Ditewig, Venema, Klompe, Hansma, Mitrita, Holm, Nurmela, Talan, Popovich, Huizingh, Lurling.

AJAX:

Grim, Nieuwenburg, Chivu, Vierklau, De Cler, Winter, Knopper, Dani,Laudrup, Machlas, Gronkjaer.

Topper in Heerenveen in evenwicht

(Door: M)

De topper Heerenveen - Ajax kende woensdagavond geen winaars. Het duel eindigde in een 1 - 1 gelijkspel, waardoor beide ploegen kostbare punten lieten liggen in de strijd om het kampioenschap. Lurling bracht de Friezen 7 minuten voor rust op voorsprong. 4 minuten later zorgde Machlas via een kopbal uit een voorzet van Gronkjaer voor de gelijkmaker.

Jan Wouters had in vergelijking met het bekerduel tegen Roda JC zijn elftal op een aantal plaatsen gewijzigd. O'Brien moest zijn plaats in de basis afstaan aan Knopper die rechts op het middenveld kwam te spelen. Machlas en Laudrup vormden dit keer de voorhoede, waardoor Gronkjaer weer links aan de zijkant stond geposteerd.

Ajax had in Friesland een moeizame start. De Amsterdammers hadden in de beginfase moeite om elkaar te vinden en leden veel balverlies, waarvan Heerenveen meerdere malen gretig profiteerde. De ploeg van Foppe de Haan was dan ook veelvuldig in balbezit en speelde zoals gewoonlijk op de aanval. Dit resulteerde in enkele goede kansen voor met name Lurling en Popovitsj maar het duurde tot vlak voor rust totdat de wedstrijd door een doelpunt werd opengebroken.

Popovitsj stuurde met een splijtende pass Lurling weg die iedereen en alles van Ajax de baas was en de 1 - 0 binnentikte, net op het moment dat Ajax sterker leek te worden. Binnen no-time had Ajax die achterstand al weer weggewerkt. Enkele minuten na de openingstreffer demarreerde Gronkjaer op links weer is voorbij zijn directe tegenstander Venema en legde de bal panklaar op het hoofd van Machlas die eindelijk deed waarvoor hij is aangetrokken: scoren.

De tweede helft was van de kant van Ajax een stuk beter. De Amsterdammers gingen feller in de duels en speelden een stuk makkelijker dan in de eerste 45 minuten. De Friezen bleven daarentegen nog wel gevaarlijk. Chivu moest in de 54ste minuut zelfs aan de noodrem trekken maar hij had geluk dat scheidsrechter Bossen slechts geel trok voor zijn overtreding op Popovitsj. Aan de andere kant mocht ook Heerenveen niet mopperen toen Machlas in het strafschopgebied van Heerenveen duidelijk onderuit werd getrokken en Bossen van geen penalty wilde weten.

Beide ploegen hadden tegen het einde van de wedstrijd kansen om de volle winst te pakken. Lurling en Popovitsj, de twee gevaarlijke spitsen van de thuisclub, waren echter niet effectief in de afronding en ook Gronkjaer en Laudrup verzuimden in riante posities te scoren, waardoor Ajax en Heerenveen bleven steken op een remise. Wil Ajax in deze competitie nog een rol van betekenis spelen dan zal er zondagmiddag in de Arena toch echt gewonnen moeten worden van Cambuur. Puntverlies zou wel is tot desastreuze gevolgen kunnen leiden voor Ajax en Wouters.