Drie punten uit Waalwijk zonder te scoren

6 maart 2004 21:25

Ajax heeft drie punten opgepikt in Waalwijk, door met 0-1 van RKC te winnen. De Amsterdammers speelden wederom weinig verheffend en lieten het zelfs na om te scoren. RKC-verdediger Olfers maakte vlak voor rust het enige doelpunt van de wedstrijd; helaas voor hem in eigen goal.

Ronald Koeman had zijn elftal behoorlijk gewijzigd, deels door blessures en de schorsing van Wesley Sneyder, maar ook de twee nederlagen op rij noopten hem tot wijzigingen in met name de aanval. Van der Vaart kwam voor het eerst na zijn blessure weer aan de aftrap van een wedstrijd. Hij nam zijn ploeg zoals het een aanvoerder betaamd ook direct op sleeptouw. Daarnaast haalde Koeman De Ridder uit de basis. Na een goede start zit hij nu in een dipje. "Dat is normaal voor zo'n jonge voetballer" aldus Koeman, die in De Ridder nog steeds meer een rechtermiddenvelder ziet. Hij zette daarom Sonck weer rechtsbuiten. De positie waarvan Koeman in de winterstop nog liet weten dat Sonck die moest vergeten. Met Sonck hoopte Koeman minder voorspelbaar te zijn in de aanval en meer van systeem te kunnen wijzigen. Dat lukte slechts gedeeltelijk.

Van der Vaart was de meest opmerkelijke speler aan Ajax kant. Hij speelde in de eerste helft gedreven en kreeg diverse kansen. Een van zijn corners vlak voor rust werd door de van Feyenoord afkomstige verdediger Olfers in eigen doel gewerkt, 0-1. Dat was een meer dan verdiende voorsprong tegen een zwak RKC.

In de tweede helft zakte Ajax ver weg. Blijkbaar dacht de ploeg het zich te kunnen veroorloven op het niveau dat RKC in de eerste helft tentoonspreidde te kunnen gaan voetballen. De Waalwijkers gingen er zowaar weer in geloven dat er nog iets te halen viel tegen Ajax. Zover liet de ploeg van Koeman het echter niet komen.

Over het ontbreken van scorend vermogen de laatste weken was Koeman na afloop niet echt bezorgd. "Als de kansen gecreerd worden, dan komt dat vanzelf".