Transparent
Inloggen
Sluiten

Johan Neeskens(73) onverwachts overleden

7 oktober 2024 17:18 - KNVB
Foto: Pro Shots

Johan Neeskens(73) onverwachts overleden; image source: Pro Shots

Zojuist bereikte ons het verdrietige nieuws dat Johan Neeskens op drieënzeventigjarige leeftijd is overleden. Dat heeft de KNVB bevestigd in een persbericht. Neeskens werd afgelopen zondag onwel tijdens een voetbalevenement in Algerije, waar hij aanwezig was namens de KNVB. Daarmee is ons opnieuw een icoon van de gouden generatie van 1974 ontvallen.



Johan Neeskens was basisspeler bij het Oranje dat vijftig jaar geleden succesvol was op het Wereldkampioenschap Voetbal in het West-Duitsland van 1974. Neeskens scoorde liefst vijf goals op dat toernooi, waaronder ook zijn benutte strafschop in de van West-Duitsland verloren WK-finale. Neeskens was ten tijde van het WK al uitgegroeid tot onbetwist basisspeler bij Ajax en verkaste die zomer in het kielzog van Johan Cruijff naar FC Barcelona, waar hij al snel de bijnaam Johan Segundo, Johan de tweede, kreeg. De middenvelder sloot zijn actieve voetballoopbaan af in de Verenigde Staten en later nog in Zwitserland, om in 1984 nog even terug te keren bij FC Groningen.

Neeskens was als speler uitermate succesvol en won met Ajax drie keer de Europa Cup 1 en twee landstitels. Daarnaast won de middenvelder met Ajax ook nog een wereldbeker voor clubteams en twee KNVB-Bekers. Nadat Neeskens stopte met voetballen was hij nog jarenlang actief als trainer. Eind jaren negentig was hij ook nog assistent-bondscoach van Guus Hiddink en Frank Rijkaard, om vervolgens trainer te worden bij NEC in Nijmegen. Vervolgens ging hij met Hiddink mee naar Australië voor het WK van 2006 en was hij vervolgens nog rechterhand van Rijkaard bij FC Barcelona en Galatasaray.

Ajax.supporters.nl wenst de nabestaanden en iedereen die Johan Neeskens een warm hart toedraagt ontzettend veel sterkte met dit zware verlies.




Tags

neeskens knvb barcelona duitsland hiddink rijkaard west algerije australie clubteams drieenzeventigjarige galatasaray generatie groningen kielzog onbetwist ontvallen onwel oranje persbericht segundo toedraagt uitgegroeid verdrietige voetbalevenement voetballoopbaan wereldbeker wereldkampioenschap zwitserland

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


3 uur geleden
Weer een voetbalicoon minder...

Rust zacht, Johan.
+1/-0

3 uur geleden
We verliezen weer een icoon.

Rust in vrede en sterkte aan de nabestaanden.
+1/-0

3 uur geleden
Is nog veel te jong . Geweldenaar, ik ben blij dat ik hem nog heb zien spelen en bewust zijn carriere heb mogen mee naken. Toch een van de grotere spelers van Ajax . Rust zacht Johan.
+3/-0

2 uur geleden (gewijzigd)
Helaas een voetballer van voor mijn tijd dat ik voetbal bewust mee kreeg. Wat ik lees, zie en hoor wel echt 1 van de grootste Ajacieden ooit. 73 jaar is veel te vroeg.
R.I.P.
+2/-0

2 uur geleden
Een icoon , dat zeker, de verhalen van mijn pa en opa. Gecondoleerd familie en Ajax familie.
+1/-0

2 uur geleden
Rust zacht, maker van de helft van de Nederlandse doelpuntenproducties in WK-finales
+1/-0


Ajax E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Ajax E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 35.195 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

akpom bertjek blessuregevallen brobbey elsimao faberski farioli fitheid gaaei garnituur godts groningen hato henderson jim kaplan kiki kroes praag rasmussen rensch rugani sevic slavia sutalo taylor traore uitverdedigen vleugelspelers wijndal