Transparent
Inloggen
Sluiten

Akkoord clubs over Euro League; Ajax uit competitie?

12 augustus 2000 21:00

Verslaggever: RvN

Een aantal grote Europese clubs hebben vrijdag in Amsterdam een akkoord bereikt over het feit dat ze uit hun nationale competitie willen stappen en over willen gaan tot de vorming van een Euro League (eerder Atlatic League genoemd), een league van de kleine landen van Europa. Of het daar daadwerkelijk van komt, hangt af of de clubs overeenstemming kunnen vormen met de UEFA die een en ander moet goedkeuren.

De Euro League zou in seizoen 2002/2003 moeten starten. Om die datum te halen moeten de clubs uiteindelijk in december tot deze league besluiten en dan moet er overeenstemming bestaan met de bonden en de UEFA. Een aantal bonden heeft inmiddels in de media al verklaard dat de clubs nog lang zo ver niet zijn, zij proberen nog van alles om het initiatief tegen te houden.

De Celtic voorzitter liet tegen Financial Times weten dat uit de meeting bleek dat de clubs er enorm op vooruit zullen gaan in financiele mogelijkheden met name door de stijging van tv gelden en dat ze zo de andere competities een beetje kunnen bijhouden. Pas echt overtuigend was voor de clubs de uitkomst van een onderzoek waaruit bleek dat de topclubs in de diverse landen nu de subtopclubs afstoppen in hun ontwikkeling. Indien de clubs uit de competitie zouden stappen, zouden de andere clubs meer ruimte krijgen en een spannender competitie kunnen maken. Op den duur zouden ook deze clubs financieel enorm kunnen profiteren van de nieuwe situatie.

het Londense media bureau Oliver & Ohlbaum heeft de opdracht gekregen om de clubs met advies bij te staan omtrent de vorming van de nieuwe Euro League, die mneergezet moet worden als een van de top voetbal Leagues in Europa.

De league zou gaan bestaan uit 16 teams, waaronder ploegen uit Nederland, Schotland, Portugal, belgie, Noorwegen, Zweden en Denemarken. Vanuit Nederland zullen PSV, Feyenoord en Ajax deelnemen. Andere clubs zouden zich alleen kunnen toevoegen aan de elitegroep door winnaar te worden van de nationale competitie en vervolgens via een play off systeem in aanmerking te komen voor de twee playoff plaatsen in de Euro League. Twee clubs zouden daaruit kunnen degraderen.

Over de invulling van de 16 clubs is overigens nog geen volledige overeenstemming. Er wordt gesproken over 3 danwel 4 clubs uit Nederland. In dat laatste geval zou Heerenveen de 'gelukkige' ploeg zijn die zou mogen meedoen.

PSV, Feyenoord en Ajax willen wel gewoon mee blijven strijden in het Nederlandse bekertoernooi. De strijd om het landskampioenschap laten ze over aan een
satellietclub, zoals Eindhoven bij PSV en Excelsior bij Feyenoord.

Vooralsnog zullen er de komende maanden veel gesprekken plaats moeten vinden met de vertegenwoordigende bonden om een en ander te kunnen regelen. Indien de clubs de bonden niet meekrijgen lijkt het verhaal een kansloos avontuur.

Meer op
Tags

feyenoord nederland uefa vorming afstoppen atlatic belgie bijhouden celtic denemarken elitegroep excelsior goedkeuren heerenveen landskampioenschap leagues londense meekrijgen meeting mneergezet noorwegen ohlbaum oliver playoff portugal satellietclub schotland spannender subtopclubs times zweden

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met AjaxAjax E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Ajax E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 35.213 fans gingen je al voor.
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

akpom backup berghuis bergwijn bertjek bertrand boerhout branco brobbey elsimao farioli forbs frimpong gaaei gooijer hato kaplan kiki oranje rasmussen rcm reijnders rensch rijkhoff sevic sosa sutalo timber traore wijndal