Geel: Stefanovic, Hofs, Claessens, Mbamba (Vitesse), Van Halst (Ajax)

Jevric, Cornelisse, Stefanovic, Knol, Frénkel, Claessens (Sone/80), Mbamba, Janssen, Hofs (Martel/67), Levtsjenko, Amoah.

AJAX:

Stekelenburg, Trabelsi, Chivu, Pasanen, O'Brien, Pienaar, Maxwell, Galasek (Wamberto/55), vd.Vaart, Ibrahimovic, Mido (v.Halst/75).

Ajax in tweede helft voorbij Vitesse

(Door: M)

Ajax heeft zondagmiddag ook haar tweede competitiewedstrijd in het nieuwe seizoen winnend afgesloten. Na de 3 - 1 overwinning op FC Utrecht vorige week zegevierden de Amsterdammers in Arnhem in een zeer spannende wedstrijd met 1 - 2 van Vitesse. De manschappen van Ronald Koeman maakten daarmee een eind aan de slechte reeks van Ajax in het Gelredome. Tot aan vandaag wist de titelverdediger nooit te winnen van Vitesse in het overdekte stadion. Ajax behoudt door de zege de maximale score van 6 punten uit 2 duels. Het gaat daarmee aan kop van de ranglijst met RKC en PSV.

Ajax startte in de moeilijke uitwedstrijd tegen Vitesse in tegenstelling tot de eerste competitieduel tegen FC Utrecht in een 4-4-2 opstelling. Deze keuze van Ronald Koeman ging ten koste van Andy van der Meyde en Victor Sikora. Laatstgenoemde zat ook niet bij de selectie. De coach van Ajax was van mening dat de nieuwe linkerspits van de Amsterdammers nog niet voldoende fit was om in actie te komen tegen zijn oude club. Zlatan Ibrahimovic en Mido vormden tegen Vitesse de aanval van Ajax. De overige basisspelers: Stekelenburg, Trabelsi, Pasanen, Chivu, O'Brien, Pienaar, Galasek, Van der Vaart en Maxwell.

Niet Ajax maar thuisploeg Vitesse kwam zondag het beste uit de startblokken. De ploeg van trainer Mike Snoei troefde de Amsterdammers in de eerste 45 minuten op alle fronten af. De Ajacieden wisten zich nauwelijks raad met het felle spel van Vitesse. Vooral de spitsen Amoah en Mbamba zorgden voor grote problemen in de defensie van Ajax. In de 16de minuut ging het al fout. Na een goede actie van Mbamba was Amoah O'Brien te snel af en liet hij Stekelenburg kansloos. Een tweede treffer bleef uit omdat Hofs en Mbamba het vizier niet op scherp hadden staan. Ajax moest het doen met een schot van Van der Vaart.

Vlak na rust verdubbelde Theo Janssen bijna de score. Zijn vrije trap belandde echter op de lat boven Stekelenburg. Niet veel later kwam Ajax enigszins gelukkig langszij. Doelman Jevric verkeek zich op een hoekschop, waarna Pasanen uit een scrimmage de bal het doel in wist te werken. Ajax putte moed uit het doelpunt en ging wat beter spelen. Toch kwam de winnende treffer van Ajax uit de lucht vallen. Cristian Chivu knalde in de 77ste minuut tot ieders verbazing een vrije trap van zeker 25 meter prachtig in de kruising. Ajax stelde vervolgens met kunst en vliegwerk de zege veilig.

Uitslag Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 43 deelnemers aan de Ajax Netwerk Pool goed voorspeld.