Taylor schiet Ajax na verlenging naar de volgende ronde

22 februari 2024 21:24

Taylor schiet Ajax na verlenging naar de volgende ronde; image source: Pro Shots

De wedstrijd in de Conference League is vandaag na verlenging met 1-2door Ajax gewonnen in Noorwegen. In de eerste wedstrijd scoorde Steven Berghuis de openingstreffer. De eerste minuut van de tweede helft moest Ajax verder toen Šutalo een doorgebroken speler neerhaalde. Nadat de Noren eerst Gronbaek zijn tweede gele kaart zagen krijgen, maakten de Noren alsnog gelijk. Kenneth Taylor was 6 minuten voor het einde van de verlenging de held door de winnende goal te maken. Grote uitblinker was Diant Ramaj die de Noren heel vaak van scoren afhield.

Bij Ajax een aantal wijzigingen ten opzichte van vorige week donderdag. Gooijer en Henderson zaten niet bij de selectie en Taylor en Akpom zat op de bank. Sosa speelde linksback, waardoor Rensch weer rechtsback kwam en Šutalo en Hato centraal stonden. Verder speelden Tahirovic, Van den Boomen en Forbs vanaf het begin.

De eerste kans was na 5 minuten voor Bodø, waar Ramaj goed redde op een schot van oud AZ-speler Evjen. De Duitse keeper was ook attent toen Saltnes op weg was naar het doel, maar Ramaj snel uit zijn doel was. Ook de derde kans was voor de Noren, toen Bjørkan voorzette en Saltnes van dichtbij kon koppen, maar dit redelijk recht op Ramaj deed.

Maar uit de eerste keer dat Ajax gevaarlijk werd, was het gelijk raak. In de 33e minuut werd Brobbey aangespeeld door Berghuis nadat Ajax een Noorse ingooi snel onderschepte. De spits liep de 16 in en legde de bal goed klaar voor Berghuis die hard en hoog de 0-1 binnen schoot.

Binnen 2 minuten kreeg Bodø drie goede kansen op de gelijkmaker. Berghuis blokte een schot van Evjen, Ramaj redde met de voet op een schot van Hauge en de rebound werd naast geschoten door de Noren.

De Noren loerden veel op de steekbal en 5 minuten voor rust gaf Wembangomo de pass Gronbaek, maar weer was Ramaj attent. Deze kans werd gevolgd voor een schotkans van Evjen, waar Ramaj redde. Hier kwam de bal voor de voeten van Bjørkan, maar hij schoot over.

Wat ook over was, was de wedstrijd van Brian Brobbey. Door een blessure kon de spits niet verder en kwam Chuba Akpom hem aflossen 2 minuten voor rust. Met slechts 1 schotkans haalde Ajax de rust, maar omdat die kans wel raak was begint Ajax aan de tweede helft met een 0-1 voorsprong.

Binnen een minuut na de rust was er gelijk een penibele situatie. Wembangomo gaf wederom een goede dieptebal en Šutalo liep onhandig tegen Evjen op waar de aanvaller ten val kwam. De scheidsrechter gaf eerst aan door te laten spelen, maar werd teruggeroepen door de VAR en de scheidrechter trok alsnog de rode kaart voor het neerhalen van een doorgebroken speler.

Daarna werd Sosa binnen een minuut van de held bijna de schlemiel. Nadat de Kroaat eerder een schot van Evjen van de lijn hield, maakte hij in de daaropvolgende corner hands op de doellijn. De VAR ging kijken, maar ondanks dat het hands was had Moe Ramaj in de weg gelopen binnen de 5 meter. Dus de vrije trap was voor Ajax.

Van 't Schip greep in en haalde de onzichtbare Forbs naar de kant en bracht Anton Gaaei in. De Deen ging rechtsback spelen en Rensch ging naar rechts centraal.

Patrick Berg had nog een vlammend schot, maar dat spatte uiteen op de lat. Een paar minuten later eindigde ook een stift van Hauge op de lat.

Na 65 minuten moest ook Bodø verder met 10 man toen Gronbaek te laat was bij een aanval en Tahirović raakte op de enkel en zijn tweede gele kaart kreeg. Een paar minuten daarvoor kreeg Deen ook geel bij een opstootje met Berghuis en Rensch, waar laatstgenoemde ook geel kreeg.

Gaaei schoot na 73 minuten voorlangs na terugleggen door Akpom.

De Noren kregen nog een mogelijkheid via een voorzet van Berg, maar Ramaj kon makkelijk vangen.

Hlynsson en Tahirović liepen allebei even moeilijk en leken rijp voor een wissel, maar bleven staan. Wellicht dat Van ’t Schip er rekening mee hield dat er al twee wisselmomenten waren gebruikt en het volgende wisselmoment de laatste zou zijn.
Het volgende opstootje was tussen Žugelj en Ramaj, waar de spits de doelman irriteerde bij een uittrap. Daarna ging de Duitser verhaal halen en kregen beiden geel.

De derde wissel vond plaats na 82 minuten toen Taylor kwam voor Hlynsson.

Een minuut na de wissel was het alsnog gelijk. Na een pass van Hauge kon Berg uithalen van zeker een meter of 20 en hij schoot de bal binnen via de binnenkant van de paal buiten bereik van Ramaj.

Zo kwam Bodø 7 minuten voor tijd alsnog op 1-1 en volgden nog zenuwslopende minuten. Er kwam nog een onverwachte kans toen doelman Haug aarzelde en de bal leek te verspelen aan Tahirović. Maar voordat de Bosniër iets kon met de bal, werkte Patrick Berg deze weg.

In de blessuretijd was Ajax nog dicht bij de overwinning, toen Berghuis een corner trapte, Hato doorkopte en Rensch net te kort kwam om de bal binnen te schieten.

Aan de andere kant kwam Saltnes net iets te kort om de bal op doel te schieten. In de 94e minuut leken de Noren de overwinning binnen te hebben. Žugelj zette voor en Hauge schoot, Ramaj redde, maar uit de rebound schoot Saltnes binnen. Gelukkig voor Ajax deed hij dit wel uit buitenspel positie.

Invaller Kapskarmo was nog dichtbij in de laatste minuut van de blessuretijd maar kopte over. Omdat uitdoelpunten niet meer dubbel tellen, volgde een verlenging.

Na een korte pauze had Ajax nog twee keer een kwartier om alsnog een overwinning binnen te slepen.

In de verlenging kon Žugelj na 5 minuten doorlopen richting Ramaj toen Berg een goede lange bal gaf. De Sloveen passeerde Ramaj, maar had te veel waard om nog op doel te schieten. In de laatste minuut van de eerste helft van de verlenging kreeg Žugelj nog een kans, maar schoot hij naast.

In de rust van de verlenging kwam Mannswerk voor Berghuis. Met nog 10 minuten te gaan mocht ook Rijkhoff nog in de ploeg komen als vervanger van Tahirović.

DE kans voor Akpom kwam nog. Rijkhoff stuurde de Brit weg, maar Haug redde met zijn voeten. Maar uit de opvolgende corner was het Kenneth Taylor die in de 114e minuut Ajax weer op voorsprong zette. Na de hoekschop van Van den Boomen kwam de bal bij Taylor die eerst zijn man passeerde en de bal op doel schoot. Haug kon de bal net schampen, maar niet voldoende en 1-2 ging er bij de tweede paal in.

De Noren gaven niet op en Žugelj kreeg een kans, maar zijn schot werd geblokt. Na een overtreding van Rijkhoff kregen de Noren met nog een minuut te spelen een vrije trap net buiten het strafschopgebied. Patrick Berg ging achter de bal staan en ondanks zijn goede schot ging de bal via Ramaj tegen de lat. Ook uit de aanval erna liep het nog net goed af. Er volgde nog een laatste hoekschop, waar ook doelman Haug zich meldde. De aanval leverde de Noren niets op en Ajax ging voor een snelle counter. Rijkhoff waagde het van ver, maar schoot naast.