Transparent
Inloggen
Sluiten

Rellen raken Ajax diep

17 april 2004 14:22

Verslaggever: P.

De afgelopen dagen is duidelijk geworden dat de vechtpartij van donderdagavond op De Toekomst diepe sporen nalaat in de club Ajax. Het is niet overdreven te stellen dat Ajax een blijvend litteken heeft opgelopen.

Ronald Koeman stond vrijdag aangeslagen de pers te woord. De selectie, waarvan verschillende spelers aanwezig waren op De Toekomst was eveneens aangeslagen en angstig. Het schenden van de erecode dat supporters spelers met rust laten heeft namelijk ook gevolgen voor het priv?-leven van de spelers. Ajax gaat de spelers van het eerste beschermen uit angst voor repressailes. Voor sommige spelers, die bevriend zijn met spelers van Feyenoord, zal de klap van afgelopen donderdag nog harder zijn aangekomen.

Uit de column van Rafael van der Vaart in De Telegraaf blijkt duidelijk dat hij angst heeft voor de persoonlijke gevolgen voor hem en zijn familie van de vechtpartij van afgelopen donderdag. De ironie wil dat de Heemskerker binnenkort een beslissing moet nemen over zijn toekomst bij Ajax. Ironisch is ook dat het gedrag van de eigen supporters en de gevaarssituatie die erdoor is ontstaan voor spelers die Ajax wil hebben voor die spelers een reden kan zijn om niet voor Ajax te kiezen.

Hugo Borst, bevriend met Marco van Basten, schreef het volgende in zijn column: ,,Dit zijn helemaal geen Ajax-supporters'', zei Marco van Basten me, nadat hij gistermiddag een getuigenverklaring had afgelegd bij de politie. ,,Ze noemen zich alleen zo. Uiteindelijk komen ze altijd de boel verstieren. Die mensen misbruiken het voetbal. Laten we voor eens en voor altijd vaststellen dat dit geen voetbal- maar een maatschappelijk probleem is. Je ziet dit soort zich misdragen bij het voetbal, maar ook op scholen, in treinen, in caf?s, bioscopen en discotheken. Dit is al 25 jaar aan de gang. Het is het verhaal van de zachte heelmeesters die stinkende wonden maken. Het is de schuld van de politiek. Zolang politie en beleidsmakers niet worden gesteund, blijft het fout gaan."

Uiteindelijk is, naast Ajax, de grote verliezer het voetbal. Juist met wedstrijden van het tweede kom je terecht in een gemoedelijkheid en een soort respect voor elkaar die in de stadions waar eerste elftallen spelen vervlogen is. Respect voor de andere mening, de andere beleving, de ander supporter, waar je gewoon naast kunt zitten. Dat lijkt nu voorbij, waar het Ajax en Feyenoord betreft.

Meer op




Tags

aangeslagen basten bevriend column feyenoord rellen vechtpartij aangekomen afgelegd angstig beleidsmakers bioscopen borst caf discotheken erdoor erecode gemoedelijkheid getuigenverklaring gevaarssituatie gistermiddag heelmeesters heemskerker ironie koeman litteken maatschappelijk misbruiken misdragen nalaat priv rafael repressailes sporen telegraaf treinen vaart vaststellen verstieren wonden

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met Ajax



Ajax E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Ajax E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 35.241 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

aarde alvarez backup berghuis bergwijn bertjek brekers brobbey chelsea elsimao excelsior godts hato henderson hlynsson kiki kroes leiderschapskwaliteiten linksbuiten mannsverk nypan potter rensch roon sosa sutalo tadic tahirovic taylor zucht