Geel: Govedarica (RKC), Van Wanrooy (RKC), Chivu (Ajax)

Van Dijk; Van Diemen, Nascimento, Van den Berg, Van Wanrooy, Govedarica, Cornelisse (68\' Van Loenhout), Petrovic, Hoogendorp, Janssen (83\' Van Dinteren), De Graef.

Ajax:

Grim; Trabelsi, Chivu, Bergdolmo, De Cler, O\'Brien, Yakubu, Van der Vaart, Van der Meyde, Machlas (75\' Knopper), Wamberto (89\' Pique).

Ajax doet goede zaken in Waalwijk

(Door: M)

Ajax heeft RKC Waalwijk zaterdagavond zijn eerste thuisnederlaag bezorgd sinds april 2000. De Waalwijkers, die tot aan zaterdag 23 duels in eigen huis ongeslagen waren, moesten met 2 - 0 het onderspit delven. Rafael van der Vaart opende in de 13de minuut de score via een prachtige boogbal over doelman Van Dijk. Invaller Mitchell Pique zorgde in de laatste minuut voor de bevrijdende tweede treffer van de avond voor Ajax.

Nikos Machlas keerde zaterdagavond in Waalwijk terug in de basisopstelling van Ajax. De Griek was de logische vervanger voor Zlatan Ibrahimovic die afwezig was wegens een schorsing. Ook in de achterhoede was in vergelijking met het duel tegen NEC een verandering waar te nemen. Bergdolmo stond samen met Chivu weer in het centrum van de Amsterdamse verdediging. De Noor hield de talentvolle Heitinga uit de basis.

Ajax startte het duel in een 4-3-3 opstelling met Wamberto en Van der Meyde op de vleugels. Zij moesten de voorzetten afleveren aan Nikos Machlas en de centrale middenvelder Van der Vaart. Dat lukte in het begin van de wedstrijd goed. De Amsterdammers speelden zeer aanvallend en hadden duidelijk het betere van het spel. Het goede spel resulteerde in het eerste kwartier ook in een aantal goede kansen.

De Ajacieden hadden al binnen een minuut op voorsprong kunnen staan toen Van der Vaart alleen op doelman Van Dijk af mocht gaan. Het schot van het megatalent belandde echter op de paal. Even later was ook Machlas en wederom Van der Vaart niet gelukkig in het verzilveren van de kansen. RKC kon daar weinig tegenover stellen. De mogelijkheden die de Waalwijkers kregen werden door de verdediging of Fred Grim tijdig onschadelijk gemaakt.

In de 13de minuut was het wel raak voor de Amsterdammers. Rafael van der Vaart verschalkte met een prachtige boogbal doelman Van Dijk. Hij zorgde daarmee niet alleen voor de openingstreffer maar tevens voor zijn zevende doelpunt van het seizoen. Hij gaat nu samen met Tomasson aan kop in de topscoordersranglijst.

De thuisploeg liet vooral in de tweede helft van zich spreken. De verdediging van Ajax en Fred Grim hielden echter stand en gaven al met al weinig kansen weg. De verlossende treffer viel voor Ajax pas in de laatste minuut van de wedstrijd. Mitchell Pique, nog geen minuut in het veld, kreeg vanaf rechts de bal van Trabelsi panklaar voor de voeten en haalde hard en droog uit.