Ajax mag Diant Ramaj danken bij zwaarbevochten overwinning in Deventer

14 januari 2024 16:29

Ajax mag Diant Ramaj danken bij zwaarbevochten overwinning in Deventer; image source: Pro Shots

Ajax heeft vandaag een zwaarbevochten overwinning behaald in Deventer. Via doelpunten van Brian Brobbey, Benjamin Tahirović en Devyne Rensch gingen de punten mee naar Amsterdam. Grote held aan de kant van Ajax was echter Diant Ramaj die op veel aanvallen van de thuisploeg een goede redding als antwoord had. Met deze overwinning slaat Ajax de aanval op plek 5 af door Go Ahead Eagles en loopt het 3 punten in op AZ, dat zaterdag verloor bij FC Twente.

Ajax begon vandaag aan de tweede seizoenshelft met een uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles. In vergelijking met de laatste competitiewedstrijd thuis tegen PEC Zwolle waren Steven Bergwijn en Kristian Hlynsson terug in de basis. Ar'Jany Martha en Chuba Akpom namen plaats op de bank.

De eerste minuten een paar kleine kansjes. Bergwijn bediende Berghuis maar die kon niet uithalen. Sosa gaf een voorzet op Brobbey, maar de spits kreeg de kopbal niet op doel.

In de 9e minuut leek Brobbey een goede kans te krijgen, maar de verdediger wist de bal weg te werken voor Brobbey kon schieten.

Na een slordigheid van Šutalo kon Adekanye op stomen en uiteindelijk in de 16 komen, maar zijn schot ging ruim voorlangs de goal van Ramaj. De oud jeugdspeler van Ajax kon een paar minuten later uithalen van buiten de 16, maar het schot leverde geen problemen op voor Ramaj. Ook een kopbal van Kramer uit een vrije trap eindigde in de handen van de Duitse doelman.

Vanuit de kant van Ajax kwam Kenneth Taylor het dichtst in de buurt van een Amsterdams doelpunt toen hij halverwege de eerste helft van buiten de 16 net over de kruising schoot. Een paar minuten later een grote kans via aanvoerder Bergwijn, maar het schot in de korte hoek kon gered worden door Jeffrey de Lange.

Maar na 27 minuten was het dan toch 0-1. Steven Bergwijn werd weggestuurd na een pass van Jorrel Hato. De aanvoerder gaf de bal voor en bij de tweede bal werkte Brobbey de bal gekruist binnen en zette de Amsterdammers op voorsprong.

Ramaj redde Ajax twee keer knap op inzetten van Bas Kuipers. Eerst redde hij op de kopbal van de linksback en op het schot uit de rebound had de doelman ook een antwoord. Diezelfde Kuipers kreeg van Oliver Edvardsen de bal op een presenteerblaadje, maar de linksback schoot naast. Ramaj groeide uit tot de helft van de eerste helft toen hij ook redde toen Oliver Edvardsen de bal over de keeper wilde stiften. Hier ging een actie vooraf van Adekanye die Tahirović heel makkelijk passeerde.

Ajax snakte naar de rust en hoopte die te halen met een voorsprong, maar dat mocht niet zo zijn. Nadat een aanval maar half werd weggewerkte bediende Kuipers met de hakbal spits Victor Edvardsen die de bal hard in de korte hoek schoot. Zo gaf Ajax weer vlak voor de rust de voorsprong weg en kwam de thuisploeg op 1-1.

In de laatste minuut van de blessuretijd kreeg Ajax nog een vrije trap, die genomen werd door Steven Berghuis en Tahirović schoot Ajax toch nog op 1-2 voorsprong en ging de ploeg van John van ’t Schip alsnog rusten met een voorsprong.

In de rust een wissel aan de kant van Ajax. Šutalo bleef achter in de kleedkamer en Jakov Medić kwam in zijn plaats het veld in. De eerste kans voor Ajax was voor Kenneth Taylor die bal 5 minuten na rust kreeg van Brobbey, maar het schot eindigde op de paal.

Hlynsson kreeg geel voor een overtreding tegen Linthorst. Ook Medić ging snel op de bon na een overtreding op Edvardsen. Uit de vrije trap die daarop volgde van Rommens ontstond geen gevaar.

Na 58 minuten stond er toch weer 2-2. De vrije trap werd genomen door Rommens, de bal werd voor de goal gebracht door Willumsson en Joris Kramer kopte de Eagles weer naast Ajax.

Met een uur op de klok kwam Forbs in het veld voor Kristian Hlynsson. De Portugees ging naar rechtsbuiten en Berghuis kwam op het middenveld terecht.

Oliver Edvardsen kreeg vlak na de wissel een kans, maar Ramaj hield de Eagles wederom van scoren af. Naamgenoot Victor Edvardsen leek op weg naar zijn tweede en de eerste voorsprong voor de thuisploeg, maar Ramaj stond weer zijn mannetje.
Het wachten leek op het bezwijken van Ajax onder de druk van Go Ahead. Weer kreeg Victor Edvardsen een grote kans, maar de bal ging voor de goal langs.

Maar waar Go Ahead de kansen achter elkaar mistte, kwam Ajax weer op voorsprong. Na een fase waarin Ajax lang de bal had en een gaatje zocht door de handbal verdediging van Go Ahead, werd uiteindelijk Devyne Rensch bereikt via Tahirović en Berghuis en de rechtsback schoof de 2-3 langs de Lange.

Met nog een kwartier te gaan ging Brian Brobbey naar de kant en kwam Chuba Akpom binnen de lijnen.

Na een voorzet van Bas Kuipers schoot Oliver Edvardsen de bal goed op doel, maar reddende engel Ramaj was weer paraat.
Voor de laatste 10 minuten bracht René Hake 2 nieuwe aanvallers in de ploeg voor een slot offensief. Zou dit Ajax in de problemen brengen of juist meer ruimte opleveren?

Voor de laatste 5 minuten kwam Tristan Gooijer als vervanger voor Kenneth Taylor. Ajax leek op weg naar een mooie countermogelijkheid toen Bergwijn, Akpom en Forbs op 2 Eagles verdedigers afgingen, maar de kans werd niet goed uitgespeeld.

Ook in de laatste minuut van de reguliere speeltijd redde Ramaj weer op een kopbal. Uit de corner die daaruit volgde kreeg Sylla Sow nog een geweldige kans en Ramaj was geklopt, maar de bal spatte uiteen op de lat.

Akpom mocht nog vrij aanleggen, maar zijn schot leverde geen problemen op voor de Lange. Nadat Forbs was gestuit en geen vrije trap kreeg, kon Eagles eruit via Baeten. De aanvaller schoot op doel, waar Ramaj redde maar de bal wel los liet. Echter was hij snel weer attent en had hij de bal weer voordat er een aanvaller bij kon komen. In de allerlaatste seconde kreeg Akpom nog een schotkans, waar de Lange op redde. De bal werd verwerkt tot corner, maar Pol van Boekel floot af voor het einde van de wedstrijd.