Onthutsend slecht Ajax blameert zich tegen Hercules en wordt uitgeschakeld

21 december 2023 20:46

Onthutsend slecht Ajax blameert zich tegen Hercules en wordt uitgeschakeld; image source: Pro Shots

Een dramatisch Ajax heeft vanavond een nieuw dieptepunt beleefd in dit seizoen. Na eerder dit seizoen tijdelijk op de laatste plaats te hebben gestaan ging het vanavond ten onder tegen Derde Divisionist USV Hercules uit Utrecht. Nadat Tim Pieters Hercules met 2 doelpunten op een 2-0 voorsprong had gezet leek Ajax met goals van Brobbey en Akpom in de 83e en 87e minuut terug op 2-2.
In de derde minuut van de blessuretijd schoot Mats Grotenbreg echter de 3-2 binnen en werd Ajax alsnog uitgeschakeld.

Ajax speelde vanavond hun eerste bekerwedstrijd van het seizoen in de tweede ronde van het toernooi om de “dennenappel”. John van ’t Schip zit nog in Australië, dus Michael Valkanis was weer de coach vandaag. Veel wijzigingen in de basis, voor het gemak noemen we dit keer de basis.

Ramaj was zoals de laatste periode de doelman en achterin stonden Gooijer, Šutalo, Ávila en Hato. Het middenveld werd gevormd door Taylor, Hlynsson en Mikautadze en voorin begonnen Forbs, Akpom en van Axel Dongen.

Het eerste schot was na een paar minuten van Lahri van Hercules, maar zijn schot ging hoog over.

Ajax kreeg een kansen, maar Van Axel Dongen, Mikautadze en Forbs waren of veel te gehaast met schieten waardoor het schot niet in de buurt van het doel kwam of ze wilden een keer te veel extra kappen en leden balverlies.

Na een kwartier spelen namen de amateurs verrassend de voorsprong. Paulina hield de bal binnen en zette Ávila makkelijk van zich af. De middenvelder zette door en mocht vrij doorlopen richting Ramaj. De doelman kwam uit en Paulina zette de bal voor, maar zowel Šutalo als Gooijer niet kordaat ingrepen en Tim Pieters maakte dankbaar gebruik en zette USV Hercules op een 1-0 voorsprong.

Heel moeizaam kwam Ajax tot kansen. Zelfs toen verdediger Zwart uitgleed en Forbs vrij aan de bal kwam had de Portugees weer te veel tijd nodig. Toen hij Akpom wilde bedienen stond de spits buitenspel en was de kans weer voorbij. Echte kansen bleven uit. Van Axel Dongen leverde een simpel schotje af wat Vonk makkelijk kon vangen. Ávila besloot van een meter of 30 te schieten en schoot ruim naast.

Vijf minuten voor rust leek een schot van Van Axel Dongen nog op een serieuze kans, maar Vonk tikte de bal naast. Uit de corner kreeg Mikautadze een kans, maar weer werd de bal tot corner verwerkt.

Gastón Ávila pakte voor rust een gele kaart toen hij eerst een vrije trap tegen kreeg na een duel met Vermeulen en daarna zich liet opjutten door Christiaan van Hussen. Beide kemphanen kregen de gele kaart.

Gooijer waagde ook een afstandspoging, maar ook dit schot ging ruim naast. Zo ging een zeer teleurstellend Ajax met een 1-0 achterstand de kleedkamer in. Valkanis voerde drie wissels door in de rust. De tegenvallende Ávila en Forbs werden gewisseld, evenals Amourricho van Axel Dongen. Brobbey, Martha en Tahirović waren hun vervangers.

Het veld was dramatisch, wat het spel niet ten goede kwam. Ook toen Brobbey de bal kreeg binnen de 16 had de spits moeite om de bal onder controle te krijgen.

Opeens was daar de tweede goal van Hercules dichtbij nadat eerst Šutalo een slechte pass gaf en hem daarna niet meer kon corrigeren. De weg van Vermeulen naar Ramaj was nog lang en Hato was op tijd terug om te verdedigen. Vermeulen kon nog wel schieten, maar schoot naast.

Na een uur ging Tristan Gooijer naar de kant en kwam Anton Gaaei in de ploeg.

Na 66 minuten werd het nog erger voor Ajax. Hercules kwam op 2-0 nadat Tim Pieters weer scoorde en zich een scenario ontpopte dat de buitenspeler zelf nog niet eens had durven dromen. Een mooie pass van Oussama Lahri werd verstuurd richting Pieters, die de bal in de lucht aan nam en kon doorlopen. Gaaei bleef passief verdedigen en Pieters kon simpel naar binnen komen en schoot de bal met een gekruld schot achter Ramaj in de verre hoek.

Waar Pieters twee keer scoorde, was Carmelia twee keer achter elkaar de redder op de doellijn. Eerst schoot Taylor de bal voorbij Vonk, maar kon Carmelia redden en bij de herkansing van Mikautadze stond de verdediger weer paraat op de lijn.
Nadat Pieters was gewisseld kreeg zijn vervanger Nsingi nog de kans om de wedstrijd te beslissen, maar Ramaj lag in de weg voor de amateurs.

Uit een vrije trap na 74 minuten probeerde Lahri uit een vrije trap Ramaj te verrassen, maar ondanks dat de Ajax doelman er moeite mee had kreeg hij de bal alsnog klem.

Brobbey en Gaaei pakten kort op elkaar geel. Brobbey nadat hij klaagde tegenover de scheidsrechter en Gaaei vanwege het in de rug lopen van een tegenstander.

Uit de vrije trap die volgde op de overtreding van Gaaei was het weer Lahri die schoot, maar redde Ramaj knap.
Ajax begon aan een offensief, maar corners leverden weinig op. Mikautadze schoot naast uit een van de corners.
Na 83 minuten wist Ajax in ieder geval te score. Tahirović gaf een goede steekbal op Brobbey en de aanvaller faalde niet en zo kwam Ajax terug op 2-1.

De spits was dicht bij de gelijkmaker uit een lange bal van Hato, maar Brobbey moest achterwaarts koppen en de bal ging net naast. Een minuut later was Brobbey de speler die de aanval opzette waar de 2-2 uit viel. Brobbey was iets ingezakt en bediende de goed opgekomen Gaaei. De Deen zette goed voor en Akpom werkte de gelijkmaker binnen.

Ajax kreeg eindelijk wat meer controle over de wedstrijd, al was het vooral omdat de conditie bij de amateurs parten ging spelen. Taylor schoot uit een afgevallen corner naast.

Maar waar Ajax te opportunistisch ging spelen kreeg Nsingi een vrije trap nadat Martha een overtreding maakte. Uit die vrije trap van Fichtinger werkte Mats Grotenbreg de bal uiteindelijk achter Ramaj en stonden de amateurs op een 3-2 voorsprong.

Storm Streng probeerde met een bal achter het standbeen nog een schot wat net naast ging.
Ajax creëerde geen kansen meer en zo blameerde de Amsterdammers zich en eindigt het beker avontuur direct nadat het begonnen was.