Transparent
Inloggen
Sluiten

5 redenen waarom het dit seizoen niet wil lukken bij Ajax

Dit artikel is een commerciële partnerbijdrage.

30 april 2024 14:13

5 redenen waarom het dit seizoen niet wil lukken bij Ajax; image source:

Aan het begin van het seizoen waren de verwachtingen voor Ajax hooggespannen, met veel fans die hun vertrouwen in een succesvolle campagne uitspraken. Dat bleek ook uit de weddenschappen die werden genoteerd. Zo blijkt uit gegevens van goksites Belgiëdat de voetballiefhebbers massaal hebben ingezet op het Ajax-kampioenschap. Dat bleek een verkeerde keuze te zijn. De Amsterdamse club, normaal een bolwerk van succes, bevindt zich in een neerwaartse spiraal. Dit artikel duikt in de redenen waarom het dit seizoen maar niet wil lukken voor Ajax.

1. Bestuurscrisis


De aanhoudende bestuurscrisis bij Ajax, in combinatie met de ingewikkelde bestuurlijke structuur van de club, is een van de vele redenen voor de huidige malaise. Het vertrek van sleutelfiguren heeft gezorgd voor bestuurlijke onrust en onzekerheid. Deze instabiliteit op het hoogste niveau heeft een directe weerslag op de andere niveaus en uiteindelijk ook op de prestaties op het veld.

2. Mismanagement bij transfers


Ex-directeur voetbalzaken, Sven Mislintat, heeft deze zomer meer dan honderd miljoen euro gespendeerd aan nieuwe spelers. Hij wordt vaak beschuldigd van mismanagement. De kritiek richt zich niet alleen op de kwantiteit en kwaliteit van de aankopen, want er is zelfs een onderzoek gestart naar zijn betrokkenheid bij mogelijk persoonlijk gewin door een van de transfers. Dit heeft geleid tot wantrouwen en onzekerheid binnen de club. Volgens het databureau BEBR gaf de ex-directeur maar liefst 29 miljoen euro te veel uit voor de gehaalde spelers. Voor dit onderzoek werden alle aanwinsten door de softwareformule gehaald. Voor Gastón Ávila werd maar liefst drie keer te veel betaald. Hieruit blijkt dat spelers zowel financieel als sportief te hoog werden gewaardeerd.

3. Tegenvallende prestaties van de coach en spelers


Hoewel de trainer moet werken met de spelers die hem ter beschikking zijn gesteld, lukt het John van ’t Schip niet om het team naar behoren te laten presteren. De combinatie van onervaren aankopen en een gebrek aan tactische coherentie lijkt Ajax parten te spelen, resulterend in een teleurstellende positie op de ranglijst. John van ’t Schip werd tot het einde van het seizoen aangesteld als opvolger van Maurice Steijn, onder wie Ajax de slechtste seizoenstart ooit had. Ondertussen is Ajax beter beginnen te voetballen en werden er meer punten behaald, maar toch is dit nog lang niet op het verwachte niveau.

4. Gebrek aan leiderschap op het veld


De vertrokken spelers en de nieuwe, vaak jonge en onervaren, sportmannen hebben een vacuüm achtergelaten in termen van leiderschap. Zonder duidelijke leidersfiguren op het veld mist Ajax de stuurman die het team door moeilijke fasen kan loodsen. Dit gebrek aan leiderschap wordt pijnlijk zichtbaar in wedstrijden waar het er écht om gaat.

5. Reactie van de fans


De stemming onder de supporters is omgeslagen van optimistisch naar kritisch, wat de druk op de spelers en het management verhoogt. De harde kern heeft zelfs aangedrongen op bestuurlijke veranderingen, wat wijst op een diepgaande ontevredenheid met de huidige gang van zaken. Zeker jonge spelers hebben de neiging om te bezwijken onder de druk van supporters en mee te gaan in de negatieve emoties.
Discussieer mee op de forums


Tags

bestuurscrisis mismanagement onzekerheid aanhoudende avila bebr belgiedat beschuldigd bezwijken bolwerk campagne coherentie databureau diepgaande duikt fasen gehaalde gespendeerd gewin goksites hieruit hooggespannen instabiliteit kern kwantiteit leidersfiguren loodsen malaise maurice mislintat neerwaartse neiging niveaus omgeslagen ontevredenheid parten resulterend seizoenstart sleutelfiguren softwareformule sportmannen steijn stuurman termen vacuum wantrouwen weerslag

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met AjaxAjax E-zine

Meer dan 35.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

ake akpom bergwijn boomen brobbey chico depay dumfries elsimao farioli frankrijk frimpong gaaei gakpo kiki koeman kroes mannsverk mislintat reijnders rijkhoff rosario schouten sevic simons skimovic sutalo tahirovic veerman weghorst