Ajax knokt zich in blessuretijd naast Bodø/Glimt

15 februari 2024 23:03

Ajax knokt zich in blessuretijd naast Bodø/Glimt; image source: Pro Shots

Vanavond speelde Ajax zijn eerste wedstrijd in (tussenronde van) de Conference League. Ajax speelde een zwakke wedstrijd, maar scoorde nog 2x in de blessuretijd, waardoor de 0-2 achterstand werd goedgemaakt. Branco van den Boomen (uit een penalty) en Steven Berghuis waren de doelpuntenmakers. Van den Boomen maakte zijn rentree na blessureleed en Julian Rijkhoff maakte als invaller zijn debuut in het eerste elftal.

Ajax begon zonder Forbs en met Akpom aan de wedstrijd en ook Devyne Rensch begon weer in de basis. De verdediger nam de plek in van Borne Sosa.

In de eerste fase kleine kansjes voor zowel Ajax als Bodø, waar een voorzet makkelijk van Gooijer makkelijk in bereik van doelman Haug kwam. Aan de andere kant gebeurde hetzelfde bij een voorzet van Bjørkan.

Akpom was na 14 minuten dichtbij een goal na de bal te hebben meegekregen van Berghuis, maar via Haug en de lat ging de bal over.

Bodø/Glimt kwam twee minuten later op voorsprong. Hauge gaf de bal aan Grønbæk, die met Hato nog voor hem de bal listig richting de korte hoek schoot en daarmee ook Ramaj verraste en de 0-1 aantekende.

Nadat Evjen ruim naast had geschoten werd een kopbal van Brobbey worden geblokt en zo gingen een aantal kleine kansen over een weer. Gooijer zijn schot werd nog makkelijk gepakt door Haug.

Na iets meer dan een half uur speler kwam Taylor in schotpositie net buiten het strafschopgebied, maar zijn schot ging ruim over.

Henderson kreeg een kleine 10 minuten voor de rust een schotkans, maar ook deze kans werd gered. Ramaj bracht Ajax in de problemen met een slechte pass, maar Sörli benutte de mogelijkheid niet. Vlak voor rust kreeg Akpom na een goede een twee met Brobbey wederom een kans, maar de spits schoot over de goal.

Ajax ging met een 0-1 achterstand de rust in. Na de pauze keerde Devyne Rensch niet meer terug. Hij werd vervangen door Sosa.

Na een uur spelen een gigantische kans voor Akpom. Brobbey kreeg de bal ingespeeld door Gooijer en hield deze goed vast en legde de bal klaar voor Akpom. In plaats van te schieten wilde de spits nog een keer de verdediger uitkappen en was de kans verkeken.
Hierna mocht Akpom het veld verlaten en kwam Forbs in de ploeg.

Bodø kwam een minuut later op 0-2. Na slordig inleveren door Tristan Gooijer maakte Grønbæk na een combinatie met Evjen zijn tweede goal van de avond.

Ajax probeerde aan te zetten, maar echte kansen leverde het niet op. Een voorzet van Henderson werd half verwerkt door Haug, maar Hlynsson kon uit de tweede kans niets creëren.

Na 70 minuten een klein lichtpuntje, Branco van den Boomen maakte zijn rentree na blessureleed en loste Kenneth Taylor af.
Waar de Noren omvielen met blessures, kon Ajax nog steeds weinig creëren.

Brobbey kreeg DE kans om de marge te verkleinen. Na een voorzet van Berghuis vanaf links kwam de spits vrij in de 16 en leek de bal vrij in te kunnen koppen, maar de bal eindigde naast. Als de bal er wel in was gegaan had de VAR nog wat werk te doen gehad, maar dat was nu niet nodig.

De Noren vonden zich bijna in een nog betere uitgangspositie voor volgende week, maar Žugelj wilde de bal breed leggen na een tegenaanval maar vond Kapskarmo niet.

In de laatste minuut van de reguliere speeltijd kreeg Ajax een penalty, nadat Brobbey werd vastgehouden. Bjortuft werd met rood van het veld gestuurd na ingrijpen door de VAR, waar hij eerst geel ontving. Branco van den Boomen ging achter de penalty staan en schoot hem hard achter de Noorse keeper en zo stond het weer 1-2.

Hierna een dubbele wissel. Anton Gaaei verving Tristan Gooijer en Julian Rijkhoff mocht zijn debuut maken als invaller voor Kristian Hlynsson.

Rijkhoff had bijna een droomdebuut toen hij zich aan een omhaal waagde, maar de bal ging ruim over het Noorse doel.

In de laatste minuut van de blessuretijd kwam alsnog op 2-2. Na een voorzet van Sosa redde doelman Haug slechts half en de bal kwam uit bij Steven Berghuis. De rechtsbuiten plaatste de bal over de doelman in het lege goal en zo kwam Ajax nog op gelijke hoogte en houdt het hoop op de volgende ronde.