Tsjechi? doet sportieve plicht: Nederland in kwartfinale tegen Zweden

23 juni 2004 22:36

Verslaggever: P.

Nederland heeft zich na ??n slechte en twee goede wedstrijden en met behulp van de Tsjechen geplaatst voor de kwarftinale van het EK. De overtuigende winst op Letland was nodig, maar Oranje was ook afhankelijk van het resultaat van de wedstrijd tussen Tsjechi? en Duitsland. De Tsjechen speelden met een B-team, maar ook een Tsjechisch B-team blijkt een team om rekening mee te houden: Duitsland verloor met 2-1 van Tsjechi?. Ballack scoorde in de 21ste minuut, maar de Tsjechen hadden dat negen minuten later weer rechtgezet. Tsjechi? wist stand te houden en in de 77ste minuut scoorde Milan Baros de 2-1.

Nederland kwam in de 27ste minuut van de eerste helft op voorsprong door middel van een door Van Nistelrooy benutte penalty. De spits van Manchester United tekende in de 35ste minuut ook voor de 2-0. Het Nederlands ellftal liet in de tweede helft Letland tot ver komen: Letland kreeg al snel drie kansen in twee minuten. Wederom bewees Van der Sar zijn waarde voor Oranje. Advocaat gaf toen van zijn fout te hebben geleerd: vleugelspeler Van der Meyde werd vervangen door vleugelspeler Overmars. Oranje controleerde in de tweede helft de wedstrijd routinematig. De ?chte spanning zat hem immers in de wedstrijd tussen Tsjechi? en Duitsland. Roy Makaay scoorde in de 84ste minuut de schitterende 3-0. Makaay, de vervanger van Van Nistelrooij, was tot dan toe slechts ongeveer vier keer aan de bal geweest.

In de basisopstelling was geen plaats voor Ajacieden. Oudspeler Michael Reiziger verving Johnny Heitinga, oudspeler Frank de Boer kreeg de plek van Bouma in het centrum. Wesley Sneijder viel in de eindfase van de wedstrijd in voor de zeer sterk spelende Edgar Davids.

Nederland speelt aanstaande zaterdag in Faro tegen Zweden. De kwartfinale wordt een tweede treffen der Ajacieden. Sneijder, Heitinga en Van der Vaart kunnen zich op gaan maken voor een wedstrijd tegen clubgenoot Zlatan Ibrahimovic.