Transparent
Inloggen
Sluiten

Zorgen om voortbestaan Ajax

5 juli 2024 15:18 - Telegraaf
Foto: Pro Shots

Zorgen om voortbestaan Ajax; image source: Pro Shots

De Telegraaf-journalist Mike Verweij meldde eerder deze week in de Kick Off-podcast van dezelfde krant al het nodige over de financiële uitdagingen waar Ajax deze zomer voor staat. Vanmiddag heeft hij ook een artikel gepubliceerd om meer duiding te geven over de financiële situatie bij de Amsterdamse voetbalclub.

Zo moet de club volgens de journalist financieel drastische maatregelen nemen om het voortbestaan van de club niet in gevaar te brengen. Mocht Champions League-voetbal komend seizoen ook uitblijven voor de Amsterdammers, hangt er een faillissement als een donkere wolk boven de Nederlandse recordkampioen. De club heeft het afgelopen seizoen noodgedwongen miljoenen euro's geleend om de salarissen door te kunnen betalen.

De impact van twee mislukte transferzomers vol miskopen en twee seizoenen op rij zonder Champions League-inkomsten begint het binnen Ajax steeds meer door te dringen dat het alarmfase één is. De selectie waar trainer Francesco Farioli de voorbereiding op het nieuwe seizoen mee is aangevangen is allesbehalve evenwichtig en de vele spelers met langdurige contracten die door Sven Mislintat zijn gehaald lijken niet verkoopbaar.

De Duitse technisch directeur die in de loop van het afgelopen seizoen werd ontslagen deelde in totaal voor negenenvijftig jaar aan contracten met financiële verplichtingen van rond de honderdvijftig miljoen euro uit. Die zijn voor de meeste spelers gekoppeld aan maandsalarissen die ze elders nooit zullen verdienen. Ze hebben ondertussen bijna allemaal aangegeven voor hun kansen te willen gaan bij de Amsterdamse voetbalclub, onder de nieuwe hoofdtrainer Farioli.

Dat brengt de club in een onmogelijke spagaat waar Alex Kroes als titulair technisch directeur nu midden in zit. Die wordt binnen de club al regelmatig gekscherend Tom Cruise genoemd, verwijzend naar de bekendste film Mission Impossible waar de Amerikaans acteur in speelt. Kroes zou het liefst zo snel mogelijk Wout Weghorst, Pablo Rosario en een nieuwe rechtsbuiten binnenhalen, maar is daarbij teruggefloten door de Raad van Commissarissen, die de club opdracht heeft gegeven eerst spelers te verkopen voor er nieuwe spelers kunnen worden gehaald.

Daarbij stelt de RvC van Ajax dat van elk inkomend bedrag er slechts veertig procent geherinvesteerd mag worden in nieuwe spelers. Daarnaast moet de club de salarispost van de spelers die onder contract staan bij Ajax met ongeveer twintig miljoen verlagen. Met uitzondering van Diant Ramaj, Branco van den Boomen en Sivert Mannsverk is de club de rest van de aankopen die Sven Mislintat in dienst van Ajax deed liever kwijt dan rijk. De club wilde Steven Bergwijn aanvankelijk liever niet verkopen, maar omdat er weinig interesse voor de huidige Ajax-selectie is, wordt een verkoop van de aanvoerder inmiddels niet langer uitgesloten. Maar de verwachte transfersom van rond de 25 miljoen euro gaat Ajax niet de ruimte bieden om een van de gewenste aankopen als Wout Weghorst of Pablo Rosario naar Amsterdam te halen.

Het heeft dan ook de voorkeur van Ajax om Carlos Forbs of Chuba Akpom te verkopen. De club heeft ook de verwachting dat dit uiteindelijk lukt. De praktijk is echter dat de transfermarkt na een Europees Kampioenschap pas laat op gang komt. En het onhandige is ook dat een transfer van de twee vóór 1 augustus ook onwenselijk is. Die dag speelt Ajax immers de terugwedstrijd in het Servische Novi Sad tegen FK Vojvodina om kwalificatie voor de volgende voorronde voor de Europa League af te dwingen. Brian Brobbey, nog altijd actief als voornamelijk bankzitter bij het Nederlands Elftal, is door het bereiken van de kwartfinale op het EK niet op tijd terug om het tweeluik tegen de Serviërs te halen. Daardoor is de nieuwe Ajax-trainer genoodzaakt met Forbs of Akpom de tweede voorrondes voor de Europa League in te gaan.

Meer op Telegraaf
Discussieer mee op de forums


Tags

voortbestaan akpom farioli forbs kroes mislintat rosario weghorst wout acteur alarmfase allesbehalve bankzitter bekendste bergwijn boomen branco brobbey carlos chuba cruise diant drastische duiding evenwichtig faillissement film francesco geherinvesteerd gekscherend geleend genoodzaakt honderdvijftig impossible inkomend kick kwalificatie maandsalarissen mannsverk mission negenenvijftig noodgedwongen novi onhandige onmogelijke onwenselijk podcast ramaj rvc salarispost serviers sivert spagaat telegraaf teruggefloten titulair tom transferzomers verkoopbaar verweij verwijzend vojvodina voorronde wolk

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


3 weken geleden
"de vele spelers met langdurige contracten die door Sven Mislintat zijn gehaald lijken niet verkoopbaar"

Jezus, wat een smerige uitspraak. Los daarvan, wat een briljante mensen lopen er rond bij Ajax. Henderson aantrekken en het duurste contract geven. Oude spelers willen aantrekken, zoals Rosario, Weghorst en Rugani, zodat je weet dat dit ook alleen maar geld gaat kosten. Kroes en Farioli maken er zekerheid van dat we failliet gaan!
+5/-1

 
3 weken geleden
Weer een doorzichtige poging van de Telegraaf om vriendje Kroes uit de wind te houden. Als hij het weinige beschikbare budget uitgeeft aan oude bekenden van de trainer geeft hij aan geen eigen visie te hebben en al zeker niet voor de langere termijn.
+3/-0

3 weken geleden
Rugani, Weghorst en Rosario is allemaal voor de korte termijn. Omdat de trainer die wil en dat moet dan goed uitpakken. Restwaarde is nihil. Ajax moet weer gaan inzetten op jeugdige spelers. Stuk goedkoper en de kans op waarde stijging is veel beter.
+9/-0

3 weken geleden
Brobbey, Hato, Taylor.De enige met wat waarde.
+2/-0

 
3 weken geleden (gewijzigd)
Taylor op basis van wat? Die paar aardige wedstrijden aan het einde van vorig seizoen?

Loopt ongeïnteresseerd over het veld, verdedigd niet mee en aanvallend brengt hij bij lange na niet genoeg om dat te compenseren.

Net als Rensch patatgeneratie 2.0.
+3/-1

 
3 weken geleden
En Ramai de keeper toch ook wel!
+2/-0

 
3 weken geleden
Je kunt aan heel veel spelers geld verdienen, als je wilt. Ramaj, Hato, Rensch, Sutalo, Kaplan, Tahirovic, Mannsverk, Taylor, Hlynsson, Akpom, Brobbey, Forbs, Godts en Bergwijn. Als je bij wijze van spreken deze spelers allemaal een keer hebt verkocht, heb je toch best veel geld ontvangen. Los van het feit of je verlies op iemand maakt, zoals Bergwijn en recentelijk nog Mikautadze, wat niet had gehoeven gezien zijn huidige waarde. Belangrijk dus om eens een slim beleid neer te zetten, maar ik zie dat nog niet gebeuren.
+2/-0

3 weken geleden
Daar gaat de telegraaf weer, ik geloof er helemaal niks van. Ja het kan een periode slecht gaan, maar de afgrond, hpud toch op ,riooljournalistiek bleeh.
+2/-1

3 weken geleden
Dat zou wel kut zijn voor Verweij. Zonder Ajax kan hij geen shine meer pakken.
+2/-0

3 weken geleden
Wat een goedkope journalistiek is dit dan?! Wat lezen we tegenwoordig toch een hoop troep bij gebrek aan echt nieuws zonder enkel en alleen aannames....
+2/-0

3 weken geleden
We staan er beroerder van dan vitesse, aldus de telegraaf
+1/-0

3 weken geleden
Als je dingen als dit publiceert, dan moet je wel hele, hele goede kennis, bronnen en argumenten hebben. Iets waar ik niet automatisch aan denk bij Mike Verweij. Als dit verhaal waar is, is dat natuurlijk ongelofelijk zorgwekkend, maar ik wacht eerst even of ik soortgelijke geluiden hoor vanuit andere media.
+1/-0


Win met AjaxAjax E-zine

Meer dan 35.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

afserveren annex berghuis bergwijn bertjek boomen branco chaotisch deadline elsimao farioli gaaei godts hato henderson jim kaplan kiki kroes leverkussen mika mislintat olympiakos rensch sevic skimovic sneer sosa sutalo wilson