Ajax wint van Sparta met 2-1 en stijgt naar plek 5

9 december 2023 20:41

Ajax wint van Sparta met 2-1 en stijgt naar plek 5; image source: Pro Shots

Ajax heeft vanavond de thuiswedstrijd tegen Sparta in gevecht om plaats 6 met 2-1 gewonnen. Na een eerste helft waarin Ajax veel kansen kreeg en een mindere tweede helft wist de ploeg van John van ’t Schip boven Sparta te blijven. Brian Brobbey opende de score en Steven Bergwijn verdubbelde de scoren vanaf de strafschopstip. Camiel Neghli scoorde in de tweede helft voor Sparta.

In de opstelling geen verrassingen. Diant Ramaj stond op doel, Rensch, Šutalo, Hato en Martha stonden achterin, op het middenveld waren Tahirović, Hlynsson en Taylor te vinden en voorin de 3 B’s met Berghuis, Brobbey en Bergwijn.
De eerste kans was voor Sparta uit een corner, waar Lauritsen op doel kopte, maar Ramaj redde.

Na 7 minuten kwam Ajax op 1-0. Na een combinatie tussen Kristian Hlynsson en Kenneth Taylor wist laatstgenoemde met een hakje de bal bij Brobbey te krijgen die mooi wegdraaide bij Vriends en de bal achter Olij schoot. Tien minuten later gaf Bergwijn na een mooie individuele actie de kans uit Brobbey, maar zijn poging ging naast. Een minuut verder schoot Hato op goal, maar het schot eindigde op de vuisten van Olij. Ajax bleef het initiatief houden en bleef kansen creëren. Dit leidde tot een voorzet van Berghuis, waar Steven Bergwijn de bal naast kopte.

Via beide centrale verdedigers was Sparta dicht bij de gelijkmaker na een klein half uur spelen. Bart Vriends verlengde de hoekschop en Tijs Velthuis schoot de bal van dichtbij over de goal.

Ajax raakte de dominantie kwijt en Sparta kwam dichterbij een doelpunt. Neghli speelde eerst Martha uit, maar de linksback wist het net op tijd te corrigeren. Uit de hoekschop volgde een kopkans voor Velthuis die over ging.

Ajax probeerde de controle weer vernemen en binnen twee minuten kreeg Ajax drie kansen. Eerst via een aanval na opstomen van Martha waar Bergwijn Berghuis bediende, waar Olij redde ten koste van een corner. Uit die corner bracht Hlynsson Berghuis in stelling die een voorzet de zestien in stuurde maar Bergwijn over schot. Hlynsson kreeg een kans na een actie van Bergwijn, maar schoot naast.

Vijf minuten voor de rust kreeg Ajax een penalty. Via Martha en Bergwijn viel de bal tussen Velthuis en Olij in en Brian Brobbey zag nog brood in die bal. De spits werd gevloerd door Nick Olij en Makkelie wees naar de stip. Aanvoerder Bergwijn ging achter de bal staan en schoot de bal binnen, ondanks dat de bal nog werd aangeraakt door Olij. 2-0 na 42 minuten.

In de blessuretijd leek Hlynsson de derde binnen te schieten. Na een voorzet van Berghuis dacht de IJslander binnen te schieten, maar Van Der Kust wist met een sliding de bal te redden.

De eerste kans na rust voor Ajax was voor Rensch, die recht op Olij schoot.

In de 55e minuut kwam Sparta terug in de wedstrijd en was de marge nog maar een. Neghli kwam in balbezit en ging de combinatie aan met Verschuren. Neghli liep weg van Martha en kreeg de bal terug en van net buiten het strafschop gebied schoot de aanvaller de bal met links in de hoek achter Ramaj en bracht de 2-1 op het scorebord.

Ajax was op zoek om de marge weer op 2 goals te brengen. Berghuis schoot via Van der Kust naast en een verdekt schot van Taylor ging net naast. Na 65 minuten bracht John van ’t Schip zijn eerste twee wissels in het veld. Chuba Akpom en Jaydon Banel kwamen in het veld voor Brian Brobbey en Kristian Hlynsson.

Het was een periode waar echt grote kansen uitbleven. Een schotje van Berghuis ging naast na een aanval uit de omschakeling. Een kwartier voor tijd verlieten Steven Bergwijn en Ar'jany Martha het veld en kwamen Borne Sosa en Carlos Forbs in de ploeg.

Na 83 minuten kreeg Akpom zijn eerste kans na aangespeeld te zijn door Berghuis. De spits schoot de bal echter tegen Olij op. Devyne Rensch was dicht bij de derde Amsterdamse goal, na zelf opgestoomd te zijn. Zijn schot ging naast via Bart Vriends. Akpom kreeg vlakbij voor het einde van de reguliere speeltijd nog een kans, maar zijn schoot ging naast.
Er werd niet meer gescoord en zo sleepten de Amsterdammers de 3 punten binnen.