Transparent
Inloggen
Sluiten

Michael van Praag: 'Handel met voorkennis is gewoon een misdrijf'

2 april 2024 19:13 - NOS
Foto: Pro Shots

Michael van Praag: "Handel met voorkennis is gewoon een misdrijf"; image source: Pro Shots

Tegenover de NOS heeft voorzitter van de Raad van Commissarissen Michael van Praag uitgehaald naar Alex Kroes. "Een dag of tien geleden kregen wij de eerste signalen toen er berichten verschenen dat Alex aandelen had gekocht", aldus Van Praag. "In de gesprekken heeft Alex op een gegeven moment een Excel-sheet naar ons gestuurd waarop ook de aankoopdata te zien waren."

Van Praag ging verder: "De datum van 26 juli viel erg op. Toen heeft hij 17.000 aandelen gekocht en dat is precies de dag waarop hij per e-mail en mondeling bevestigde dat hij naar Ajax ging komen. Als jij weet dat je CEO wordt van een beursgenoteerd bedrijf en je koopt dan aandelen zonder dat andere aandeelhouders weten dat jij de CEO wordt is dat handel met voorkennis. Vrijdag heeft hij nog tegen ons gezegd dat het helemaal niet zo erg is en dat hij de regels niet kende, maar als je zo actief bent op de beurs als hij is en dan CEO wordt, dien jij de wet te kennen. En we weten allemaal dat handel met voorkennis gewoon een misdrijf is."

Kroes legt de schuld nu neer bij de Raad van Commissarissen, maar dat gaat er bij Van Praag niet in. "Dat is wel heel makkelijk. Wij hebben geen handel met voorkennis gedaan, dat heeft hij gedaan", zo geeft hij aan. "Wij nemen nu een maatregel waarvan niet alleen wij, maar ook andere mensen vinden dat dit de enige oplossing is. Je kunt geen CEO hebben die wordt verdacht van handel met voorkennis. Dat accepteert niemand. We hebben gekeken naar andere mogelijkheden, maar dat is niet uit te leggen. Onze sponsoren weten ook dat dit onacceptabel is."

Ajax was wel al op de hoogte dat Kroes inderdaad aandelen van Ajax had. Alleen niet van de data wanneer hij het had gekocht. "Het is daarom aan Alex als hij toch openheid van zaken geeft om dan ook volledig te zijn. Dat is niet gebeurd", zegt hij daarover. "Wij hebben dit ook niet gevraagd. Natuurlijk hadden we dit moeten weten. Maar als we het toen hadden geweten was het ook handel met voorkennis geweest. Het is nu pas naar buiten gekomen en we kunnen er niet omheen. Na zijn eerste verweer was dit al het advies van onze advocaten. Het is spijtig. Wij willen dit niet en het overkomt ons, maar het is wel heel erg."

Meer op NOS
Tags

handel voorkennis praag ceo kroes michael misdrijf aankoopdata accepteert advocaten beurs beursgenoteerd dien excel geweten mondeling nos openheid sheet spijtig sponsoren verdacht verweer

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


4 weken geleden
RvC is als de dood dat Kroes de hele boel er uit flikkerd. Mooie stok om mee te slaan dit.
+9/-0

 
4 weken geleden (gewijzigd)
Iemand zit hier te liegen:

van Praag: "Een dag of tien geleden kregen wij de eerste signalen toen er berichten verschenen dat Alex aandelen had gekocht"

Kroes: Een aandelenpakket waarvan zij ten tijde van het rondkomen van mijn benoeming in augustus 2023 al op de hoogte waren. In die periode heb ik uiteraard volledige opening van zaken gegeven aan de rvc over relevante bezittingen, waaronder 42.500 aandelen in het kapitaal van Ajax."
+3/-0

 
3 weken geleden
Het gaat niet om het aandelenbezit op zich, maar om de data van aankopen.
+3/-0

 
3 weken geleden (gewijzigd)
Op 26 juli heeft hij aandelen gekocht en in augustus volledige openheid van zaken gegeven. Dus het klopt niet wat Kroes zegt of de RvC heeft het geweten dat hij net voor z'n aanstelling nog een zooitje aandelen heeft gekocht. Dat laatste lijkt me erg onwaarschijnlijk dus ik denk dat Kroes zit te lullen of beter gezegd de halve waarheid spreekt
+1/-0

 
3 weken geleden
Is echt onzin. Hij handelt met voorkennis. Dat mag nooit. Is echt olie, oliedom wat hij gedaan heeft. Als zo iemand Ajax moet leiden hou ik mijn hart vast. Blij dus dat hij nu al door de mand valt en niet over een jaar of zo. Is echt compleet debiel van die man. Dat hij ook nog in beroep gaat is helemaal van de zotte. Het is gewoon zwaar illegaal wat die man heeft gedaan. Dat hij nu zegt dat hij dat niet wist is natuurlijk een leugen. Iedereen weet dit, zeker als je CEO bent. En als je dit niet weet mag je nooit een beursgenoteerd bedrijf leiden. Dit is echt Wallstreet 101. Dat hij dit niet wist bestaat echt niet.
+2/-0

4 weken geleden
Maar hoezo handel met voorkennis?
Voorkennis waarvan?
Naar mijn idee gebeurt dat alleen als je op de hoogte ben van grote externe investeringen, overnames etc.
Veel CEO's krijgen ipv bonussen een aandelen pakket zodat ze door prestaties zichzelf kunnen belonen.
+3/-0

 
4 weken geleden
CEOs mogen dan ook niet zomaar op elke dag van het jaar hun aandelen verkopen of aandelen aankopen, daar zijn strenge regels aan verbonden. Voor het afsluiten van het kwartaal en tot aan het bekendmaken van de cijfers mogen CEOs, VPs etc. geen aandelen verhandelen. Dat zijn zgn quiet periods en als zij tijdens die periode ook maar 1 aandeel verhandelen, worden ze vervolgd en kunnen ze zware boetes krijgen.

Het aanstellen van een AD kan invloed hebben op de koers, dus als jij betrokken partij bent, mag je geen aandelen verhandelen als je over die informatie beschikt. Tijdens die onderhandelingen had Kroes toegang tot informatie die de buitenwereld niet had. Daar zijn regels over en dat had Kroes moeten weten.

Dit is geen amateurvereniging, maar een beursgenoteerd bedrijf. Handel met voorkennis is echt financiën 101, dat hij dat niet wist, is een beetje een aanfluiting.
+4/-0

 
4 weken geleden
Klopt helemaal wat je zegt Bjorn maar mijn vraag blijft staan met welke voorkennis heeft hij zich willen verrijken?
Dat doet men als er iets staat te gebeuren zoals Boonstra toen met Endemol.
Boonstra had voorkennis dat Endemol overgenomen zou worden en heeft om die reden toen aandelen Endemol gekocht.
Welke gebeurtenis stond er bij Ajax op stapel waardoor Kroes zich kon verrijken?
Niet.
De aandelen hebben (veel later) heel even iets hoger gestaan waarvoor hij ze gekocht had en toen heeft hij ze netjes op zak gehouden.
Men had het kunnen oplossen door van hem dezelfde restricties te eisen als jij schreef dat van toepassing is op CEO's.
Maar in het AD laat van Praag zich ontvallen dat Kroes overal makkelijk over denkt met als voorbeeld zijn citaten uit het boek waar hij kritiek had op het handelen van de RvC.
Hij schijnt gezegd te hebben: "het is nu eenmaal gebeurt en waait wel weer over" en dat wordt hem kwalijk genomen door van Praag.
Dus Nico heeft hier boven misschien toch wel gelijk "ze hebben een stok gevonden om de hond te slaan".
+3/-0

 
4 weken geleden
De voorkennis is dat hij wist dat er "groot nieuws" zou komen, namelijk de aanstelling van een nieuwe directeur. Dat nieuws is mogelijk van invloed op de koers van een aandeel. Daarmee is het verboden. Dat het Ajax aandeel een aandeel is dat niet veel wijzigt in koers, of dat achteraf gezien alleen maar in waarde gedaald is doet niks af aan het feit dat hij heeft gehandeld met kennis die anderen niet hadden. En dat is strafbaar.
+2/-0

 
4 weken geleden (gewijzigd)
Ik denk dat je nog veel te veel vastzit in "winst maken". Handelen met voorkennis betekent alleen dat je toegang hebt tot informatie die de beurskoers kan beïnvloeden. Het kan ook omgekeerd, als je weet dat er informatie gaat bekend raken dat de beurskoers keldert, en je verkoopt nog snel, is dat ook strafbaar, ook al maak je op dat moment geen winst meer.

Dus focus niet op winst of verrijken. Bij handelen met voorkennis speelt dat geen rol, het enige dat een rol speelt is dat je toegang hebt tot mogelijks gevoelige informatie, waar andere aandeelhouders geen toegang toe hebben.

Het is oliedom wat hij gedaan heeft en hij heeft zichzelf in de voet geschoten. Ik snap nog altijd niet hoe je als zakenman dit niet weet en een advocaat nodig hebt om dat duidelijk te maken. Als je ook weet dat het bij Ajax vol loopt met machtswellustelingen die met plezier een mes in de rug planten, dan doe je er toch alles aan om de spreekwoordelijke stok niet op een presenteerblaadje aan te bieden?
+3/-0

 
3 weken geleden
Okay duidelijk en bedankt voor de uitleg Bjorn.
Dus als ik het goed begrijp dan is het in bezit hebben van aandelen waar je voorkennis van hebt zwaar genoeg?
+1/-0

 
3 weken geleden
Bezit is geen probleem, transacties wel. Alle aandelen die hij aangekocht had voor de onderhandelingen begonnen, zijn hier het probleem niet. Het probleem is dat hij aandelen kocht 2 weken voor de bekendmaking dat hij AD zou worden. Hij wist dat dit ging gebeuren, iemand die daar niet bij betrokken was, wist dat niet. Zo kon hij daar potentieel voordeel uithalen (voordeel is niet noodzakelijkerwijs winst, zoals ik al zei).

Had hij gewacht tot na de officiële bekendmaking, dan was er ook geen probleem geweest, want dan had iedereen toegang tot dezelfde informatie.
+2/-0

4 weken geleden
Ajax is geen AZ maar een beursgenoteerd bedrijf.
Kroes had zich beter in de situatie moeten verdiepen. Films kijken als Wall Street en Wolf of Wall Street hahaha!
+1/-0

4 weken geleden
Oplossing is heel simpel. Als er sprake is van een strafbaar feit dan zal Alex daarvoor een boete moeten betalen die bepaald wordt door de AFM. Daarna kan hij met strafblad gewoon zijn functie bij Ajax herpakken. Iedereen verdient een 2e kans. De RvC kunnen nu wel flink roepen, maar gaan zelf ook niet vrijuit.
+5/-2

4 weken geleden (gewijzigd)
Handel met voorkennis dat moet ik nog maar zien, dat geloof ik gewoon niet. Welke voorkennis? Dat hij naar Ajax zou gaan? Er was nog helemaal niets besproken over wat er zou gaan gebeuren en hij was al jaren aandelen aan het kopen. Niet zo snugger om daar last minute mee door te gaan maar dat van Praag nu even van de toren blaast dat hij een strafbaar feit gepleegd heeft kan er bij mij niet in. Ze wisten er ook wel van, alleen niet van de data. En dan meteen zo uithalen?? Ontslag, een misdrijf?? Dit lijkt wel heel erg op wij weten van niets en zullen deze keer onze spierballen eens laten zien.
Let maar op dat hem straks helemaal niets ten laste gelegd gaat worden. Het komt niet in de buurt van wat die zakkenvullende Duitser geflikt heeft.
Dit lijkt meer op parkeren op het fietspad en dan 3 jaar de lik in moeten. Niet snugger maar dat is de reactie van de rvc zeker ook niet. Wat het wel al is is een doodsteek voor volgend jaar. Dit treft elke Ajaxied in het hart.
+5/-1

 
4 weken geleden
Hij heeft zijn laatste pakket 2 weken voor zijn aanstelling gekocht. Denk je werkelijk dat hij toen nog niet wist dat hij AD ging worden? :).
+3/-0

 
3 weken geleden
Jawel hoor, dat zal hij best geweten hebben. Maar dat is toch geen voorkennis van het bedrijf. Dat is zoals hij zegt een soort van vertrouwen uitstralen in eigen kunnen. Zo van, kom op, hier gaan we. Ik heb er vertrouwen in, doe nog maar een pakketje aandelen.
Nogmaals, niet zo snugger maar geen bedrijfskennis. Het kan ook averechts werken dat hij het ging worden omdat er weinig vertrouwen was.
+1/-0

 
3 weken geleden
Dat is wel degelijk voorkennis, maar ik ga het opgeven om hierover in discussie te gaan. Het aantal mensen dat niet weet wat "handelen met voorkennis" betekent en toch per se hun zegje willen doen is echt ongelooflijk.
+3/-0

 
3 weken geleden
Bjorn je hebt helemaal gelijk. Dit is een schoolvoorbeeld van handel met voorkennis. En dus een schoolvoorbeeld van hoe het NIET moet. Ben nou maar blij dat die man nu al door de mand valt want als je zo oliedom bezig bent dan kun je Ajax nooit naar de CL brengen. Als een gerespecteerd directeur van AZ naar Ajax gaat, dan is de kans groot dat na een bestuurs chaos het Ajax aandeel omhoog gaat. Als ie dit weet en de buoyenwereld weet het nog niwt dat is dat voorkennis. En met die kennis is het verboden Ajax aandelen te handelen. Plain and simple. Kroes liegt als hij zegt dat hij niet wist dat dat verboden is. Dat weet iedereen die zich op zijn nivo begeeft. Hij is dus gewoon tegen de lamp gelopen. Dat hij niet stilletjes afdruipt en in beroep gaat, geedt aan hoe dom die man is. Dit is hetzelfde als door een rood licht rijden en dan tegen de politie zeggen dat je niet wist dat dat niet mocht.
+2/-0

 
3 weken geleden
In de voetballerij weet je het pas zeker als je het definitieve contract getekend hebt, en op het moment dat ie de aandelen kocht zou het nog minimaal een jaar duren voordat hij überhaupt had mogen beginnen.
+2/-0

4 weken geleden
Ja, DonnyFromTheLittleRiver, dit meen ik echt.
+2/-2

4 weken geleden
Van Praag heeft gewoon gelijk. Dit is echt zo dom van Kroes. Ik heb nul verstand van beleggen en aandelen en al die dingen, maar zelfs ik kan verzinnen dat dit niet toegestaan is.
Natuurlijk heeft Kroes geen kwade bedoelingen, want van aandelen Ajax ga je echt niet rijk worden, maar van een Algemeen Directeur verwacht ik wel dat hij dit soort inschattingsfouten niet maakt. Het is gewoon een overtreding van de wet. Echt heel dom!
+3/-2

3 weken geleden
Pantelic Podcast even luisteren mede supporters, het is al in 2022 begonnen. Heel bijzonder en zeer kwalijk.
+2/-0

3 weken geleden
Ik vraag mij soms af of er stiekem niet iemand van de concurrentie in die Rvc zit. Die hebben, sinds het vertrek van Overmars, nog niets goed gedaan. De ene blunder na de andere.
+2/-0

3 weken geleden
Michael van Praag heeft wel een grote bek, maar wat blijkt nu: hij is zelf ook de fout in gegaan met aandelen! Michael van Praag schorsen graag en wel meteen!
+3/-0


Win met AjaxAjax E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Ajax E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 35.242 fans gingen je al voor.
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

aertssen akpom barkas berghuis bergwijn boomen conceicao elsimao forbs godts gooijer gorter henderson hlynsson jong kiki metz mikautadze mislintat ofzo porto ramaj rensch sanchez sevic sosa steijn sutalo tahirovic transferbeleid