Transparent
Inloggen
Sluiten

Reconstructie Algemeen Dagblad: 'Ajax was te laat voor Peter Bosz'

28 december 2023 19:32 - AD.nl
Foto: Pro Shots

Reconstructie Algemeen Dagblad: "Ajax was te laat voor Peter Bosz"; image source: Pro Shots

In een uitgebreide reconstructie wordt in het Algemeen Dagblad uitgelegd hoe Sven Mislintat uiteindelijk uitkwam bij Maurice Steijn als nieuwe trainer van Ajax. Aanvankelijk waren er heel andere namen in beeld, waaronder Peter Bosz. Niet iedereen binnen Ajax zag de komst van de huidig trainer van PSV echter zitten en dat sentiment kwam met name door het seizoen 2016/2017. Bosz eiste als trainer van Ajax dat een deel van de staf werd ontslagen, anders zou hij zelf opstappen.

Binnen Ajax waren er op dat moment al twijfels over Bosz. Er werden volop vraagtekens gezet bij keuzes die hij maakte, zijn trainingswijzen en zijn kamikazevoetbal. Bovendien rouleerde hij te weinig waardoor niet iedereen fit genoeg was voor de titelstrijd.

De directie kreeg bovendien in de zomer van 2017 het gevoel dat Bosz doelbewust op een breuk aanstuurde zodat hij gebruik kon maken van de lucratieve aanbieding die Borussia Dortmund hem had gedaan. Algemeen directeur Edwin van der Sar en commercieel directeur Menno Geelen waren dat in dit voorjaar nog niet vergeten. In gesprekken die Mislintat voerde binnen de club kreeg hij dit ook te horen en werden er volop twijfels geuit over Bosz als trainer van Ajax. Binnen de club had hij een image van geen echte Ajacied, stiekem, eigenwijs en geen prijzenpakker.

Bovenaan de lijst van Mislintat stond de Noor Kjetil Knutsen, de trainer van Bodø/Glimt. Intern werd er echter getwijfeld of hij wel geschikt was onder grote druk in Amsterdam te werken. Bovendien speelde ook mee dat er dan zowel een buitenlandse trainer als een buitenlandse technisch directeur bij de club zou zitten en de club daarmee in handen werd gelegd van mensen die de Nederlandse competitie amper kennen. Om diezelfde reden was er binnen de club ook weinig draagvlak voor de komst van Gerardo Seoane, die inmiddels bij Borussia Mönchengladbach actief is als trainer. Nog een buitenlander bij Ajax werd als een te groot risico gezien.

Mislintat moest daarom op zoek naar een andere Nederlandse trainer. Joseph Oosting viel al direct af omdat hij zijn ja-woord aan FC Twente gaf. Pascal Jansen werd ook gezien als optie, maar binnen Ajax werd daarvoor aangegeven dat hij een garantie voor gedoe zou zijn en bovendien de hoofdprijs moest kosten, omdat AZ er alles aan zou doen om dwars te liggen.

Uiteindelijk kwam Maurice Steijn in beeld en samen met Hedwiges Maduro werd dat als een potentieel ideale tandem gezien. Nadat Mislintat eerst één-op-één sprak met zowel Steijn als Maduro sloten in vervolggesprekken ook Van der Sar, Klaas Jan Huntelaar en commissaris Jan van Halst aan. Binnen de club werd dit als de meest ideale oplossing gezien.

Mislintat gaat dan echter toch ook in gesprek met Bosz. Hij is op dat moment echter al in vergevorderde gesprekken met PSV, waardoor Bosz in de gesprekken zeer terughoudend is en al snel duidelijk wordt dat hij geen optie meer is. Alle partijen trokken daarbij de conclusie dat het domweg te laat was om nog naar Ajax te kunnen komen.

Meer op AD.nl
Tags

bosz mislintat steijn maduro maurice sar aanstuurde buitenlander doelbewust domweg dortmund draagvlak eigenwijs eiste garantie geelen gerardo glimt halst hedwiges hoofdprijs huntelaar jansen joseph kamikazevoetbal kjetil knutsen monchengladbach noor oosting pascal potentieel prijzenpakker rouleerde seoane tandem terughoudend titelstrijd trainingswijzen trokken twente uitkwam vergevorderde vervolggesprekken voorjaar

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


7 maanden geleden
Ofwel Minkunkel zat voor de belangrijkste positie dus wel goed als enige
+2/-0

 
7 maanden geleden
Dat is met de kennis van nu, natuurlijk makkelijk praten. Als hij het bij PSV niet bewezen zou hebben, zou men hier schrijven dat het terecht is dat Bosz het niet geworden is. Komt nog bij dat hij dan de huidige selectie onder zijn hoede had gekregen en het maar helemaal de vraag is wat hij daar uit had kunnen halen. Dat zelfde geldt ook voor zijn prestaties bij PSV, waarbij op zijn zachtst gezegd met een goede selectie kan werken, waardoor het maar de vraag is hoe groot zijn aandeel in de goede prestaties is. Feit is dat je achteraf een koe in de kont kijkt en je onmogelijk kan weten hoe dingen gegaan zouden zijn.
+2/-0

7 maanden geleden
Hier hebben we lekker veel aan allemaal.
+2/-0

7 maanden geleden
Menno Geelen is een uitstekende commercieel directeur.
Maar sinds wanneer beslist een commercieel directeur mee over de aanstelling van een trainer?
+1/-0

 
7 maanden geleden
Directie wel lijkt me en Menno zit in de directie. Echter je zou verwachten dat de AD en de TD daar goed over nagedacht hebben.

Als ik het lijstje namen hoor, is het onbegrijpelijk dat je bij een prutser als Steijn uitkomt.

En een "director sports" (??) en de RvC er in mee gaan. Geelen zou toch vanuit commercieel daar vragen bij moeten stellen.
+2/-1


Win met AjaxAjax E-zine

Meer dan 35.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

aangaande afserveren akpom bergwijn bertjek boerhout branco brobbey chaotisch deadline elsimao farioli gaaei gooijer hato jim jong kaplan kiki kroes leverkussen mislintat rasmussen rensch rijkhoff sevic skimovic sutalo traore wilson