Transparent
Inloggen
Sluiten

Francesco Farioli stelt zich voor

23 mei 2024 23:15
Foto: Pro Shots

Francesco Farioli stelt zich voor ; image source: Pro Shots

Ajax presenteerde vanavond via haar officiële kanalen de nieuwe hoofdtrainer van de club op een speciaal belegde persconferentie. Daar heeft de perfect Engels sprekende trainer zijn eerste interviews gegeven. Daar ging hij onder meer in op zijn keuze voor de club, zijn voetbalvisie en hoe hij denkt met Ajax de weg omhoog in te slaan.

De Italiaan is duidelijk blij met Ajax: "Waarom Ajax? Omdat Ajax één van de twee clubs is die het dichtst in de buurt komt van het voetbal waar ik van hou. De andere club is FC Barcelona. Al bij het eerste gesprek met Marijn Beuker (directeur voetbal bij Ajax, red) heb ik verteld dat Ajax en Barcelona voor mij de referentie zijn op voetbalcultureel gebied. Ze hebben in verschillende tijdvakken teams gehad die echt een eigen gezicht hadden. Die de referentie waren van hoe je positioneel voetbal speelt en het publiek vermaakt. In elk interview verwijs ik naar Johan Cruijff. Hij was en is één van mijn belangrijkste inspiratiebronnen als student van dit prachtige spelletje. Dus toen Ajax kwam, een tijdje geleden, was ik meteen geïnteresseerd. Maar ik gaf ook aan: ik wil eerst het seizoen goed af maken bij Nice. Dat heeft Ajax gelukkig gerespecteerd."

De oefenmeester komt over van OGC Nice, dat net als Ajax in de Eredivisie, vijfde is geëindigd in de Franse Ligue 1. Hoe denkt de trainer het tij te gaan keren in Amsterdam? "We moeten de realiteit accepteren. Die is inderdaad dat Ajax de nummer 5 is in Nederland en dat er een duidelijk gat is met de twee clubs bovenin. Daarom is het nu niet het moment om over doelen en targets te praten. Het moet eerst gaan over de clubcultuur, visie en wederopbouw. Het is moeilijk om resultaat te beloven, wel beloof ik de supporters van Ajax energie. En een moedig team. Als trainer zijn dat voor mij twee kernbegrippen. Net als het spelen van herkenbaar voetbal. We gaan proberen een standaard neer te zetten op deze drie onderdelen die het publiek elke wedstrijd herkent."

Ook ging de trainer in over zijn visie op de huidige selectie van Ajax en in hoeverre hij voorbereid is op de immense klus die hem en titulair technisch directeur Alex Kroes te wachten staat in Amsterdam: "Ik heb al de nodige wedstrijden bekeken. En met mijn staf samen een analyse van individuele spelers gemaakt. Maar die deel ik nu nog niet. Ook al omdat mijn ervaring is dat je soms een beeld hebt van iemand op basis van beelden, maar dat je wordt verrast zodra je in het echt met elkaar gaat samenwerken. Soms ben je geen fan van een speler, maar word je alsnog verliefd. Of ik al weet wat er mogelijk is op de transfermarkt? Ja, ik heb daar met Marijn en met technisch directeur Alex Kroes over gepraat. Maar ik wil al meteen benadrukken: ik denk niet in geld maar in goede spelers."

De op Sicilië geboren trainer heeft dit seizoen met het dus als vijfde geëindigde Nice slechts veertig goals in de competitie gemaakt. De eerste indrukken in Nederland zijn dan ook dat hij zeer defensief is ingesteld. Het tegendeel blijkt waar, volgens de oefenmeester. "We hebben de data van onze wedstrijden bestudeerd, het bleek dat we wel veel kansen creeërden. Na driekwart van de competitie bleek dat we het op twee na slechtste team waren wat betreft conversie. Puur een gebrek aan effectiviteit dus. Daarbij hielp het ook niet dat we twee spitsen verloren die in januari naar de Afrika Cup gingen. Gelukkig hadden we ook weinig tegengoals, met 29 het laagste aantal van de competitie. En daarbij ook nog in de top-5 van de minst gepasseerde defensies in alle Europese competities. Het is altijd het belangrijkste voor mij om de balans tussen wat je creeërt en wat je niet tegen krijgt. Ik wilde ook niet langer wachten met het bekend maken. De voorbereiding is nu begonnen. We spelen in de tweede voorronde om ons te kwalificeren voor de Europa League, dus we moeten er al vroeg staan!"

De opvolger van John van 't Schip neemt vier collega's in zijn kielzog mee naar Amsterdam. Ook daar kwamen beide partijen vrij gemakkelijk uit samen. "We zijn uitgekomen op vier man nadat ik Ajax vroeg of ik eigen mensen mee mocht nemen. Twee veldtrainers, een video-analist en een fysieke trainer. Daniele Cavelletto is voor mij belangrijk, hij helpt me de staf te organiseren en het structureren van de trainingsweek. Felipe Sanchez Mateos focust zich meer op de individuele analyses van spelers. En van Ajax zelf komt Dave Vos natuurlijk ook in de staf. Dat is prettig, want hij kent de club en de cultuur. Bij Nice had ik ook iemand van de club zelf erbij, dat werkte prima. Dave en ik hebben al samen gezeten en wat ik meteen voelde en zag, we vinden elkaar in het voetbal waar we van houden. We zijn beide jong en zeer gemotiveerd."
Tags

nice barcelona dave farioli francesco kroes marijn nederland oefenmeester referentie afrika analyses bestudeerd beuker cavelletto conversie creeerden daniele defensies dichtst driekwart effectiviteit eredivisie felipe focust geeindigde gepasseerde herkenbaar herkent immense indrukken inspiratiebronnen italiaan jong kernbegrippen kielzog ligue mateos moedig ogc positioneel sanchez sicilie sprekende structureren student targets tegengoals tijdvakken titulair trainingsweek uitgekomen veldtrainers verwijs voetbalcultureel voetbalvisie voorronde vos wederopbouw

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


2 maanden geleden (gewijzigd)
In ieder geval teksten waar ik enthousiast van word. Enige minpunt van zijn aanstelling vind ik het aantal stafleden dat hij mee heeft mogen nemen. Daarmee word je toch een beetje te afhankelijk en mocht het misgaan, heb je 4 mensen te vervangen..
+7/-0

 
2 maanden geleden
Ik dacht eerst 2 wat ik al veel vond.
Maar 4 is wel heel veel, ik vrees dat we onze identiteit gaan verliezen want hier gaat Vos niet tegen op boksen.
Plus hij zou het goedkopere alternatief moeten zijn.🤔
Wat als het in de winterstop tot een scheiding komt?
Dan moet je 5 mensen afkopen, en een fysieke trainer kan je toch overal vandaan halen?
Ik denk dat er 1 tussen zit die niet kan klaverjassen dus moest die fysieke trainer mee.
+2/-0

2 maanden geleden
Nou kom op allemaal: "welkom Francesco".
Zal die leuk vinden als die dat leest. 😂
+3/-0

 
2 maanden geleden
Vooruit dan maar: welkom Francesco! En ook welkom bij Ajax.supporters.nl. Maar hij was vast ook al een dagelijkse bezoeker toen het Ajax.netwerk.to was.

On-topic: ik wordt er wel blij van dat hij een team heeft kunnen opbouwen die bijna geen tegendoelpunten heeft moeten incasseren. Want het record aantal tegendoelpunten van afgelopen seizoen was natuurlijk bizar. Dat doet ook iets met het zelfvertrouwen van een team als je bijna altijd twee keer de bal uit het net mag vissen.
+6/-0

2 maanden geleden
Hij zegt in ieder geval de goede dingen. Veel beter gevoel bij dan Schreuder en Steijn. Ik zie het wel zitten!
+8/-0

2 maanden geleden
De gast slaap soms op de club😂😂 om maximale uit de dag te halen. Bij mij kan die al niet meer stuk haha.
Ben wel benieuwd hoe dat gaat. Veel lamzakken bij ons en Farioli een voetbal freak. Zou ook zomaar kunnen botsen.
Ben benieuwd hoe dit zich ontwikkeld. Komt op mij verfrissend en niet dom over.
+8/-0

2 maanden geleden
Een redelijk onbekende trainer, maar er komt steeds meer info over hem naar boven, meestal heel positief. Heb ook het idee dat het vertrouwen in deze trainer aan het groeien is onder de supporters. Ik verwacht echt dat hij het verdedigend stukken beter gaat neer zetten(slechter als afgelopen seizoen zou ook wel knap zijn) en de topsportmentaliteit terug gaat brengen. Lees eigenlijk alleen maar positieve dingen. Hij heeft zich natuurlijk nog niet echt bewezen, maar er zijn zat voorbeelden van nieuwe trainers die het goed deden(van Gaal), maar ook zat voorbeelden van nieuwe trainers wat niet helemaal lekker ging. Waar hij sterk in schijnt te zijn is hoe hij dingen overbrengt aan de spelers. Dat zal dan wellicht lastiger zijn in het engels of nederlands. Italiaans/frans ligt toch wat dichter bij elkaar. Ik lach de ballen uit mn broek als we komend seizoen kampioen worden, dromen mag toch?
+11/-0


Win met AjaxAjax E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Ajax E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 35.213 fans gingen je al voor.
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

boomen depay elsimao farioli frankrijk griezmann hag haller henderson jong kiki klaiber koeman kroes labyad lido malen mannsverk marin oranje reijnders rosario schouten sevic simons speelstijl tahirovic vos weghorst zirkzee