Grim, Nieuwenburg, Winter, Verlaat (66' Kanu), Chivu; O' Brien, Knopper, Witschge; Laudrup, Machlas, Wamberto (46' Arveladze).

Aerts, Liefden, Uneken, Van der Hoorn, Willems, Scholten, Michels (76' Ribeiro), Deckers, Vos (59' Van der Laan), Jones (88' Verhagen), Hobbelen.

Geel: Uneken, Willems

Ajax ruim langs Den Bosch

(Door: M)

Ajax won vanavond in de Amsterdam Arena ruim van FC Den Bosch. De Amsterdammers zegevierden met 6 - 1, waardoor men de koppositie op de ranglijst overnam van PSV, die zaterdag in eigen huis niet verder kwam dan een 2 - 2 gelijkspel. Ajax heeft na 10 wedstrijden 26 punten, dat is e e n punt meer dan PSV, die echter nog een wedstrijd te goed heeft.

Jan Wouters begon de wedstrijd tegen de promovendus met hetzelfde elftal dat donderdagavond in Israel knap Hapoel Haifa met 3 - 0 versloeg. Machlas en Witschge waren op tijd hersteld van hun lichte blessures om tegen Den Bosch in het veld te komen. Beide spelers
speelden een prima partij. De Griek lijkt helemaal los getuige zijn 3 doelpunten, terwijl Witschge weer een van de betere spelers van de avond was.

De trainer van Den Bosch Martin Koopman had voor de wedstrijd al aangegeven behoudender te spelen dan tegen PSV, waarvan men met 7 - 0 op de broek kreeg. Den Bosch kon met deze veranderde speelwijze een hoge uitslag echter niet voorkomen, ondanks dat Ajax geen grandioze wedstrijd speelde en alleen bij vlagen deed
herinneren aan de goede prestatie donderdag in de
tweede ronde van de UEFA cup.

Op een nieuwe grasmat, die na een half uur vanwege een open dak al danig op de proef was gesteld door een flinke regenbui, was het Nikos Machlas die na een half uur met zijn hoofd de openingstreffer voor zijn rekening kwam. Nog geen drie minuten later leek Brian Laudrup de wedstrijd voortijdig te beslissen door het tweede doelpunt van de avond voor Ajax te maken.
Doelman Aerts kon het schot van Knopper niet goed
verwerken, waardoor de Deen de bal vrij in het lege doel kon koppen. Binnen no-time kwam Den Bosch echter aan zijn aansluitingstreffer. Michels strafte een fout in de achterhoede af door de 2 - 1 achter Grim te tikken.

De tweede helft bewees nog maar is dat Ajax een ploeg is die beschikt over veel individuele kwaliteiten. Zo liet Machlas vlak na rust zijn klasse zien door een perfecte voorzet vanaf links van Chivu stijlvol binnen te koppen. Ook Knopper pakte zijn gebruikelijke goaltje na een uur spelen mee. Via een droog schot verraste hij de keeper van FC Den Bosch. Vlak voor het einde van de wedstrijd werd de score door weer Machlas
en Witschge flink opgeschroefd. Machlas benutte een strafschop nadat Arveladze, ingevallen voor Wamberto, door Aerts onderuit werd gehaald in het strafschopgebied. Witschge bekroonde in de laatste minuut zijn goede spel met een mooie treffer uit een vrije trap.

Vrijdag treedt Ajax weer in eigen huis aan tegen
Roda JC, die vanmiddag thuis verloor van Vitesse. De ploeg van trainer Jan Wouters kan ongetwijfeld van de Limburgers meer tegenstand verwachten dan van de tegenstanders van de laatste paar wedstrijden.