Ajax voorkomt in blessuretijd een nederlaag bij degradant Vitesse

19 mei 2024 16:22

Ajax voorkomt in blessuretijd een nederlaag bij degradant Vitesse; image source: Pro Shots

De laatste wedstrijd van een tumultueus seizoen is voor Ajax vandaag geëindigd in een 2-2 gelijkspel uit bij voorlopig de laatste Eredivisiewedstrijd voor Vitesse. Josip Šutalo scoorde vlak voor rust de gelijkmaker, nadat Vitesse op voorsprong was gekomen. Ook in de tweede helft kwam de thuisploeg op voorsprong, waarna Steven Berghuis in de laatste minuut van de blessuretijd een nederlaag wist te voorkomen.

Bij Ajax ontbrak voor het eerst dit seizoen Jorrel Hato, die was geschorst. Anton Gaaei was zijn vervanger, waar de Deen rechtsback stond en Rensch de plek innam van Hato.

De eerste minuten was duidelijk dat Vitesse welwillend was. Ajax werd opgejaagd en dit leidde bijna tot een fout van Rulli na een risicovolle terugspeelbal van Šutalo.

Bergwijn loste het eerste schot van Ajax kant. Vitesse stond in een handbalverdediging opgesteld en de aanvoerder schoot vanaf een minuut of 10 vanaf de zijkant, maar Room wist te redden.

De thuisploeg wist op 1-0 te komen na een fase, waarin Ajax meer aanzette. Na een kwartier spelen kwam De Regt op en speelde de bal richting Marco van Ginkel. De Arnhemse aanvoerder liet de bal lopen voor Boutrah, die Gaaei voor zich hield en daarna naar binnen kapte en Rulli passeerde.

Akpom, Brobbey en Bergwijn kregen een paar kleine kansen, maar wisten Room niet te kloppen.

De Amsterdammers kwamen goed weg toen Vitesse via Aaronson op de paal schot na een actie van Boutrah. Kozłowski kreeg een grote kans na een misser van Gaaei, maar vond Rulli.

Henderson bediende Akpom 10 minuten voor de rust, maar de kopbal van de aanvaller werd gepakt door Room. Taylor bediende een paar minuten later Brobbey, maar Hendriks wist een schot van de spits te voorkomen.

Maar 4 minuten voor rust was het toch 1-1. Een voorzet van Gaaei belandde bij Šutalo en de verdediger werkte van dichtbij binnen.

Brobbey kreeg de kans op een voorsprong, na weer een voorzet van Gaaei. Via een verdediger ging de bal echter over. Zo gingen beide ploegen rusten met 1-1.

Van Ginkel kreeg na de rust een vrije trap te nemen, maar schoot over.

Bergwijn kreeg een kans vanaf de linkerkant en kwam naar binnen, maar ook hij schoot over.
De volgende kans liet even op zich wachten en was voor Chuba Akpom die aangespeeld werd door Taylor, maar een redding van Room voorkwam een Amsterdamse voorsprong.

Tussendoor was Steven Berghuis in het veld gekomen voor Mannsverk.

Een schot van Pinto van ver werd makkelijk gepakt door Rulli.

Een klein kwartier voor tijd kwam Vitesse wederom op voorsprong. Na een snelle counter was het uiteindelijk de voorzet van Buitink en de goal van Kozłowski waarmee Vitesse op 2-1 kwam.

Tahirović kwam na de goal gelijk Henderson aflossen.

Nadat Bergwijn onder druk de bal kwijt raakte kreeg Hadj Moussa een grote kans, maar Rulli verkleinde goed zijn doel en voorkwam dat Vitesse de voorsprong uitbreidde. Later waren Aaronson en weer Hadj Moussa waren dicht bij een derde Arnhems goal, maar Rulli wist twee keer knap te redden.

In de blessuretijd wist Ajax een nederlaag te voorkomen. Nadat Taylor de achterlijn haalde en de bal voorgaf en Bergwijn mistte kwam de bal bij Steven Berghuis en die schoof de 2-2 nog binnen.