Geel: Galasek, Van Halst, Stekelenburg (Ajax), Laville (Olympique Lyon)

Ajax: Stekelenburg, Trabelsi, Yakubo, Chivu, O'Brien, Galasek (Van Halst '57), Maxwell, Litmanen, Van der Meyde, Ibrahimovic (Bergdolmo '81), Sikora (Pienaar '68)

Olympique Lyon: Coupet, Chanelet, Cacapa, Edmilson, Brechet, Juninho, Violeau (Laville/46), Carriere, Dhorasoo, Anderson, Govou (Vairelles '41)

Ajax begint met overwinning tegen Fransen

(Door: )

Dankzij twee goals van de Zweedse spits Zlatan Ibrahimovic is Ajax de eerste ronde van de Champions League begonnen met een 2-1 overwinning op Olympique Lyon. Door het gelijke spel van Inter Milaan bij Rosenborg pakte Ajax ook direct de leiding in Poule D.

Ajax was in de eerste helft de betere ploeg en speelde bij vlagen goed voetbal. Ibrahimov schoot de ploeg na ruim tien minuten al op een 1-0 voorsprong. Met een fabuleuze beweging speelde hij zich vrij van twee tegenstanders en schoot vervolgens op prachtige wijze raak voorbij de verbouwereerde keeper van de Fransen. Er waren echte rook kansen voor de Fransen. De grootste was voor de Braziliaan Andersson die uit een overwacht schot de paal trof en ook in de rebound gevaarlijk was.

Zlatan Ibrahimov besliste na een half uur spelen echter de wedstrijd door een prachtige combinatie van uitblinker Litmanen en Sikora af te ronden. De Fin nam met al zijn ervaring de leiding van Ajax in handen en stuurde de ploeg langs de Fransen. Hij nam zijn verantwoordelijkheid en zou in de tweede helft zelfs de 90 minuten volmaken.

In die tweede helft kreeg Ajax het heel moeilijk. De Fransen vergrootten de druk op Ajax waardoor het steeds verder terug moest. Dat werd nog eens versterkt door de wissel van Pienaar voor Sikora en 10 minuten voor tijd bergdolmo voor matchwinnaar Zlatan. In de 84ste minuut werd de druk voor Ajax even fataal toen de Braziliaan Andersson fraai doeltrof. Ajax moest nog even vrezen toen Yakubu met zijn tweede geel en dus rood van het veld moest. Onder leiding van de jonge keeper Stekelenburg hield de verdediging van Ajax in het vervolg echter stand en kon het de zwaarverdiende 3 punten juichend in ontvangst nemen.

Voor een verslag van minuut tot minuut: bekijk verslag UEFA.com

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 3 deelnemers aan de Ajax Netwerk Pool goed voorspeld.