Aanvoerder Bergwijn schiet Ajax langs FC Twente

14 april 2024 18:44

Aanvoerder Bergwijn schiet Ajax langs FC Twente; image source: Pro Shots

Na de dramatisch verlopen Klassieker vorige week heeft Ajax zich vandaag hersteld tegen FC Twente. Na een 0-1 ruststand bogen Brian Brobbey en Steven Bergwijn de wedstrijd om naar een 2-1 overwinning. De winnende goal was na 81 minuten spelen uit een penalty, nadat Salah-Eddine een overtreding had gemaakt op Devyne Rensch. Door de overwinning pakt Ajax de vijfde plek weer terug van NEC, dat zondagavond pas speelt tegen PEC Zwolle.

In de thuiswedstrijd tegen de Tukkers was Brian Brobbey weer terug in de basis, evenals Josip Šutalo en Branco van den Boomen. Anton Gaaei, Benjamin Tahirović en Kristian Hlynsson ontbraken in de basis in vergelijking met vorige week. Eigenlijk zou Hlynsson starten tegen Twente, maar hij raakte geblesseerd in de voorbereiding en Godts nam zijn plek in.

Na een minuut of vijf pakte Šutalo geel nadat hij op de voet was gaan van Michel Vlap.

De eerste kans voor Ajax was voor Steven Bergwijn. Nadat Ajax de bal onderschepte stuurde Brobbey de aanvoerder weg, maar met een snelle reactie wist Unnerstall een Amsterdamse voorsprong te voorkomen.

Een eerste actie van Rulli was een simpele vangbal toen Eiting de bal diep speelde.

Het was niet echt een eerste half uur vol actie. Er leek weer wat spanning te komen tot Youri Regeer voorgaf op Michel Vlap, maar Rulli kon redden. Een minuut later was het raak voor FC Twente en was het 0-1. De voorzet was van Daan Rots en de ervaren spits dook op uit de rug van Kaplan en was eerder dan Šutalo. Rulli had geen kans.

Uit een vrije trap door Van den Boomen kwam de bal bij Šutalo, maar zijn inzet ging hoog over.

Geel was er voor Mannsverk die Pröpper raakte, toen hij balverlies van Rensch wilde corrigeren.

Ajax en FC Twente gingen de kleedkamer in met een 0-1 ruststand. Branco van den Boomen kwam na rust niet meer terug en Benjamin Tahirović nam zijn plek in.

Amper een minuut in de tweede helft onderschepte Taylor de bal en kon de middenvelder ver komen. Hij probeerde Brobbey te bereiken, maar de pass naar de spits werd verdedigd door Twente. Weer een minuut later kreeg Brobbey een schotkans na een combinatie met Rensch en Taylor. Het schot werd echter geblokt door Regeer.

Sem Steijn kreeg de eerste kans voor de bezoekers in de tweede helft, maar Rulli redde met de voet.

In de 58e kreeg Ajax een vrije trap toen Brobbey ten val kwam na contact met Regeer. De scheidsrechter gaf eerst een penalty, maar de VAR corrigeerde dit naar een vrije trap. Taylor nam de vrije trap en Brobbey kopte de voorzet binnen en zette Ajax op 1-1.

Een schot van Tahirović ging ruim naast. Mannsverk begon aan een loopactie langs een aantal spelers van FC Twente, maar zijn schot ging ruim over.

Na 68 minuten werd Brobbey afgelost door Chuba Akpom.

Twente kreeg een kansje voor Sampsted maar de IJslander mikte over.

Bergwijn kwam vanaf link naar binnen en net buiten de zestien mikte hij hard en laag, maar dit leverde geen probleem op voor Lars Unnerstall die makkelijk kon redden.

Een slordigheidje van Rulli kwam bij Daan Rots, die zag dat de keeper uit zijn doel was en de bal stiftte. Gelukkig voor Ajax landde de bal op het dak van het doel.

Taylor gaf een mooie dieptebal op Akpom die Unnerstall passeerde, maar ten val kwam. De scheidsrechter oordeelde dat er geen overtreding was gemaakt door de doelman.

Nadat de VAR eerst Ajax een strafschop had ontnomen, werd die in de 80e minuut door de VAR aan Ajax toegekend. Gözübüyük werd naar het scherm geroepen en stemde in met de VAR. Aanvoerder Steven Bergwijn ging achter de bal staan en stuurde Unnerstall de verkeerde kant op en maakte de 2-1.

Hato kon niet verder en werd direct na de goal vervangen door Borna Sosa.

De blessuretijd bedroeg 7 minuten en begon met een aantal benauwde momenten. Van Bergen was bij een aantal kansen betrokken, maar Šutalo en Rulli wisten een gelijkmaker te voorkomen. Ook de laatste kansjes voor FC Twente leverde niet meer op dan een paar simpele vangballen voor Geronimo Rulli.

In de vierde minuut van de blessuretijd mochten Silvano Vos en Anton Gaaei nog even meedoen. Mika Godts en Kenneth Taylor werden afgelost.