Geel: Van der.Meyde, Chivu, Galasek (Ajax), Kezman, Ooijer (PSV)

Ajax: Stekelenburg, Trabelsi, Bergdélmo (Pasanen '46), Chivu, O'Brien, Galasek, Van der Vaart, Maxwell, Van der Meijde, Sikora (Wamberto '73), Mido (Zlatan '77)

PSV: Waterreus, Bégelund, Ooijer, Hofland, Bouma, Rommedahl, Vogel (Vennegoor of Hesselink '65), Van.Bommel, Gakhokidze (Robben '65), Kezman, Bruggink ('83 Ramzi)

Eerste prijs alweer voor Koeman; duidelijke winst op PSV

(Door: )

Ronald Koeman won in de eerste officiele wedstrijd van het seizoen opnieuw een prijs voor Ajax. Na de landstitel en de Amstel Cup haalde hij nu ook de Johan Cruijff Schaal binnen voor de Amsterdammers. Ajax versloeg PSV met een duidelijke 3-1 overwinning, waarop weinig af te dingen viel. Van der Vaart was opnieuw de grote man met 2 treffers.

Ajax liet in de eerste minuten het initiatief verrassend aan de Eindhovenaren. De ploeg speelde niet scherp genoeg en kreeg het daarom lastig tegen een compact spelend PSV. Het veldoverwicht was in de beginfase dan ook voor de Eindhovenaren. dat duurde uiteindelijk 10 minuten. Kezman kopte vervolgens een voorzet van Rommedahl in de verste hoek achter
Stekelenburg voor de 0-1.

Na die goal veranderde de wedstrijd. Ajax gooide de schroom van zich af en zette vanaf dat moment PSV onder druk dat verder terug moest. Ajax had in het vervolg van de eerste helft het balbezit. het kon daar echter maar weinig kansen mee creeren. Ajax moest verder op blijven passen op de counter, waarbij met name Kezman steeds werd gezocht. De PSV'ers werden
naarmate de wedstrijd vorderde echter steeds minder gevaarlijk.

Ajax leek na 23 minuten langszij te kunnen gaan komen. Van Bommel speelde een bal zwak terug op Bogelund. Sikora zat er tussen en kon alleen door lopen op Waterreus. De PSV keeper redde echter. Na een half uur spelen kwam Ajax goed weg toen Kezman oog in oog voor Stekelenburg faalde en de bal op Stekelenburg schoot.

Ajax kwam in het vervolg steeds meer voor de goal van PSV. Dat resulteerde uiteindelijk in de 40ste minuut tot de gelijkmaker. Die kwam niet verrassend opnieuw van Van der Vaart. De middenvelder draaide zich los van de dekking van Ooijer en schoot de bal in die verre hoek achter de kansloze Ronald Waterreus, 1-1.

De wedstrijd brak daardoor verder open. PSV verliet de loopgraven wat vaker waardoor het speelveld langer werd en het spel zich snel verplaatste over het veld. Tot een score kwam het echter niet meer in de eerste helft, waardoor beide ploegen met een 1-1 tussenstand gingen rusten.

In de tweede helft kwam Pasanen de tegenvallende Bergdolmo vervangen. In de 54ste minuut kwam Ajax voor het eerst op een voorsprong. Trabelsi ging diep en legde de bal panklaar op het hoofd van Mido die slim voor Ooijer was gekropen. Hij kon de bal vervolgens makkelijk achter Waterreus koppen.

Ajax kreeg het pas na zo'n 25 minuten weer moeilijk met PSV toen Hiddink zowel Vennegoor of Hesselink als Robben inbracht en aanvallender ging spelen. Dat leverde een kortstondig offensief en kansjes voor PSV op.

Na 75 minuten maakte Van der Vaart echter aan alle onzekerheid een einde. Hij kreeg de bal vrijstaand in het strafschopgebied in de voeten en schoot met links de bal achter Waterreus voor de 3-1.

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 81 deelnemers aan de Ajax Netwerk Pool goed voorspeld.