Ajax overleeft 6 minuten lang restant in Waalwijk en wint met 2-3

6 december 2023 20:12

Ajax overleeft 6 minuten lang restant in Waalwijk en wint met 2-3; image source: Pro Shots

Vanavond speelde Ajax het restant van de wedstrijd uit bij RKC Waalwijk die 30 september werd gestaakt, nadat Etienne Vaessen na een botsing met Brian Brobbey bewusteloos bleef liggen en moest worden gereanimeerd. De staking vond plaats in de 84e minuut, waardoor de hervatting 6 minuten zou duren, plus 3 minuten blessuretijd. In het restant werd niet meer gescoord, waardoor de Amsterdammers de 3 punten meenamen naar Amsterdam en zo naar plek 6 steeg,

Wat gebeurde er 30 september verder. Een kleine terugblik: Maurice Steijn was nog trainer en leek een hoognodige overwinning binnen te halen. Op het moment van staken stond Ajax met 2-3 voor door doelpunten van Brian Brobbey, Steven Bergwijn (uit een penalty) en Steven Berghuis. Nadat Ajax met 0-1 en 1-2 voorkwam, maakte RKC tweemaal gelijk via Michiel Kramer en Yassin Oukili. Ajax had die avond een keer gewisseld. Steven Bergwijn kon wegens een blessure niet verder en werd vervangen door Amourricho van Axel Dongen.

Maar dan terug naar vanavond 6 december, de hervatting. Ajax heeft inmiddels met John van ’t Schip een nieuwe trainer en staat er een stuk beter voor dan eind september. In vergelijking met de spelers die toen op het veld stonden, ontbraken Jay Gorter, Silvano Vos en Amourricho van Axel Dongen. Door de KNVB werd bepaald dat Ajax deze spelers mochten vervangen zonder dat dit een wissel zou kosten. In vergelijking met de laatste weken geen verrassing wie de vervangers waren. In het doel stond Diant Ramaj op de plek van Gorter en Benjamin Tahirović begon samen met Kristan Hlynsson op het middenveld. Hierdoor stond Steven Berghuis rechts voorin en Forbs op linksbuiten.

De wedstrijd werd hervat met een scheidsrechtersbal in het doelgebied van Etienne Vaessen.
Het plan van RKC was duidelijk, waar het Ajax al direct vol onder druk zette.

In de 86e minuut kreeg RKC aan vrije trap net buiten de 16, maar dit leverde geen gevaar op.
Ajax wilde hierna een tegenval inzetten, maar Oukili stuitte Hlynsson en pakte een gele kaart.
Ajax leek vooral in de eerste minuten prioriteit te geven aan het opruimen van de bal en minder met het opzetten van aanvallen.

In de 90e minuut kreeg RKC hun beste kans. Margaret gaf voor en Stevanovic kopte de bal net over de goal. De blessuretijd werd vastgesteld op 4 minuten, een minuut meer dan vooraf al was aangegeven.
Brobbey versierde bij de cornervlag een hoekschop in de blessuretijd en zo tikte de tijd weer verder. Maar ook deze corner stond vooral in het teken van de tijd volmaken.

De laatste kans van RKC was een schot door Van den Buijs wat Taylor blokte. Zo won Ajax het restant, maar voor degenen die niet hebben gekeken hebben vanavond niets gemist.