Geel: Van Halst(Ajax), Allach, Johansson (FC Groningen)

Ajax: Grim, Trabelsi, Bergdolmo, O\'Brien, Yakubu, Maxwell, Van Halst (Galasek 72), Pienaar (Ikedia 69), Van de Meyde, Zlatan (Machlas 55), Mido

FC Groningen: Beukenkamp, Allach, Schoenmakers, Boekweg, Johansson, Matthijs, Van Gessel, Broerse, Boussabon, Tuhuteru, Robben

Ajax na zenuwslopende wedstrijd naar winst

(Door: M)

Ajax heeft vanavond de volgende stap richting het kampioenschap gezet door thuis van FC Groningen te winnen. Dat bleek veel moeilijker dan verwacht. Uiteindelijk werd het na een zenuwslopende wedstrijd 4-3 voor de Amsterdammers. Twee keer kwamen de Groningers op voorsprong, maar uiteindelijk trok Ajax toch aan het langste eind. Pas 5 minuten voor tijd werd de beslissende en bevrijdende treffer gescoord door Machlas. Yakubu werd in de slotfase met zijn tweede gele kaart en dus rood van het veld gestuurd.

Ajax heeft nu nog 4 wedstrijden voor de boeg. Voor een titel van Ajax zal Feyenoord nog een keer puntverlies moeten leiden. Ajax zal in ieder geval gewoon al haar wedstrijden moeten winnen en dan kunnen de Amsterdammers erg ver komen. het begin is er met de overwinning op FC Groningen.

Mido had na een paar seconde de score al kunnen openen, maar hij verzuimde dat. Ajax kwam vervolgens al snel op achterstand door een doelpunt van Sander van Gessel na 13 minuten. Voor rust maakte Mido het zelf goed door in tweede instantie te scoren nadat hij de bal eerst op de paal schoot.

Na rust leek Ajax eindelijk de slapte van zich afgegooid te hebben. Ajax speelde eindelijk beter dan Fc Groningen en kwam dan ook verdiend op voorsprong. Mido bewees zijn waarde en schoot Ajax via een keihard schot in de kruising naar 2-1.

De vreugde was echter van korte duur. Arjan Robben speelde zichzelf vrij in het strafschopgebied en maakte de 2-2 gelijkmaker. Het werd zelfs nog erger toen Tuhuteru, de kleinste man van het veld, volledig vrijstaand kon inkoppen voor 2-3, na een voorzet van Robben.

Een slotoffensief van Ajax leidde uiteindelijk toch nog tot het gewenste resultaat. Machlas was daar voor verantwoordelijk. Direct na de 2-3 kreeg hij de ruimte door een uitwijkende Mido. Hij maakte daar handig gebruik van. 5 minuten voor tijd kon Machlas via een klutsbal in het strafschopgebied alsnog de 4-3 binnenschieten.

Volgens Ronald Koeman had Ajax woensdagavond bijna de titel verspeeld in de Arena. 'Als je thuis niet wint in deze fase dan verspeel je de titel. De achterstand op PSV en Feyenoord zou dan te groot worden.' Volgens Koeman was het onverklaarbaar waarom Ajax zo zwak speelde. 'We begonnen heel slap aan de wedstrijd'

'Ongelofelijk als je bedenkt dat we om het kampioenschap spelen. Dat vind ik eigenlijk onverklaarbaar. Voetbal is ook fel en aggressief zijn en de tegenstander beletten te scoren.' Als voorbeeld haalde hij de kleine Tuhuteru aan, die volledig onbelet in kon koppen zonder dat er maar aanstalte gemaakte werd om hem het scoren te beletten.

'Van te voren denk je er wel aan om in zo'n wedstrijd aan het doelsaldo te werken. Maar als je reeel bent moet je in deze fase gewoon kijken naar de punten en niet naar het doelsaldo. Met de punten mag je al tevreden zijn. Is wel tekenend voor het niveau van dit moment, ook feyenoord verliest thuis van FC Twente en speelt gelijk tegen RKC.