Geel: Chivu, Van Halst (Ajax), Lurling, Hansma, Selakovic (Heerenveen)

AJAX: Grim, Trabelsi, Chivu, Bergdolmo, O\'Brien, Van Halst, Pienaar (Galasek \'62), Maxwell, Van der Meyde (Ikedia \'82), Wamberto, Mido (Machlas \'82)

SC Heerenveen: Vonk, Venema, Hansma, De Nooijer, Edman, Véyrynen (Denneboom \'70), Selakovic (Talan \'82), Hakansson (Jensen \'32), Nurmela, Allbéck, Lurling

Ajax schudt Heerenveen van zich af

(Door: M)

De zet van Ronald Koeman om Mido (Achmed Hossam) zondagmiddag in de Amsterdam Arena in de belangrijke competitiewedstrijd tegen SC Heerenveen op te stellen als centrumspits in plaats van Nikos Machlas of Zlatan Ibrahimovic bleek goud waard. Ajax won in de uitstekend bezette Arena (46.000 supporters) met 2-0 van de Friezen. Beide doelpunten werden gescoord door Mido. Ajax blijft daardoor aan de kop van de ranglijst en schudt Heerenveen voorlopig van zich af. Door het 0 - 0 gelijkspel van PSV tegen Vitesse is ook het gat met de Eindhovenaren groter geworden in Amsterdams voordeel.

Ajax was zondag de veel betere ploeg in de Arena. De 2-0 overwinning was dan ook meer dan terecht. Toch kwamen de Friezen het beste uit de startblokken. Heerenveen, dat eerder in het seizoen thuis met 5 - 1 van Ajax won, was fel op de bal en probeerde al vroeg druk te zetten op de verdediging van Ajax. Dat resulteerde al snel in een goede kans voor Selakovic, die op aangeven van die andere Zweed Allback, alleen voor Grim vrij kwam. Het schot van de international werd uitstekend gepareerd door de doelman van Ajax, die een foutloze wedstrijd speelde. Ajax reageerde snel. Mido zag zijn kopbal via Vonk over het doel verdwijnen.

De Egyptenaar was ook het eindstation van twee perfecte voorzetten van Hatem Trabelsi. Hij troefde wederom zijn directe tegenstander Hansma in de lucht af, maar beide inzetten verdwenen net langs de verkeerde kant van de paal. Bij de vierde poging na 35 minuten kreeg Mido de handen van het fanatieke Ajax-publiek wel op elkaar. Van der Meyde was dit keer de aangever. Vonk was kansloos op de goede kopbal van de centrumspits. Met een 1 - 0 score op het bord zochten de elftallen de kleedkamers op. Dat was mede te danken aan de paal die vlak voor rust een treffer van Marcus Allback voorkwam.

In de tweede helft was Ajax helemaal oppermachtig. De spelers van Heerenveen leken al snel moegestreden, waardoor het wachten was op de tweede en beslissende treffer van de thuisploeg, die na rust niets aan felheid had ingeboet. Mido leek na een uur spelen wederom de gevierde man, maar zijn kopbal werd op het laatste moment van de lijn gehaald. Ook in de rebound kreeg hij de bal er niet in. Na 68 minuten besliste Mido alsnog de wedstrijd door de 2-0 binnen te schieten na een knappe individuele actie. 8 minuten voor tijd kreeg Mido een publiekswissel van Koeman. De supporters bedankten hem uitbundig voor de doelpunten.