Ajax in koud Heerenveen onderuit; 4-1

25 februari 2004 21:53

Ajax is er in een koud Heerenveen niet in geslaagd met een overwinning naar huis te gaan. tegen een counterend Heerenveen werd Ajax met maar liefst 4-1 verslagen. Daarmee won Heerenveen thuis na Feyenoord en PSV dus nu van de gehele Nederlandse top. Na een goede eerste helft kwam Ajax tegen de verhouding in op achterstand. Counterend legden de Friezen vervolgens de verdedigende mankementen bij Ajax bloot in de tweede helft.

Onder hevige sneeuwval, maar op een vrij goed bespeelbaar veld begon Ajax vrij goed aan de wedstrijd. Ajax had de wedstrijd onder controle en gaf nauwelijks kansen weg aan de thuisclub. Tegen de stugge Friezen had Ajax wel moeite veel kansen af te dwingen. De grootste waren er voor Aanastasiou. Eerst was er een afgekeurd doelpunt wegens duwen, later had de spits veel te veel tijd nodig om een grote kans achter Waterman binnen te schieten.

Op slag van rust scoorden de Friezen tegen de verhouding in uit een scrimmage. Na een door Ajax bestreden ingooi voor de Friezen kreeg Knopper de bal mee in het strafschopgebied. Via via kwam de bal voor de voet van Vayrynen die vervolgens via de binnenkant paal binnenschoot, 1-0.

Heerenveen kon daardoor ook in de tweede helft het gewenste voetbal blijven spelen en kreeg daarbij veel meer vertrouwen om eruit te komen. Opnieuw met wat geluk kwam Heerenveen aan de 2-0. Knopper ving een afgeslagen bal op en schoot via Escude de 2-0 binnen.

Met de 2-0 was de wedstrijd eigenlijk gespeeld. Ajax ging achterin een op een spelen en gaf daardoor veel ruimte weg. Die werd uitstekend benut de Friezen. Achtereenvolgens V?yrynen en Hakansson schoten de ploeg naar een 4-0 stand. Het was tekenend dat niet een Ajacied maar juist verdediger Hansson de stand met een eigen doelpunt nog iets draaglijker maakte.

Daarmee liep Ajax tegen een behoorlijke domper op. De ploeg hoeft echter niet te wanhopen. Een zeperd loop je altijd wel eens op in de competitie en de voorsprong was inmiddels groot genoeg om die zonder problemen op te kunnen vangen. De voorsprong van nog steeds zes punten zal de pijn dan ook enorm verzachten. Daarnaast zal het Koeman de ammunitie geven de ploeg weer op scherp te zetten voor de komende uitwedstrijden tegen FC Utrecht en RKC Waalwijk.