Geel: Van der Vaart (Ajax), De Cler (Ajax), Didulica (Ajax), Van der Meyde (Ajax), Mourad (FC Den Bosch).

Mampaey; Faerber, Meye (71\' Burg), Van der Hoorn, Plum, Mourad, Deckers (83\' Razic), Michels, De Freitas, Van Den Eede, Van der Laak.

Ajax:

Didulica; Heitinga, Bergdolmo, Chivu, De Cler, Galasek, Knopper (73\' Van Halst), Van der Vaart, Van der Meyde, Zlatan (76\' Machlas), Wamberto (66\' Maxwell).

Nipte zege Ajax op FC Den Bosch

(Door: M)

Ajax heeft zondagmiddag zijn zegereeks in het nieuwe jaar voortgezet. Na relatief onbelangrijke overwinningen op FC Volendam, SC Farense en VFL Wolfsburg in vriendschappelijke wedstrijden was Ajax dit weekend in de eerste competitiewedstrijd na de winterstop te sterk voor FC Den Bosch. De Amsterdammers versloegen in een uitverkocht ECCO-stadion de Brabanders met het minimale verschil: 1 - 0. Het enige doelpunt van het duel werd al in de 13de minuut gescoord door Andy van der Meyde.

De hand van Ronald Koeman was zondag al te zien. De Amsterdammers speelden in een 4-3-3 opstelling met Richard Knopper op de bekende '10'-positie. Op het middenveld werd hij bijgestaan door 'zekerheidje' Rafael van der Vaart en de teruggekeerde Galasek. In de voorhoede kreeg Zlatan de voorkeur boven Machlas met Wamberto en Van der Meyde op de vleugels. De verdediging bestond uit Chivu en Bergdolmo met De Cler en Heitinga, bij afwezigheid van Vierklau, op de back-posities.

Wie dacht dat Ajax, gesterkt door het perfecte trainingskamp in Portugal, fel uit de startblokken zou schieten tegen FC Den Bosch kwam bedrogen uit. De Amsterdammers maakten in de beginfase wel het spel, maar konden niet overtuigen. Daarvoor was het baltempo te laag en werd er te slap omgesprongen met de gecreeerde kansen. Mourad was voor de thuisploeg in de eerste 10 minuten nog het dichtst bij een doelpunt, maar zijn afstandschot scheerde rakelings over het doel van Joey Didulica, die Grim in het doel verving.

Toch was het Ajax dat na een kwartier spelen op voorsprong kwam. Van der Meyde wist wel raad met de bal die hij buiten het strafschopgebied van Zlatan aangespeeld kreeg. Nadat hij ruimte voor zichzelf had gemaakt schoot hij via een laag schot het leer achter de kansloze Mampaey. Ajax probeerde na de snelle openingstreffer door te drukken. Het slaagde er echter maar niet in om vat te krijgen op de stug verdedigende Bosschenaren. Aangezien het ook bij Ajax achterin goed stond waren er weinig spectaculaire momenten voor beide doelen.

In de tweede helft veranderde er wat dat betreft niet veel, alhoewel FC Den Bosch naarmate de tweede helft vorderde steeds meer uit zijn schulp kwam. Het rook dat er tegen dit Ajax, dat er maar niet in slaagde om de tweede beslissende treffer te maken, meer inzat dan een kleine nederlaag. De thuisploeg wist de offensieve druk daarentegen niet om te zetten in kansen. Alleen Deckers maakte het Didulica nog lastig met een afstandsschot. Machlas stond in de slotfase nog bijna aan de basis van de 2 - 0. De Griek ging neer in het strafschopgebied, maar Luinge zag er geen penalty in.