Geel: Stewart (NAC), Schenning (NAC), De Cler (Ajax), Maxwell (Ajax), Ibrahimovic (Ajax).

Babos, Feher, Penders, Schenning, Gudelj, Peté, Stewart, Hersi (Sergio/53), Schreuder, Cristiano (Salmon/66), Bobson.

AJAX:

Didulica, O\'Brien, Bergdolmo, Chivu, De Cler (Pienaar/46), v.Halst, Galasek (Wamberto/66), Maxwell, v.d.Meyde, Ibrahimovic, Mido (Machlas/66).

Knappe overwinning van Ajax in Breda

(Door: M)

Ajax heeft zondagmiddag in Breda zeer belangrijke punten gepakt in de strijd om het landskampioenschap. Door een nipte 0 - 1 overwinning op NAC blijven de Amsterdammers ook na dit weekend koploper in de KPN Eredivisie. De enige treffer van de wedstrijd kwam op naam van Nikos Machlas. De Griek, die in de tweede helft inviel voor Mido, trof in de 71ste minuut doel door de bal uit een voorzet van Maxwell achter Babos te werken. NAC gooide er nog een slotoffensief uit om de gelijkmaker te forceren, maar dat had voor de thuisploeg niet het gewenste resultaat.

Ronald Koeman husselde zijn opstelling in vergelijking met het duel tegen AZ flink door elkaar. Dat kwam deels door blessures. Wegens het ontbreken van de rechtsbacks Heitinga, Trabelsi en Vierklau stond O'Brien opgesteld als gelegenheidsverdediger. De opengevallen plaats op het middenveld werd ingenomen door de Braziliaan Maxwell. Ook voor Van Halst was er een basisplaats. Dat ging ten koste van Wamberto die op de bank moest beginnen. Naast hem zat verrassend Machlas. Koeman gaf dit keer de voorkeur aan Ibrahimovic. De Zweed stond in de voorhoede met Mido en Van der Meyde.

Beide elftallen kwamen zondagmiddag zeer voorzichtig uit de startblokken. Het accent lag bij NAC en Ajax op het verdedigen en er waren dan ook weinig spectaculaire momenten voor beide doelen te aanschouwen. De eerste serieuze aanval van Ajax resulteerde na 20 minuten in een dot van een kans. Zlatan wist echter geen raad met de geboden mogelijkheid. De lange Zweed werd door Mido alleen voor Babos gezet, maar die wist het buitenkansje niet te benutten. NAC, geschrokken door het plotselinge gevaar, counterde snel. Stewart rukte door het midden op, maar zijn schot miste net het doel van Didulica.

In het tweede bedrijf wisten de Amsterdammers het spel meer naar hun hand te zetten. Vooral in aanvallend opzicht wilde het echter niet lukken bij de Ajacieden. In de laatste fase werden er teveel fouten gemaakt om gevaarlijk te worden in het strafschopgebied van de Brabanders. Koeman greep in en bracht Machlas (voor Mido) en Wamberto (voor Galasek) in het veld. Naarmate de wedstrijd vorderde werd het duel spannender en hing een doelpunt in de lucht. In de 71ste minuut viel de treffer in Amsterdams voordeel. Weer was het Nikos Machlas die doel trof door te profiteren van goed werk van Maxwell.

Het doelpunt van de Griek was voor NAC het teken om alle schroom van zich af te gooien en alles of niets te spelen. Een fel slotoffensief was het gevolg. Met enig geluk (een handsbal van Jan van Halst werd door de scheidsrechter niet gezien) en goed verdedigingswerk van Didulica en het centrale verdedigingsduo Bergdolmo en Chivu werd de gelijkmaker en puntverlies voorkomen. Ajax sleepte zo 3 belangrijke punten uit het vuur. De nederlaag van Feyenoord tegen FC Twente in De Kuip maakte de dag er alleen maar leuker op. De Ajacieden behouden de koppositie en zagen het gat met de Rotterdammers oplopen tot 4 punten.