Transparent
Inloggen
Sluiten

Leo Beenhakker: "Ajax mist evenwicht. In het elftal en in de begeleidingsstaf".

20 november 2004 17:34 - Het Parool (papieren versie)

Verslaggever: P.

Leo Beenhakker, door sommigen genoemd als opvolger van Van Gaal bij Ajax, ook al vindt Arie van Eijden de kans klein dat Don Leo terugkeert, heeft in een openhartig interview in Het Parool aangegeven waar bij Ajax volgens hem de problemen liggen.

Het verbaasde de voormalige trainer en technisch directeur van Ajax dat Louis van Gaal zijn opvolger werd: "Ik heb Louis als vakman en als mens erg hoog zitten, maar zijn denkwijze is een fundamenteel andere dan de denkwijze van Ronald Koeman. (..) Ze benaderen de boel vanuit een heel verschillende invalshoek. het was op voorhand geen gelukkige combinatie." Voorts laat Beenhakker weten dat hij vind dat de technische staf van Ajax vrij ver van de spelers af staat. "Je moet in dit vak verstand hebben van mensen. het klinkt pedant en zo is het ook bedoeld, maar ik heb wel verstand van mensen", aldus Beenhakker die ingaat op Ibrahimovic, Van der Vaart, Sneijder en Sonck. "Bij Sonck was het een demonstratie, bij Sneijder was het een ontlading. Kijk, die Sneijder is een vreselijk gedreven jongetje dat zijn eigen frustratie botvierde. Hij schopte hem erin en ging los. Zijn gevoel kreeg de overhand op z'n verstand. Dat is niet goed te praten, maar het is begrijpelijk. Maar Sonck komt veertig meter als een dooie naar de kant wandelen en begint daar dan gebaren te maken. Hij begint die wedstrijd in de basis, raakt geen knikker en gaat daar misbaar maken. Daar wordt je helemaal misselijk van. Sodemieter op! Wie ben je dan? Als je de pannen van het dak speelt en er drie in het mandje gooit: ? la. Maar nul? Ik vind hem sowiezo meer geschikt voor een counterploeg dan voor een ploeg als Ajax".

Juist het ontbreken van evenwicht tussen afstand en iemand waar je je verhaal bij kwijt kunt is een probleem, aldus Beenhakker. "Het is een regel dat er in een groep rechtlijnige mensen altijd ??n moet zijn die spelers anders benadert. Ik deed dat toen en het werkte. Van Gaal was ook niet iemand die dat doet en volgens mij is dat verkeerd. Je moet zorgen voor evenwicht. Altijd. Het moet elkaar aanvullen."

Evenwichtsproblemen zijn er volgens Beenhakker eveneens in het team: "Ajax is veel te lang te jong geweest en je ziet ook dat Ronald Koeman nu meer ervaring in de ploeg brengt. Dat moet ook, want zeker internationaal kan je niet meedoen als je alleen met jongens van achttien speelt. Die befaamde 1-1 bij Arsenal met die goal van Nigel de Jong is een incident. Je moet attent zijn op ervaren spelers. Zo zal Ajax in de winterstop ook gaan aankopen."

Meer op Het Parool (papieren versie)
Tags

beenhakker leo gaal sonck begeleidingsstaf denkwijze jong koeman arsenal attent befaamde benadert botvierde counterploeg dak demonstratie dooie eijden evenwichtsproblemen fundamenteel ibrahimovic invalshoek jongetje knikker mandje misbaar misselijk nigel openhartig pannen pedant rechtlijnige schopte sodemieter sowiezo vaart vakman voorhand wandelen

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met AjaxAjax E-zine

Meer dan 35.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

afserveren annex berghuis bergwijn bertjek boomen branco chaotisch deadline elsimao farioli gaaei godts hato henderson jim kaplan kiki kroes leverkussen mika mislintat olympiakos rensch sevic skimovic sneer sosa sutalo wilson