Geel: Galasek (Ajax), Lamey, Fuchs (RKC)

Ajax: Grim, Vierklau (Heitinga '46), Chivu Bergdolmo, De Cler, Galasek, Van der Vaart (Mido '65), O'Brien, Van der Meyde, Machlas (Ikedia '76), Wamberto

RKC Waalwijk: v.Dijk, Lamey, Nascimento, Govedarica, Van Wanrooij (Kolk '60), Putter, Molhoek (Van Dinteren '78), Van Diemen, De Graef, Cornelisse, Hoogendorp (Fuchs '73)

Ajax in eigen huis langs RKC

(Door: M)

Ajax blijft de druk op Feyenoord voortzetten. Terwijl Feyenoord al vroeg op de middag FC Groningen met 0-1 versloeg, won Ajax in de Arena met 3-1 van RKC Waalwijk in een gezapig duel. De doelpunten kwamen van de voeten van Nikos Machlas (2x) en Andre Bergdolmo (penalty). De ploegen blijven daardoor op gelijke hoogte. Feyenoord heeft alleen een beter doelsaldo. PSV, dat niet in actie kwam, volgt op 5 punten en heeft nog een wedstrijd meer gespeeld.

Machlas was vandaag de matchwinnaar voor Ajax. Hij had de voorkeur gekregen boven Ibrahimovic, die in de uitwedstrijden tegen FC Den Bosch en Willem II en de bekerwedstrijd donderdag thuis tegen FC Groningen niet kon overtuigen. De Griek profiteerde en zag zijn goede invalbeurten beloond met een basisplaats. Hij liet ook gelijk zien waarvoor dat was. De Griek scoorde op slag van rust de openingstreffer op aangeven van Chivu. Doelman Van Dijk had geen antwoord op het schot van Machlas.

Ajax kwam zo vlak voor de pauze op een verdiende voorsprong. De Amsterdammers waren een klasse beter dan de Waalwijkers, maar wisten maar moeilijk de Brabantse verdediging in problemen te brengen. De spaarzame kansen die de Ajacieden kregen werden simpel om zeep geholpen o.a. door Van der Vaart en Chivu, die beide over de bal maaiden. Grim had in de eerste helft nauwelijks iets te doen. De anders zo gevaarlijke aanval van RKC miste de scherpte en de verdediging van Ajax stond weer goed.

Leuke acties waren ook in de tweede helft op een hand te tellen. RKC kwam er eenvoudigweg niet aan te pas en ook Ajax kon voorin nauwelijks potten breken. Opwinding was er wel toen Rafael van der Vaart, die duidelijk zijn dag niet had, na een pittig duel geblesseerd op de grond bleef liggen. De talent van het jaar kon verder, maar moest enkele minuten later toch met een knieblessure het veld verlaten. Mido was zijn vervanger.

Een kwartier voor tijd leek Machlas de wedstrijd te beslissen met zijn tweede goal van de wedstrijd. Hij schatte de voorzet van Van der Meyde, in tegenstelling tot enkele van zijn medespelers wel op waarde: 2 - 0. De Ajacieden leken op een zetel te zitten, totdat Bergdolmo in de fout ging. De Noor verdedigde slecht uit en zag Govedarica daar handig van profiteren. Via een prachtige lob passeerde hij Grim en bracht hij de spanning weer terug in het duel.

Bergdolmo zorgde in de slotfase er hoogstpersoonlijk voor dat Ajax niet verder in de problemen kwam. Hij maakte zijn fout goed vanaf de strafschopstip. De penaly werd door scheidsrechter Van Hulten toegekend nadat Van der Meyde door Lamey in het strafschopgebied naar de grond was gewerkt. Koelbloedig schoot Bergdolmo de bal binnen.