Heerenveen bluft zwak Ajax af en houdt de punten in Friesland

11 februari 2024 16:31

Heerenveen bluft zwak Ajax af en houdt de punten in Friesland; image source: Pro Shots

Ajax heeft vandaag een uitgelezen mogelijkheid op de vierde plaats laten liggen, omdat er niet werd gewonnen in Heerenveen. Chuba Akpom scoorde de 3-2, nadat Bochniewicz eerst zijn eigen doelman had gepasseerd. In de allerlaatste minuut was er nog een spannend VAR moment bij een mogelijke gelijkmaker, maar de VAR oordeel dat de bal de doellijn niet had gepasseerd.

Bij Ajax ontbraken de geblesseerde Rensch en Bergwijn in de basis. Borne Sosa en Carlos Forbs namen hun plekken in.

Het eerste kansje was voor SC Heerenveen, maar Sahraoui schoot ruim naast. De Friezen kwamen wel op voorsprong na een minuut of 10. Na een voorzet van Braude kopte Van Amersfoort de 1-0 binnen.

Heerenveen bleef druk houden, maar onder andere een kopbal van Wålemark leverde geen goal op.

Na 20 minuten kreeg de thuisploeg een vrije trap na eerst een slippertje van Sosa, gevolgd door een overtreding van Hato. Thom Haye schoot de vrije trap tegen de lat.

Hierna schoot Hlynsson op de lat uit de eerste Ajax kans na terugleggen door Brobbey. Het volgende schot was van Kenneth Taylor, maar oud Ajax doelman Van der Hart wist te redden. Na een overtreding op Brobbey kreeg Ajax een vrije trap net buiten het strafschopgebied. Het plaatsen van Sosa was prima, maar omdat deze niet heel hard was kon de keeper redden.

Heerenveen probeerde de controle weer terug te pakken en Wålemark kreeg een goede kans, maar die werd nog aangeraakt waardoor het een hoekschop werd. Deze leverde niets op.

Acht minuten voor de rust kwam Heerenveen op 2-0 door Sahraoui. Via Haye en Braude werd van Amersfoort diep gestuurd die de bal goed teruglegde. Brouwers mistte de bal en Sahraoui schoot eerst tegen Šutalo op, maar kreeg direct een tweede kans die hard achter Ramaj eindigde.

In de laatste minuut van de eerste helft kreeg Ajax nog een vrije trap nadat Forbs werd aangetikt. Hlynsson nam de vrije trap, maar van der Hart kon redden zonder problemen.

Tijdens de rust mocht Carlos Forbs achter blijven in de kleedkamer en kwam Chuba Akpom in het veld.

Binnen een minuut na de rust maakte Heerenveen er 3-0 van. Na eerst onzekere passes van Ramaj en Šutalo en slecht ingrijpen van Gooijer kon Sahraoui de bal voorzetten en schoot Brouwers tegen Ramaj op. Van Amersfoort was alert en schoot de tweede kans hard binnen.

Op een hele rommelige manier deed Ajax iets terug en werd het 3-1. Nadat Taylor opstoomde probeerde Brobbey invaller Akpom te bereiken, maar voordat de Brit kon uithalen tikte Bochniewicz de bal achter zijn eigen doelman in de 51e minuut.

Ajax bleef gevaarlijk, maar echt grote kansen leverde het niet op. Tot de 70e minuut Hlynsson op doel schoot en van der Hart redde. Uit een corner van Hlynsson was Brobbey dichtbij een goal, maar de spits kopte net naast. Van der Hart was attent bij voorzetten van Brobbey en Sosa.

Met nog iets meer dan 10 minuten te spelen kwam Ajax op 3-2. Sosa gaf voor, Gooijer legde terug en Akpom schoot van dichtbij binnen.
Heerenveen wisselde verdedigend en maakte het prioriteit om de voorsprong vast te houden. Uit tegenstootjes was Ramaj Nunnely te vroeg af en schoot Sahraoui ruim naast.

Ajax probeerde hoopvol een gat te vinden in de handbal verdediging van Heerenveen. In de allerlaatste minuut van de blessuretijd was er nog een spannend VAR moment. Uit een laatste voorzet van Berghuis kopte Šutalo de bal in en via Van Beek en Van Ottele leek de bal de doellijn te passeren, waarna de VAR uitsluitsel moest brengen. Deze oordeelde dat de bal de lijn niet had gepasseerd en zo won Heerenveen met 3-2 en bleven de punten in Friesland.