Transparent
Inloggen
Sluiten

Ajax verliest arbitragezaak en moet zaakwaarnemer Tagliafico betalen

16 april 2024 14:39
Foto: Pro Shots

Ajax verliest arbitragezaak en moet zaakwaarnemer Tagliafico betalen; image source: Pro Shots

De arbitragezaak die was aangespannen door Ricardo Schlieper, waarin hij claimde dat Ajax hem nog geld verschuldigd was, is vandaag verloren door de Amsterdamse club. Hierdoor moet de club de zaakwaarnemer van Niclas Tagliafico nog ruim een ton extra overmaken. Hierdoor is de club ruim 1,5 miljoen kwijt aan Ricardo Schlieper.

De Argentijn kwam in de winter van 2018 naar Ajax en speelde uiteindelijk 4,5 jaar voor de club. Schlieper bemiddelde namens Tagliafico bij deze deal waarbij Ajax hem beloonde met een bedrag van 200.000 euro zodra de speler wordt ingeschreven bij de KNVB. Als de Argentijn na de transferzomer van 2019 nog steeds bij Ajax speelt krijgt de zaakwaarnemer nog eens 100.000 euro. Na de deadlineday begin oktober 2020 krijgt Schlieper nog eens 70.000 euro.

Na succesvolle prestaties van Ajax én Tagliafico wilde toenmalig directeur voetbalzaken Marc Overmars het contract van Tagliafico openbreken. Per mail liet de toenmalig technisch directeur van Ajax aan Schlieper weten dat Tagliafico een salaris van drie miljoen euro en daarbovenop nog een half miljoen euro aan tekengeld kan krijgen. 'Ook voor Schlieper ligt een nieuwe deal klaar, die 400 duizend euro gunstiger is ten opzichte van de commissieovereenkomst die was gesloten bij de komst van Tagliafico in 2018', zo schrijft Voetbal International. Hoewel Tagliafico en zijn zaakwaarnemer niet direct toehappen en eerst de buitenlandse clubs een kans wilden geven, kwam er blijkbaar vanuit het buitenland geen geweldige aanbieding waarna beide partijen toch weer in gesprek gingen.

Bij Ajax bestond het idee dat met dit tweede 'provisiecontract' de afspraken die zijn gemaakt in de eerste commissieovereenkomst zijn komen te vervallen. In 2020 verlengt Tagliafico dan wel zijn contract, tot medio 2023. Hij wil vanaf dat moment drieënhalf miljoen euro verdienen en een miljoen euro aan tekengeld wil ontvangen. Ook Schlieper krijgt geld mee: Ajax biedt hem 150 duizend euro, maar de zaakwaarnemer vindt dit te weinig, omdat hij nog 70 duizend euro tegoed heeft op basis van het eerste provisiecontract uit 2018, waarin afgesproken zou zijn dat de toelage over drie jaar zou worden uitgesmeerd.

Na het vertrek van Niclas Tagliafico naar Olympique Lyon in de zomer van 2022 claimt Schlieper nog eens 100.000 euro. Hij zou dit bedrag nog tegoed hebben op basis van het eerste provisiecontract. Het gaat om de bonus op basis van het feit dat Tagliafico na de zomer van 2019 nog bij Ajax speelde. Ajax laat weten deze claim onterecht te vinden en volgens de club is de eerste provisiedeal komen te vervallen toen hij in 2019 een half miljoen euro kreeg bij de opwaardering van het contract van de Argentijn.

Schlieper koos er dus voor om naar de arbitragecommissie van de KNVB te stappen, terwijl Ajax geen goed woord over heeft voor zijn wijze van opereren. "Volgens de club heeft de makelaar met deze onterechte claim zelf juist de afspraken in het commissiecontract uit 2019 geschonden. Daarom eist de club op haar beurt vijf ton van de heer Schlieper."

De arbitragecommissie van de KNVB ging niet mee met de beredenering van de club. "Ajax heeft onvoldoende duidelijk gemaakt dat het tweede provisiecontract de eerste afspraak zou vervangen', meldt de KNVB. "Ajax omschreef de tweede deal als een vergoeding voor arbeidsbemiddeling en nergens stond dat daarmee het eerdere contract kwam te vervallen. Terwijl met de speler juist wel uitdrukkelijk werd afgesproken dat hij aan eerdere verbintenissen geen rechten meer kon ontlenen", vervolgt de KNVB. "De interne communicatie bij Ajax hierover — de advocaat van Ajax die naar een collega mailde dat de eerste deal volgens Overmars niet geldig meer was — vindt de arbitragecommissie niet zo relevant, omdat die informatie niet kenbaar was gemaakt voor Schlieper. Bovendien protesteerde Ajax ook niet bij het verzoek van de makelaar in 2020 om nog eens 70 duizend euro extra over te maken op basis van de eerste overeenkomst."
Tags

tagliafico schlieper knvb provisiecontract arbitragecommissie arbitragezaak claim commissieovereenkomst makelaar niclas overmars tegoed tekengeld ton advocaat arbeidsbemiddeling beloonde bemiddelde beredenering bonus claimde commissiecontract daarbovenop deadlineday drieenhalf eist geschonden gunstiger heer interne kenbaar lyon mailde omschreef ontlenen protesteerde provisiedeal toehappen toelage transferzomer uitdrukkelijk uitgesmeerd verbintenissen

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


2 maanden geleden
Ach we hebben dit seizoen al zoveel verloren, dan kan dit er ook nog wel bij.
+1/-0


Win met AjaxAjax E-zine

Meer dan 35.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

akpom balletje berghuis bergwijn bertjek brobbey elsimao enerzijds engeland eriksen farioli forbs hag henderson jong jordan kiki kluivert martinez mislintat overmars rensch rijkhoff sevic skimovic suarez tadic tagliafico volwaardige zon