Ajax doet goede zaken en verslaat RKC met 4-1

21 januari 2024 18:44

Ajax doet goede zaken en verslaat RKC met 4-1; image source: Pro Shots

Ajax speelde vandaag thuis tegen RKC Waalwijk en heeft de wedstrijd afgesloten met een 4-1 overwinning. Doelpuntenmakers waren Brian Brobbey (2x), Kristan Hlynsson en Steven Berghuis. In de tweede helft mistte Brobbey nog een penalty. Na het puntverlies van zowel FC Twente als AZ liep Ajax zo in op de plaatsen 3 en 4 van de ranglijst.

De Amsterdammers begonnen aan de wedstrijd zonder Josip Šutalo en Borne Sosa. Tristan Gooijer speelde rechtsback en Ar’jany Martha linksback, waardoor Devyne Rensch rechts centraal speelde.

De eerste kans was voor Steven Berghuis die de kaats aan ging met Brian Brobbey, maar die de bal uiteindelijk naast schoot.
In de negende minuut kwam Ajax op voorsprong. Tristan Gooijer kwam op in de hoek en legde terug op Steven Berghuis. Berghuis legde de voorzet bij de tweede paal, waar de bal werd teruggelegd door Steven Bergwijn op Brian Brobbey en de spits schoot de 1-0 binnen.

Oud-Ajax jeugdspeler Cleonise kreeg een goede kans om RKC weer naast Ajax te schieten toen een bal van achteruit door schoot en Hato en Martha niet direct scherp waren, maar Hato wist de buitenspeler nog te achterhalen.

In de 15e minuut kwam RKC alsnog op 1-1. Na een voorzet van Meijer werd het schot van Cleonise nog geblokt door Martha, maar daarna ontstond een kolderieke situatie waar Hato, Martha, Ramaj en Rensch klungelden en Michiel Kramer uiteindelijk makkelijk van ongeveer een meter de bal binnen kon schieten. Vooral het verschil van inzet tussen Kramer en Martha was groot.

Ajax ging weer op zoek naar een voorsprong. Na een fout van Oukili bracht Kenneth Taylor de bal bij Berghuis die de bal snel op doel schoot, maar helaas de lat raakte.

De maker van de openingsgoal, zette Ajax ook op 2-1. Kenneth Taylor speelde de spits in en Brobbey maakte goed gebruik van zijn sterke en brede lichaam. Hij nam de bal aan en draaide om zijn verdediger heen en schoot de bal hard langs Etienne Vaessen.
Na een mooie aanval kwam Brobbey in stelling voor zijn hattrick, maar hij legde de bal af op Gooijer. De poging van de rechtsback werd echter makkelijk geblokt.

Tahirović pakte een gele kaart wegens klagen op de leiding, scheidsrechter Bas Nijhuis.

Cleonise kreeg veel mogelijkheden en was regelmatig Martha te slim af. Ook een paar minuten voor rust kon de aanvaller van RKC gevaarlijk worden, maar zijn schot kwam recht op Ramaj af.

Weer kwam Ajax in de laatste paar minuten voor rust onder druk en had het moeite om de voorsprong mee te nemen de rust in. Roemeratoe schoot van net buiten het strafschopgebied op doel maar Kristian Hlynsson gooide zich vol in de baan van het schot en wist deze te blokkeren. Uiteindelijk wist Ajax de voorsprong vast te houden en gingen we rusten met 2-1.

Net na rust werd Hlynsson in stelling gebracht door Bergwijn, maar het schot van de IJslander was heel makkelijk te blokken door de verdediging van RKC.

De eerste kans voor RKC was voor Kramer, nadat hij de bal gelukkig in bezit kreeg. Ramaj stond echter weer paraat en wist te voorkomen dat Kramer gevaarlijk werd.

Na een paar minuten eerder geblesseerd te zijn geraakt in een duel met Mats Seuntjens moest Tristan Gooijer in de 53e minuut naar de kant. Anton Gaaei was zijn vervanger.

Bergwijn kwam na een uur spelen in positie op een meter of 20 en waagde een poging, maar schoot ruim naast. Een paar minuten later kwam Kristian Hlynsson in ongeveer dezelfde positie, maar de jong middenvelder wist de bal wel in de goal te werken. Martha speelde de middenvelder in en met een verdediger voor zich die Vaessen het zich ontnam wist de IJslander de 3-1 in de hoek te plaatsen.

Brobbey kreeg gelijk na de 3-1 een kans, maar met een uiterste poging wist hij de bal wel op doel te schieten, maar de RKC doelman niet te verrassen.

Ne een mooie combinatie tussen Bergwijn en Brobbey werd het schot van de aanvoerder geblokt en kwam de bal in de rebound bij Berghuis. Zijn schot was hard, maar exact op de plaats waar Vaessen deze had voorzien en de doelman had en bal klem. Er volgde nog een VAR situatie, omdat Van den Buijs het schot van Bergwijn blokte waarbij de arm was uitgestoken. Brobbey ging achter de bal staan en ging klaar staan voor zijn hattrick, maar Vaessen stopte de penalty. Ondanks dat de bal wel richting de hoek werd geschoten, bleef deze wel binnen bereik van de doelman. Er volgde en hoekschop, die makkelijk uit de lucht werd geplukt door de keeper.

Na eerder al een poging van Bergwijn van een meter of 20, deed hij een kwartier voor tijd een nieuwe poging van een paar meter verder, maar dit werd uiteindelijk een rollertje wat Vaessen makkelijk kon oppakken.

Met nog iets meer dan 10 minuten te gaan kwam Forbs binnen de lijnen in plaats van Kristan Hlynsson. Hierdoor zakte Berghuis weer terug naar het middenveld. Twee minuten later werd ook Brobbey afgelost en kwam Jayden Banel in de ploeg.

Vijf minuten voor tijd leek RKC het spannend te maken toen David Min een voorzet van Niemeijer kreeg, maar Devyne Rensch wist te verdedigen. Uit de tegenstoot kwam Ajax op 4-1. Via Bergwijn kwam de bal bij Forbs, die goed wachtte tot Steven Berghuis aansloot. Berghuis nam de bal aan en plaatste de bal fraai in de hoek.

In de blessuretijd kwam Takidine nog in balbezit achter de verdediging na een mooie pass van Roemeratoe, maar het schot van Takidine ging naast. Aan Ajax kant waagde Jayden Banel nog een schot, maar via een verdediger ging zijn schot over. De laatste kans was weer voor Takidine, maar hij wist de pass van Gaari niet goed te raken waardoor Ramaj redde.