Geel: Trabelsi, Chivu, Bergdolmo (Ajax), Ono, Rzasa (Feyenoord)

Ajax: Grim, Trabelsi, Bergdolmo, Chivu, Maxwell (Ikedia '81), Van Halst,Pienaar (Ibrahimovic '66), O'Brien, Van der Meyde, Machlas, Wamberto (Yakubu '66)

Feyenoord: Zoetebier, Emerton, Van Wonderen Paauwe, Rzasa, Kalou (Leonardo \'64), Bosvelt, Ono, Van Persie, Tomasson (Loovens\'85), Van Hooijdonk

Klassieker eindigt in 1-1

(Door: M)

De klassieker tussen Ajax en Feyenoord eindigde zondag in de Amsterdam Arena in een 1 - 1 gelijkspel. Daardoor houdt Ajax Feyenoord op een afstand van 5 punten. Datzelfde geldt voor PSV, al hebben beide achtervolgers nog wel een wedstrijd te goed en zij kunnen dus op 2 punten afstand van Ajax komen. Ajax kwam een kwartier voor tijd op achterstand na een doelpunt van invaller Leonardo. 5 minuten voor tijd scoorde Ajax via Bergdolmo de verdiende treffer, via een (onterechte) penalty.

Ajax kwam zondag goed en fel uit de startblokken, zoals iedereen het in Amsterdam graag ziet. De (zwakke) verdediging van Feyenoord werd flink onder druk gezet en het was meer geluk dan wijsheid dat de Rotterdammers het eerste kwartier overleefde zonder tegendoelpunten. Wamberto en Machlas (kopbal op de lat) ontbeerden de precisie en het geluk bij hun inzetten richting het doel van Zoetebier. Feyenoord reageerde via een kopbal van Van Hooydonck die maar net door Grim gepareerd kon worden.

De grootste kans in het eerste bedrijf was absoluut voor Wamberto. De beweeglijke Braziliaan kreeg vlak voor rust de uitgelezen mogelijkheid om zijn ploeg op voorsprong te zetten. Pienaar, die wederom van Ronald Koeman in de basis mocht beginnen, zette de linkerspits alleen voor Zoetebier, die knap redding bracht op het geplaatste schot. De verdiende treffer voor Ajax in de eerste helft bleef daardoor uit. De partijen gingen met de brilstand op het bord aan de thee.

Ook in de tweede helft was het Wamberto die zeer dicht bij een treffer was. Wederom zat het de Braziliaan niet mee. Hij zag zijn geplaatste kopbal na een fout van de keeper van Feyenoord in de verre hoek op de paal belanden, tot ongeloof van de 46.000 supporters. Ze konden hun ogen helemaal niet geloven toen in de 79ste minuut Feyenoord absoluut tegen de verhoudingen in de score opende door Leonardo. Op gelukkige wijze, bal schampte het been van Chivu, verdween het schot van de huilebalk achter Grim.

Ajax moest op zoek naar de gelijkmaker en deed dat dan ook. Een stormloop op het doel van de Rotterdammers was het gevolg. Zlatan kwam 2 keer dichtbij, maar het wil bij de Zweed nog steeds maar niet lukken. Toch kwam de dikverdiende gelijkmaker er vlak voor tijd. Jol zag in de mooie zweefduik van Machlas een penalty, waardoor Bergdolmo van 11 meter mocht schieten. De Noor bleef uiterst 'cool' en bracht Ajax toch nog naast Feyenoord. Zlatan Ibrahimovic miste daarna nog twee wereldkansen om Ajax aan de (gezien het spel en de talrijke kansen verdiende) overwinning te helpen.