Transparent
Inloggen
Sluiten

KNVB wil goed gedrag fans belonen

29 mei 2024 18:27 - KNVB
Foto: Pro Shots

KNVB wil goed gedrag fans belonen; image source: Pro Shots

Betaald voetbalclubs gaan vanaf komend seizoen meer inzetten op het belonen van goed gedrag van supporters in de hoop zo het aantal incidenten drastisch te verlagen. Dat heeft de KNVB vanmiddag bekend gemaakt. De Nederlandse voetbalbond hoopt bij het invoeren van 21 nieuwe maatregelen de hulp te krijgen van gemeentes en politie.

Zo is de verplichte buscombi zoals we die in Nederland al decennia kennen een punt van discussie. Ook het verwijderen van netten voor de vakken behoort tot de mogelijkheden, op het moment dat supporters zich goed blijken te gedragen. Afgelopen seizoen gebeurde dat onder meer al bij PEC Zwolle-PSV, waar een DJ plaatjes draaide in het uitvak, Heracles Almelo deelt broodjes, koffie en thee uit aan de bezoekende fans.

De KNVB schreef daarop voortbordurend in een vanmiddag gepubliceerd persbericht: "Deze activiteiten worden gewaardeerd door supporters en lijken een positief effect op hun gedrag te hebben. Deze ideeën zijn het startpunt voor de pilots en het onderzoek". Clubs krijgen komend seizoen samen met politie en gemeente de opdracht in ieder geval één “perfecte” wedstrijd op het gebied van gastvrijheid te organiseren. “Kleine dingen zoals het aanbieden van broodjes spelen daarin ook een rol", aldus de woordvoerder van de KNVB.

Afgelopen weekend ging het nog volledig mis in Rotterdam en Utrecht, de KNVB reageert met het persbericht ook op die incidenten en hoopt dus door supporters te belonen voor goed gedrag soortgelijke incidenten in de toekomst te voorkomen. "Afgelopen weekend ging het helaas helemaal mis bij twee wedstrijden. Maar beleidsmatig willen we niet alleen op repressie inzetten. Voor dit probleem zijn elkaar aanvullende deeloplossingen nodig, ook gericht op het stimuleren van goed gedrag. Gezamenlijk moeten we het voetbal beschermen voor de echte voetballiefhebbers”, aldus Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal van de KNVB.

De bond benadrukte wel dat in het seizoen 2022/2023 het aantal incidenten rond en in stadions afnam, een trend waarvan de KNVB verwachtte die ook dit seizoen door te zetten. Die cijfers verschijnen echter pas dit najaar. De Tweede Kamer debatteert woensdag over het thema ‘voetbal en veiligheid’. De KNVB wil van de overheid onder meer steun voor de beloning van goed gedrag, maar ook pleit de bond opnieuw voor de invoering van strafrechtelijke stadionverboden. Doordat ernstige overtredingen dan ook tot een strafblad leiden, is de afschrikwekkende werking groter, is het idee. In Engeland gebeurt dit al naar behoorlijke tevredenheid.
Tags

knvb broodjes persbericht almelo buscombi engeland gastvrijheid gemeente heracles marianne najaar nederland overheid pec pilots repressie startpunt strafblad thee thema trend uitvak utrecht voetbalclubs

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


3 weken geleden
Typisch Nederland. Goed gedrag belonen ipv crimineel gedrag keihard aan te pakken.
+3/-0


Win met AjaxAjax E-zine

Meer dan 35.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

akpom berghuis bergwijn boomen brobbey chico conceicao elsimao farioli frankrijk frimpong gaaei grillitsch henderson jong kaplan kiki koeman lucca mikautadze mislintat ocampos rijkhoff schouten shogun simons sutalo tahirovic veerman weghorst