedstrijd speelde was verantwoordelijk voor de belangrijke eerste treffer voor Ajax. Aron Winter knikte de vrije trap van Knopper na een half uur netjes achter doelman Wapenaar van Utrecht. Mede doordat de gasten vlak voor rust een doelpunt afgekeurd zagen vanwege hands van Cairo gingen beide partijen rusten met een 1 - 0 tussenstand.

In de tweede helft veranderde er niet veel aan het spelbeeld. Beide ploegen kregen kansen die niet verzilverd werden. Na een klein uur spelen moest Frank Verlaat door een ongelukkige botsing met Oliseh het veld met een hoofdwond verlaten (lichte hersenschudding). Zijn vervanger was de Roemeen Chivu. Enkele minuten daarna verzekerde Ajax zich van de overwinning door het tweede doelpunt te scoren. De Deen Gronkjaer rondde een voorzet van Laudrup simpel af. FC Utrecht probeerde het in het restant van het duel nog wel, maar het was Ajax dat nog de beste kansen kreeg vanwege de ruimte die daarbij vrij kwam. Het doel werd echter niet meer gevonden.