Ajax wint in Almelo met 2-4, met 2 goals van Brian Brobbey

27 januari 2024 22:55

Ajax wint in Almelo met 2-4, met 2 goals van Brian Brobbey; image source: Pro Shots

Ajax heeft zaterdagavond met 2-4 gewonnen van Heracles Almelo. Na een 1-1 ruststand, trok Ajax in de tweede helft de wedstrijd naar zich toe. Doelpuntenmakers waren Brian Brobbey (2x), Steven Berghuis en Kristian Hlynsson.

De Amsterdammers begonnen de uitwedstrijd in Almelo nog zonder Jordan Henderson die nog niet bij de wedstrijd selectie zat, maar ook zonder aanvoerder Steven Bergwijn. De linksbuiten was afgelopen week ziek. In plaats van Bergwijn startte Forbs als linksbuiten en was Steven Berghuis aanvoerder.

In de beginfase wat kleine kansjes voor beide ploegen. Aan Ajax kant kwam Brobbey net te kort op een voorzet van Forbs en schoot Taylor over het doel van Heracles.

De eerste echte kans voor Heracles was direct raak. Jizz Hornkamp zette Heracles in de 12e minuut op 1-0, toen hij slim weg liep bij Jorrel Hato en Diant Ramaj makkelijk kon passeren.

Binnen 4 minuten kwam Ajax weer op 1-1 na een knappe goal van Brian Brobbey. De spits ontving de val van Benjamin Tahirovic en hield de bal sterk vast in duel met Bultman. In een snelle beweging speelde de spits zich vrij en schoot de bal hard boven Michael Brouwer in de dak van de goal.

Heracles kreeg via Bruijn een snelle mogelijkheid op een nieuwe voorsprong, maar Ramaj redde.

Na een periode via grote kansen was de volgende poging op doel van Kenneth Taylor. Met iets wat tussen een schot en een voorzet inzat, leverde dit geen problemen op voor Brouwer. Een moment later een schot van Berghuis, maar ook dit leverde geen groot gevaar op.

Brobbey kreeg 10 minuten voor tijd weer een goede pass van Hlynsson, de spits passeerde keeper Brouwer maar schoot de bal via de paal naast.

Zonder blessuretijd gingen beide ploegen rusten met een 1-1 tussenstand.

Binnen een halve minuut na de hervatting kreeg de net ingevallen Thomas Bruns een goede kans om Heracles snel op voorsprong te zetten, maar Ramaj reageerde met een goede redding.

Op een goede voorzet van Berghuis kwam Brobbey een paar centimeter te kort om de bal op doel te krijgen. Berghuis zelf zette Ajax 10 minuten na rust op 1-2. Hlynsson speelde de bal goed door de verdediging heen en Berghuis schoof de bal beheerst langs de Heracles doelman.

Binnen 2 minuten na de voorsprong breidde Brobbey de voorsprong uit naar 1-3. Hato speelde een lange bal op Brobbey, waar Cestic de bal niet kon verdedigen en de spits nam de bal uit de stuit en verschalkte Brouwer van buiten de 16 met een mooi schot.

Heracles liet echter snel van zich horen. Na een lange bal van doelman Brouwer, en slap ingrijpen van Rensch schoot Mario Engels via de knie van Hato de 2-3 binnen.

Diezelfde Engels was dicht bij de gelijkmaker, maar Ramaj wist deze te voorkomen.

Na een periode waarin Heracles dichterbij de gelijkmaker kwam kreeg Hlynsson een kwartier voor tijd de kans op een schot, maar Brouwer wist met de benen te redden. Een minuut later wist de doelman ook te redden op een schot van Taylor.
Diezelfde Taylor kreeg na een overtreding op het middenveld de gele kaart.

Na 84 minuten de eerste wissel aan Ajax kant. Anton Gaaei verving Tristan Gooijer.

Bijna direct naar de wissel kwam Ajax op 2-4. Rensch speelde de IJslander aan, die met de aanname gelijk Jetro Willems kwijt was en de bal goed in de verre hoek plaatste.

Forbs kreeg nog een goede kans, maar zijn volley werd gered door Brouwer. Forbs werd hierna gewisseld en Jayden Banel kwam in de blessuretijd als zijn vervanger.

Brobbey kreeg nog een kans op zijn hattrick, maar de spits schoot naast. Achteraf bleek de spits ook buitenspel te hebben gestaan.