Transparent
Inloggen
Sluiten

Oud-Ajacied Ruud Geels overlijdt op 75-jarige leeftijd

19 november 2023 10:23
Foto: Pro Shots

Oud-Ajacied Ruud Geels overlijdt op 75-jarige leeftijd; image source: Pro Shots

Zaterdag overleed oud-Ajacied Ruud Geels. De legendarische spits leed al langere tijd aan de ziekte van Alzheimer. Geels speelde in Nederland voor onder andere Feyenoord, Ajax en PSV. In België kwam hij uit voor zowel Club Brugge als Anderlecht. Vijf maal werd Geels topscorer van de Eredivisie, een record dat nog altijd staat. Vier van deze topscorerstitels won hij met Ajax: 30, 29, 34 en 30 treffers in de jaren tussen 1974/75 en 1977/78. In totaal scoorde hij in Nederland 265 goals op het hoogste niveau, waarmee hij tweede staat allertijden.

Geels kwam twintig keer uit voor het Nederlands elftal en maakte daarin elf doelpunten. Bij het beruchte WK van 1974 kwam de Haarlemmer niet aan spelen toe. Door dagelijkse pesterijen van Suurbier en Krol beschreef hij het WK later als "de ergste weken uit mijn leven".

In het seizoen 1974/75 kwam Geels naar Ajax. In 131 competitiewedstrijden scoorde Geels 123 maal. Benoemenswaardig is de wedstrijd op 1 november 1975 tegen Feyenoord (6-0), waarin hij vijf keer scoorde. Een zesde treffer werd nog afgekeurd. Naast de topscorerstitels in de Eredivisie werd hij in de Europa Cup III met Ajax topscorer. Één keer vierde hij met Ajax het landskampioenschap.

In 2007 kwam een biografie over Geels uit: Altijd Raak! Het AD brengt een mooi artikel achter een betaalmuur: "Ruud Geels (1948 - 2023): kopspecialist die gelukkiger was als schilder".




Tags

geels eredivisie feyenoord nederland topscorer topscorerstitels alzheimer anderlecht belgie benoemenswaardig biografie brugge haarlemmer kopspecialist krol landskampioenschap pesterijen schilder suurbier

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


6 maanden geleden
Fantastische spits en vroeger mijn jeugdidool. Was ik op slaapkamer huiswerk aan het maken op zondagmiddag en luisteren naar Langs de Lijn en als er weer berichten uit De Meer kwamen had Ruud Geels weer gescoord. Nostalgie. Toen besefte ik niet hoe een geweldig mens die Ruud was. Ruud R.I.P.
+3/-0

 
6 maanden geleden (gewijzigd)
Herkenbaar. Ik heb nog een radio-flits in mijn hoofd met verslaggever Joop Niezen. Het eerste half uur mochten er geen rechtstreekse flitsen vanaf de velden uitgezonden worden, de wedstrijden begonnen begonnen allemaal om 14.00 uur. Goeie ouwe tijd, en daar hoort Ruud Geels ook bij.
+1/-0

6 maanden geleden
hierbij wens ik de familie van Ruud Geels veel sterkte. Vreselijk aardige gozer en ik was er bij toen Ruud 5 x scoorde tegen Feyenoord . Feyenoord supporters die die middag zongen: ik heet Ruud Geels en kan niet scoren ,ik heb een scheiding tussen allebei mijn oren en dan er 5 in het mandje leggen Weergaloos en voor mij een van de mooiste middagen . Rust zacht Ruud
+2/-0

 
6 maanden geleden
Het was toch een avondwedstrijd op een zaterdag?
De makkelijkst scorende spits die ik ooit gezien heb.
Naar mijn mening was zijn sterkste punt zijn snelheid op de eerste meters.
Liep meters weg bij zijn tegenstander in de eerste meters.
En dan die laatste goal tegen Feyenoord toen, alsof hij seconden lang in de lucht bleef hangen.
+1/-0

 
6 maanden geleden (gewijzigd)
Klopt Ling mijn fout, zal de leeftijd zijn 😂 het was inderdaad ‘s avonds
+1/-0

 
6 maanden geleden
Dat van die leeftijd had je nou niet moeten zeggen.
Ik heb die wedstrijd ook gezien.😭
Weliswaar op tv en waarschijnlijk in zwart/wit.😁
+1/-0

 
6 maanden geleden
Hier beelden van deze fantastische wedstrijd met die kopgoal erin:

https://www.youtube.com/watch?v=nw1dmTrPVQ0link
+2/-0

 
6 maanden geleden
Top, bedankt. 👍
+1/-0

6 maanden geleden
Helaas voor mijn tijd. Wel wat gemist als ik het zo lees allemaal.
R.i.p
+1/-0

6 maanden geleden
Heel weinig van meegekregen, maar ee verhalen van pa en opa altijd mooi gevonden. Rust zacht.
+1/-0


Win met Ajax



Ajax E-zine

Meer dan 35.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

aarde backup berghuis bergwijn bertjek brobbey chelsea elsimao excelsior godts hato henderson hlynsson kiki kopper kroes leiderschapskwaliteiten linksbuiten mannsverk potter rensch roon sevic sosa sutalo tadic tahirovic taylor tsjah zucht