Oranje verliest van Portugal: Nederlandse Ajacieden naar huis

30 juni 2004 22:42

Verslaggever: P.

Nederland is tamelijk kansloos uigeschakeld door Portugal. Oranje wist niet te overuigen in de halve finale van het EK in Portugal.

In de eerste helft leken Nederland en Portugal aan elkaar gewaagd. De eerste Portugese kansen kwamen al snel en Nederland kon daar niet veel tegenover zetten. De voorhoede van Oranje was, op de keihard werkende Overmars na, tamelijk onmachtig. In de zesentwintigste minuut werd Christiano Ronaldo door de verdediging uit het oog verloren bij een corner van Portugal. Het talent mocht de 1-0 inkoppen. Edgar Davids, Marc Overmars en Michael Reiziger waren de betere spelers gedurende de eerste helft. Met name Davids moest zowel oprukken naar linksbuiten als het vuile werk opknappen van anderen en de oud-Ajacied leek onvermoeibaar.

In de tweede helft viel Rafael van der Vaart in voor Wilfred Bouma. Oranje wilde kennelijk aanvallender spelen. Het duurde echter niet lang of Portugal vergrootte de voorsprong. De verdediging stond te slapen bij een snel genomen hoekschop. Maniche maakte met een boogje de 2-0. Kort daarna bracht een eigen doelpunt van Andrade Nederland terug in de wedstrijd. Het mocht niet baten. Van Hooijdonk werd nog ingebracht voor de falende Robben. In de tweede helft wist Nederland echter niet meer dan twee kansen af te dwingen.

Morgen spelen Zdenek Grygera en Tom?s Gal?sek met Tsjechi? de tweede halve finale tegen Griekenland.