Ajax verliest in Marseille met 4-3 en moet hopen op Conference League

30 november 2023 23:00

Ajax verliest in Marseille met 4-3 en moet hopen op Conference League; image source: Pro Shots

Ajax heeft vanavond met 4-3 verloren van Olympique Marseille. Nadat Ajax in de tweede helft twee keer op achterstand, maar beide keren maakte Brian Brobbey gelijk. In de tweede helft scoorde Aubameyang nog twee keer en Akpom nog een keer. Ajax speelde ongeveer een half uur met een man minder, na een onnodige rode kaart voor Steven Berghuis.

Ajax streed voor zijn laatste kans om nog door te kunnen gaan in de Europa League. Ten opzichte van de wedstrijd tegen Vitesse waren er drie wissels in de basis. Borne Sosa, Forbs en Brian Brobbey waren nieuw ten opzichte van afgelopen zaterdag. Ar'Jany Martha, Chuba Akpom en wellicht verrassend Kristian Hlynsson zaten op de bank.

Marseille kreeg al snel de eerste kansen. Aubameyang schoot na een snelle uitbraak tegen Ramaj op en uit de hoekschop kopte Gigot naast. Een paar minuten later kwam een aanval via Sarr bij Harit, maar weer stond Ramaj paraat.

Na 7 minuten kreeg Marseille een penalty, nadat Sarr ten val kwam. Er was heel licht contact tussen de aanvaller en Jorrel Hato, maar de scheidsrechter wees naar de stip. Omdat er contact was, draaide de VAR dit besluit ook niet terug. Pierre-Emerick Aubameyang stond achter de bal en stuurde Ramaj de verkeerde kant op en zo kwam Olympique Marseille al op een vroege 1-0.

Maar Ajax was veerkrachtig na de een twee tussen Brobbey en Berghuis, waar Brobbey de bal soepel achter doelman Pau López schoot en na iets meer dan een minuut na de goal van Marseille scoorde Ajax alweer de 1-1.

Brobbey kon een paar minuten later Ajax op voorsprong zetten na een steekpass van Forbs, maar López wist te redden.

De Amsterdammers kwamen goed weg, nadat Gaaei Rensch probeerde aan te spelen in een lastige positie en Rensch de bal kwijtraakte. Aubameyang werd aangespeeld en passeerde Ramaj, maar er was al gevlagd voor buitenspel.

Marseille werd gevaarlijk na een aanval over links, waar Rensch nog kon onderscheppen ten koste van een corner. Maar uit de hoekschop van Clauss kopte Mbemba de Fransen op 2-1. Bij het verdedigen van Mbemba zag Gaaei er niet best uit.

Maar in de dertigste minuut was daar weer Brobbey met de 2-2. Bergwijn speelde Berghuis aan op rechts en die gaf de bal aan Brobbey in de 16 die de bal goed controleerde, zich kon omdraaien en met links weer gelijk maakte.

Sarr werd na een goede aanval diep gestuurd en kon alleen op Ramaj af, maar gelukkig was de Duitser snel zijn doel uit en wist de bal te pakken voordat Sarr bij de bal was.

Zo gingen Ajax en Olympique Marseille rusten met een 2-2 ruststand. In de rust kwam Kristian Hlynsson in de ploeg voor Forbs.

Binnen 2 minuten na de rust kwam de thuisploeg op 3-2. Harit gaf de voorzet en met prachtige omhaal scoorde wederom Aubameyang.

De Fransen bleven aanzetten en Ramaj moest redden op een schot van Correa.

Bergwijn was dicht bij de gelijkmaker na een knappe individuele actie. Nadat hij zichzelf knap vrij speelde kwam hij tot een schot, maar Pau López lag klaar in de hoek voor de redding.

Hierna kreeg Berghuis rood na een harde overtreding op Correa. Ondanks dat de bal wel werd gespeeld kreeg Berghuis in eerste instantie geel, waarna de scheidsechter door de VAR naar de kant werd geroepen. De VAR vond het een rode kaart en de scheidsrechter nam dit advies over. Ook Michael Valkanis werd hierna weggestuurd.

Taylor kreeg geel na 70 minuten na een overtreding op Harit. Een paar minuten later volgde ook Hlynsson met een gele kaart. Hierna voerde van ’t Schip twee wissels door. Sosa en Taylor verlieten het veld en Ar'Jany Martha en Chuba Akpom mochten nog iets minder dan een kwartier spelen.

Na een knappe aanval 10 minuten voor tijd die werd opgezet via Anton Gaaei en Kristian Hlynsson mislukte eerst de voorzet van de Deen, maar kon Hlynsson de bal nog een keer voorgeven. Bij de tweede paal door Chuba Akpom op en kopte de 3-3 binnen.
5 minuten voor tijd gaf Gaaei nog een goede voorzet, maar Brobbey kwam net te kort voor zijn derde goal van de avond.

Ook Marseille kreeg kansen, maar het schot van Ounahi werd simpel gevangen door Ramaj. Direct hierna volgde een kopbal van Vitinha, maar weer eindigde de bal in de handen van de Ajax doelman.

In de blessuretijd kreeg Marseille na een fout van Ramaj weer op de stip. De doelman wilde een voorzet vangen, maar kreeg er maar een hand achter. Ismaïla Sarr was alert en in een poging om zijn fout te herstellen wilde Ramaj de bal pakken, maar raakte alleen de speler van Marseille. Weer ging Aubameyang achter de bal staan en weer stuurde hij Ramaj de andere hoek in en zette de 4-3 op het scorebord.

Hierna gingen Brobbey en Hlynsson naar de kant en kwamen Anass Salah-Eddine en debutant Jaydon Banel in de ploeg.

In de laatste minuut van de blessuretijd hield Ramaj Sarr nog van een extra treffer af.
Jorrel Hato pakte ook nog geel, vlak voor het laatste fluitsignaal.