Transparent
Inloggen
Sluiten

Oud-Ajacied Ruud Geels overlijdt op 75-jarige leeftijd

19 november 2023 10:23
Foto: Pro Shots

Oud-Ajacied Ruud Geels overlijdt op 75-jarige leeftijd; image source: Pro Shots

Zaterdag overleed oud-Ajacied Ruud Geels. De legendarische spits leed al langere tijd aan de ziekte van Alzheimer. Geels speelde in Nederland voor onder andere Feyenoord, Ajax en PSV. In België kwam hij uit voor zowel Club Brugge als Anderlecht. Vijf maal werd Geels topscorer van de Eredivisie, een record dat nog altijd staat. Vier van deze topscorerstitels won hij met Ajax: 30, 29, 34 en 30 treffers in de jaren tussen 1974/75 en 1977/78. In totaal scoorde hij in Nederland 265 goals op het hoogste niveau, waarmee hij tweede staat allertijden.

Geels kwam twintig keer uit voor het Nederlands elftal en maakte daarin elf doelpunten. Bij het beruchte WK van 1974 kwam de Haarlemmer niet aan spelen toe. Door dagelijkse pesterijen van Suurbier en Krol beschreef hij het WK later als "de ergste weken uit mijn leven".

In het seizoen 1974/75 kwam Geels naar Ajax. In 131 competitiewedstrijden scoorde Geels 123 maal. Benoemenswaardig is de wedstrijd op 1 november 1975 tegen Feyenoord (6-0), waarin hij vijf keer scoorde. Een zesde treffer werd nog afgekeurd. Naast de topscorerstitels in de Eredivisie werd hij in de Europa Cup III met Ajax topscorer. Één keer vierde hij met Ajax het landskampioenschap.

In 2007 kwam een biografie over Geels uit: Altijd Raak! Het AD brengt een mooi artikel achter een betaalmuur: "Ruud Geels (1948 - 2023): kopspecialist die gelukkiger was als schilder".
Tags

geels eredivisie feyenoord nederland topscorer topscorerstitels alzheimer anderlecht belgie benoemenswaardig biografie brugge haarlemmer kopspecialist krol landskampioenschap pesterijen schilder suurbier

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.Win met AjaxAjax E-zine

Meer dan 35.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.