Roorda, Atmodikoro, Rossi, Pothuizen, Hesp; Schultz, Oosterhof (76' Dos Santos), Van Putten, Van Rijswijk, De Gier, Renfurm.

Grim, Nieuwenburg, Winter, Witschge, De Cler; O'Brien, Knopper, Dani (78' Chivu); Laudrup (74' Gronkjaer) , Machlas, Wamberto.

Scheidsrechter: Bossen

Toeschouwers: 9.000.

Ajax naar winst in Nijmegen

(Door: M)

Ajax won zondagavond in Nijmegen zijn negende wedstrijd van het seizoen door NEC te verslaan met 3 - 1. Door deze nuttige overwinning blijft Ajax in het spoor van PSV die na 8 wedstrijden nog geen punt in de competitie verspeelde.

Makkelijk ging het voor de Amsterdammers echter niet. Ajax had het moeilijk met de felle Nijmegenaren, maar won uiteindelijk omdat het effectiever omsprong met de kansen. In de eerste helft was het vooral NEC dat in de beginfase probeerde via de aanval een doelpunt te
forceren. Verrassend, zeker omdat de ploeg uit
Nijmegen met veel geblesseerden kampten en veertien plaatsen lager staat op de ranglijst dan Ajax. In het veld was daar weinig van te merken. NEC toonde geen ontzag en kreeg volop kansen. Een goed spelende Grim voorkwam na 10 minuten een snelle openingstreffer voor NEC door een goede redding op een venijnig schot van De Gier.

Ajax kreeg voor het doel van Roorda ook enkele kansen. Laudrup en Machlas konden de bal echter niet achter de doelman van NEC krijgen. Net als tegen Fortuna Sittard zat het Machlas niet mee en raakte hij in de eerste helft weer de doelpaal. Na een half uur was het wel raak voor Ajax. John O'Brien, de Amerikaan die op het
middenveld speelde, scoorde zijn eerste doelpunt van het seizoen door de bal vanaf rechts in het strafschopgebied achter Roorda te schieten. Ajax
kwam enigszins tegen de verhouding in op voorsprong. NEC speelde beter maar wist het ook vlak voor rust niet om te zetten in een treffer. Een lob van De Gier belandde namelijk via lat, doellijn en paal miraculeus niet in het doel.

Kort na rust viel dan toch de verdiende gelijkmaker voor NEC. Verdediger De Cler passte in de achterhoede verkeerd naar Dani waardoor Renfurm de bal oppikte en hem vervolgens over de uitkomende Grim in het doel schoof. Lang konden spelers en publiek echter niet nagenieten van de goal. Binnen een minuut had Machlas Ajax alweer op een voorsprong gebracht door een benutte penalty, die door scheidsrechter Bossen aan Ajax werd toegekend na een flinke duw van Pothuizen op
Wamberto. Een geirriteerd NEC ging werderom op zoek naar de gelijkmaker en haalde daarvoor alles uit de kast, maar mede omdat scheidsrechter Bossen niet in wilde gaan op valpartijen van spelers van NEC in het strafschopgebied van de Amsterdammers, bleef Ajax aan de leiding. Twintig minuten voor tijd zorgde Knopper voor de bevrijdende derde treffer, waardoor Ajax de
wedstrijd redelijk gemakkelijk kon uitspelen en de drie punten na een zeer matige partij mee naar huis kon nemen.