Ajax: Grim, Bergdélmo, Chivu, Heitinga, De Cler, Yakubu (Galasek '78), Van der Vaart, Knopper (O'Brien '65), Wamberto, Machlas (Zlatan '46), Van der Meyde

Fortuna Sittard: Hesp, Van der Hoeven, Dirkx, Volmer Emeran, Akerboom (Hamming '60), Van Dieren, Haeldermans, Cramb, Gerritsen, Landerl

Makkelijke overwinning in eerste wedstrijd Koeman

(Door: )

Ronald Koeman heeft vanavond in zijn eerste wedstrijd als coach van Ajax een 4-0 zege behaald op Fortuna Sittard. Daardoor steeg Ajax naar de eerste plaats op de ranglijst. De ploeg heeft een punt voorsprong op Feyenoord, maar heeft wel een wedstrijd meer gespeeld dan de Rotterdammers.

Ronald Koeman begon dinsdagavond met de volgende elf aan de wedstrijd: Grim, Bergdélmo, Chivu, Heitinga, De Cler, Yakubu, Van der Vaart, Knopper, Wamberto, Machlas en Van der Meyde. Machlas kreeg de voorkeur boven Zlatan in de spits. In de rust zou hij op zijn beurt vervangen worden voor de Zweed omdat hij in de eerste helft geblesseerd was geraakt. Galasek werd de dupe van de aanpasisngen. Waar hij bij Adriaanse nog min of meer verzekerd was een van basisplaats werd hij nu naar de bank verbannen. Richard Knopper stond in zijn plaats in de basis.

Ajax stond dinsdagavond in de Arena al na een half uur spelen op een 2-0 voorsprong. De spelers van Ajax lieten vanaf het eerste fluitsignaal merken zich voor de nieuwe coach te willen laten zien. Bergdolmo opende de score via een penalty na 14 minuten. Ajax kreeg de penalty nadat Feyenoord huurling Van Dieren Andy van der meyde na een solo in het strafschopgebied onderuithaalde.

Ajax stopte niet bij de 1-0. Via opeenvolgende aanvalsgolven drukte Ajax Fortuna in het nauw. De tweede goal was dan ook verdiend. Na 28 minuten verdubbelde de Griek Machlas de score. Hij kopte de bal binnen uit een voorzet van links van De Cler.

In de rust wisselde Koeman Machlas voor Zlatan Ibrahimovic. Het bleef leuk in de tweede helft. Met speels voetbal probeerde Koeman het plezier weer in de ploeg te krijgen en dat leek te lukken. De Zweed Zlatan Ibrahimovic aarzelde niet om zich aan zijn nieuwe coach te tonen en scoorde de derde en vierde treffer van de avond. Bij zijn eerste goal rondde hij goed af met een droge schuiver na een aardige solo. De tweede was voor de helft te schrijven op het conto van De Cler. Hij ging opnieuw goed door aan de linkerflank en legde Zlatan geen strobreed in de weg om de score nog verder op te voeren door voor de keeper de bal af te spelen op de Zweed.

Ajax gaf nauwelijks iets weg tegen Fortuna Sittard en speelde aanvallend fris voetbal. Of het te wijten is aan de aanpassingen van Koeman of aan het feit dat de spelers super gemotiveerd waren om voor hun plaats te vestigen is de vraag. Feit is dat het elftal onder Koeman direct weer wat trekjes liet zien van het oude Ajax spel, met lef en frivoliteit. Dat gekoppeld aan de voorlopige eerste plaats op de ranglijst beloofd veel goeds voor de nabije toekomst.

7. Vitesse......15 26 16-10

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 20 deelnemers aan de Ajax Pool goed voorspeld.