Grim, Winter, Witschge, Machlas (81' Arveladze), Laudrup, Gronkjaer, Laudrup (63' Wamberto), Knopper, Dani (57' Pique), Nieuwenburg, Chivu, Kanu.

Kalac, Valgaeren, Van Haaren, Doomernik, Van de Luer, Lawal (85' Jacobs), Tchoutang, Zafarin, Peeters, Rudge, Luijpers.

Scheidsrechter: Dick Jol

Rudge, Witschge, Doomernik, Wamberto, Tchoutang (geel). Chivu (rood).

Zwak Ajax in slotfase onderuit

(Door: M)

Ajax heeft vrijdagavond in de Amsterdam Arena zijn eerste nederlaag geleden. De Amsterdammers moesten in de slotfase van het duel het onderspit delven tegen een beter spelend Roda JC. De ploeg uit Kerkrade zegevierde door een treffer in de blessuretijd met 2 - 1, waardoor Ajax 3 belangrijke punten mis liep in de strijd om de landstitel.

Jan Wouters kon in de wedstrijd tegen de Limburgers naast de langdurig geblesseerde spelers geen beroep doen op O'Brien en Verlaat die beide met kwetsuren aan de kant bleven. Daardoor keerden Kanu en Dani terug in het elftal. Nieuwenburg schoof daardoor een linie naar voren.

Roda JC zette in de topper tegen Ajax zijn goede reeks van de laatste paar weken voort. In de Arena waren ze Ajax op alle fronten de baas. De goed compact spelende ploeg van trainer Sef Vergoossen kreeg gedurende de wedstrijd kans op kans maar weigerde in eerste instantie deze te verzilveren. Dat beide ploegen gingen rusten met een 0 - 0 score was vooral te danken aan geluk en een uitblinkende Fred Grim die zijn ploeg
meerdere malen op de been hield door prachtige
reddingen op pogingen van Van der Luer (2x), Peeters (2x) en Zafarin. Ajax moest het doen met enkele spaarzame kansjes uit counters.

Ajax kon weinig inbrengen tegen het goede spel van de spelers van Roda JC. De scherpte ontbrak, de Ajacieden leden te veel balverlies en er werd te weinig bewogen, waardoor men de hele wedstrijd achter de feiten aanliep. Geheel tegen het spelbeeld in kwam Ajax tot tevredenheid van de aanhang wel op voorsprong. Uit een hoekschop belandde de bal via Gronkjaer op het hoofd
van Winter die bij de tweede paal de bal beheerst
binnenkopte. Vijf minuten later stelde Roda JC echter alweer op orde op zaken door de gelijkmaker te produceren. Bob Peeters kon het leer na een voorzet van Tchoutang vrij inkoppen.

De wedstrijd leek op een gelijkspel af te stevenen totdat in blessuretijd Tchoutang in buitenspelpositie de bal kreeg en alleen op Grim afstormde. De Roemeen Chivu zag geen andere keus dan Tchoutang pal voor het strafschopgebied onderuit te trekken, wat hem de rode kaart opleverde van scheidsrechter Jol. De vrije trap
werd vervolgens door Luypers naast de aan de grond genagelde Fred Grim in het doel geschoten.