Plaquette in de Amsterdam Arena ter herinnering aan Jack Reynolds
Verslaggever: RvN
Sporthistoricus en free-lance journalist Jurryt van de Vooren meldt in zijn laatste nieuwsbrief over sportgeschiedenis 'Uit het Veld' (aanmelden via jurryt@xs4all.nl) dat Ajax een plaquette gaat plaatsen in de Amsterdam Arena, ter herinnering aan Jack Reynolds. Waarschijnlijk wordt deze tijdens de eerste thuiswedstrijd van het komende seizoen onthuld. In 1915 werd Reynolds trainer in Amsterdam en bleef dat op enkele jaren na ononderbroken tot 1950.
Het is een wat onverwachte uitkomst van een van mijn artikelen in het NRC Handelsblad ruim een jaar geleden over deze Engelse coach, aldus Jurryt van de Vooren. Nog zo'n beetje dezelfde dag stuurde Cees de Vlieger een mail met zijn herinneringen aan met name de oorlogsjaren van Reynolds. Dat werd weer aanleiding voor NOS Langs De Lijn hierin te duiken. Tijdens een gesprek met Ajax-directeur Arie van Eijden bleek zijn club een eerbetoon te willen doen aan de man naar wie in Stadion De Meer al een tribune was vernoemd.
Cees de Vlieger kende Reynolds via zijn vader, die goed met hem was bevriend. Dagelijks verliet de Engelse trainer zijn huis aan de Copernicusstraat in Watergraafsmeer voor een kop koffie in de sigarenwinkel van vader De Vlieger. Daarna ging hij steevast naar Ajax voor het geven van een training aan die mensen, die er toevallig net waren. Of ze nou in het eerste zaten of niet, was bijzaak, als ze maar Ajacied waren. Zijn aanwezigheid was zo normaal geworden dat Cees en zijn zus al snel spraken over oom Jack en tante Jet, zijn vrouw. Tijdens de oorlogsjaren werd mevrouw Reynolds opgevangen door familie De Vlieger. Ze zocht en vond troost nadat haar man was afgevoerd door de Duitsers vanwege zijn Britse nationaliteit. Op het laatst wist niemand meer waar hij zat. Er waren al berichten over zijn dood.
'Jet was volledig onthand na Jacks deportatie', schrijft De Vlieger. 'Zij heeft de Duitse bezetting in feite als een extra gezinslid bij ons doorgebracht en sliep alleen nog in haar woonhuis. Er was briefverkeer tussen Jack en Jet en ons gezin. Hij was geen schrijver. Hij was evenmin een mopperaar, ook niet tijdens zijn detentie. In augustus 1945 stond Jack plots bij ons voor de deur. Mijn vader heeft hem begeleid naar de Copernicusstraat waar Jet - volgens de verhalen - flauw viel van de emoties.' Ze had er geen rekening meer mee gehouden dat ze haar man ooit nog levend zou zien.
Samen met Robbert Meeder van Langs De Lijn dook ik in dit verhaal, dat in mei werd uitgezonden op Radio 1. Na een rondgang door Ajax werd duidelijk dat Reynolds in feite de jeugdopleiding heeft uitgevonden, en daarmee het fundament voor het Ajax-succes. Er zijn daarom mensen die Reynolds belangrijker vinden voor de Ajax-geschiedenis dan Johan Cruijff. Maar niets tastbaars in de Arena herinnerde aan de voormalige coach. Tot nu dus, wat blije reacties losmaakt bij zij die Reynolds van dichtbij hebben meegemaakt. Clubarchivaris Wim Schoevaart bijvoorbeeld is positief: "Geen jongere die nog weet wie Reynolds was. Daar komt hopelijk nu verandering in."
De uitzending van Langs De Lijn over Jack Reynolds:
klik hier
De nieuwsbrief "Uit het veld" bevat informatie over ontwikkelingen in de wereld die sportgeschiedenis heet. U kunt zich aanmelden op deze lijst door een mail te sturen naar jurryt@xs4all.nl