Transparent
Inloggen
Sluiten

RINUS MICHELS OVERLEDEN

3 maart 2005 09:50

Verslaggever: P.

Ajax en Nederland moeten afscheid nemen van de 'Grand Old Man' van het Nederlands voetbal. Vandaag is bekendgemaakt dat Rinus Michels op 77-jarige leeftijd is overleden. De Ajacied werd twee weken geleden nog aan zijn hart geopereerd.

Marinus Jacobus Hendricus Michels was als trainer en als speler bij Ajax betrokken. Hij werd geboren op 9 februari 1928 in Amsterdam en maakte als achttienjarige zijn debuut als speler van Ajax in een wedstrijd tegen ADO. Na zijn loopbaan als speler werd Michels trainer. Als trainer en als bondscoach zette hij Ajax, het Nederlands elftal en het Nederlands voetbal op de wereldkaart door het door hem gepropageerde 'totaalvoetbal'. Zijn ijzeren discipline was gevreesd, maar daar tegenover stond zijn grote gevoel voor humor.

Hij werd meermaals landskampioen met Ajax en legde het fundament voor de successen van de jaren 1969 - 1973, toen Ajax als eerste Nederlandse club een Europa Cup 1 finale wist te bereiken en hem enkele jaren later drie keer op rij wist te winnen. In zijn eerste periode als bondscoach wist hij de finale van het WK van 1974 te bereiken, in zijn tweede periode werd Michels, die als bijnamen 'De Generaal' en 'De Sfinx' had, in 1988 Europees Kampioen. naast Ajax en Oranje trainde Michels ook Barcelona, Los Angeles Aztecs, 1. FC K?ln en Bayer Leverkusen.

Meer op




Tags

michels rinus ado angeles aztecs barcelona bayer bijnamen discipline fundament generaal gepropageerde gevreesd grand hendricus humor jacobus leverkusen marinus nederland old oranje sfinx totaalvoetbal wereldkaart

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met Ajax



Ajax E-zine

Meer dan 35.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

akpom alvarez backup berghuis bergwijn boomen brekers brobbey chelsea elsimao farioli godts hag heerenveen henderson hlynsson kiki mannsverk nypan overbruggen pasveer potter ramaj roon rulli tadic tahirovic taylor totaalvoetbal vos