Ajax heerst tegen Volendam qua kansen maar wint slechts met 2-0

2 november 2023 21:57

Ajax heerst tegen Volendam qua kansen maar wint slechts met 2-0; image source: Pro Shots

Het was de eerste keer dat Ajax een competitiewedstrijd begon als hekkensluiter in de competitie, zij het met 2 wedstrijden minder gespeeld. Nummer 16 FC Volendam had ook 1 wedstrijd minder gespeeld dan de overige ploegen, tot deze wedstrijd. Ajax begon met een wijziging ten aanzien van de wedstrijd tegen PSV afgelopen zondag. Gastón Ávila werd vervangen door een debutant, Ar'Jany Martha die sinds dit jaar bij Jong Ajax als linksback speelt. Normaal is Martha een buitenspeler.

De eerste kans was voor Steven Berghuis. Na een voorzet van Gaaei richting Brobbey die weggewerkt werd, mocht de middenvelder in de 5e minuut uithalen van binnen de 16 meter. Helaas ging het schot naast. De volgende kans was voor Brobbey die na een goede voorzet van Martha kon koppen, maar de bal niet op doel kreeg, waar Berghuis ook de vervolgactie niet kon verzilveren.

Het volgende schot van Berghuis werd aangeraakt en leverde een hoekschop op. Helaas leverde deze corner geen nieuwe kans op.

Ajax bleef Volendam onder druk zetten en de volgende kans was voor Kristian Hlynsson na een individuele actie waar hij eerst zelf de bal veroverde en met wat kunst en vliegwerk een paar Volendammers passeerde, maar uiteindelijk Backhaus op zijn pad vond.

Met Martha leek Ajax een extra aanvaller te hebben, waardoor aan de rechterkant Berghuis vaak vrij kwam. Rond de 16e minuut kwam hij in vrije schotpositie, maar schoot hij recht op de keeper van Volendam.

De eerste keren dat Volendam in de buurt van Ramaj kwamen, leverde dat een simpele redding van de Duitser op en een voorzet van Ould-Chick werd weggekopt door Šutalo.

Hlynsson kreeg de bal halverwege de eerste helft op een presenteerblaadje na balverlies van Berghuis en een pass die weer voor zijn voeten kwam, maar zijn schot ging naast.
Uit een corner van Volendam was er nog even wat onrust achterin, nadat eerst Ramaj weifelend uit kwam, maar de Haan ongecontroleerd hoog over schoot. Hierna werd Gaaei geveld door een harde bal van George Cox tegen zijn hoofd, maar de Deen kon door.

Bergwijn had vlak voor het half uur een mooi schot van net binnen de 16, maar trof de lat. Een paar minuten later gaf Berghuis een voorzet, legde Bergwijn met het hoofd goed terug en schoot Taylor op doel. Helaas was het schot te zacht, waarbij Backhaus makkelijk kon vangen.

Vlak voor de rust nog schoten van Brobbey en Berghuis, waar weer kon Backhaus twee keer redden. De volgende kans was voor captain Bergwijn na een actie van Martha, maar de bal ging hoog over. Diezelfde Bergwijn kreeg nog een kans in de blessuretijd, maar zowel zijn schot als dat van Taylor leverden wederom niets op.

In de rust geen wissels en na de rust ging Ajax weer verder waar het was gebleven. De volgende kans was een voorzet van Martha en met een kunstige voetbeweging kreeg Bergwijn de bal op doel, maar daar was weer Backhaus.

De volgende kans was dan eindelijk raak. In de 56e minuut schoot aanvoerder Bergwijn op 1-0. Via Berghuis en Brobbey kon de linksbuiten hard uithalen en was Backhaus geklopt.

Bijna een minuut later kreeg Brobbey de volgende kans, maar de spits schoot naast. Ook Gaaei kreeg een kans, maar de Japanse Duitser wist ook deze poging te stoppen.

De eerste wissel aan de kant van Ajax was Anass Salah-Eddine voor Ar'Jany Martha die last van kramp had. Die vond plaats in de 64e minuut.

In de 71e minuut kreeg FC Volendam de kans waar ze de hele wedstrijd naar hadden uitgekeken. Van den Boomen kopte een lange bal van Backhaus door, waardoor Hato uit positie raakte. Robert Mühren kon alleen door op Ramaj en ondanks de inspanningen van Šutalo kwam hij tot een schot wat Ramaj knap wist te redden.

Ajax bleef veel balbezit houden en bleef kansjes krijgen. Zo stak Taylor Brobbey weg, maar had de spits het vizier nog steeds niet op scherp. Maar binnen een minuut kon Volendam weer aanzetten. Oud Jong Ajax speler Damon Mirani scoorde vorig jaar al met het hoofd en kreeg nu ook weer een grote kans, maar Ramaj tikte de bal over.

De kansen gingen in het laatste kwartier over een weer. Een contrast met de eerste helft. Iets meer dan 10 minuten voor tijd was het Berghuis die knap naar binnen kwam en naast schoot.

Hierna was het tijd voor de volgende twee wissels bij Ajax. Silvano Vos en Chuba Akpom kwamen voor Kenneth Taylor en Brian Brobbey.

5 minuten voor tijd de laatste Ajax wissel, omdat het derde wisselmoment werd gebruikt. Kristian Hlynsson werd afgelost door Mika Godts.

Chuba Akpom maakte twee minuten voor tijd zijn eerste goal in dienst van Ajax en de 2-0 voor Ajax in deze wedstrijd. Nadat zijn eerste kopbal nog werd gered na een voorzet van Gaaei, scoorde hij wel uit de hoekschop hierna. Steven Berghuis nam de corner en Akpom kopte hem hard binnen.

Het hard nog mooier kunnen zijn voor de Engelsman. Bergwijn gaf een goede dieptepass, waar Akpom alleen op Backhaus af kon gaan. Hij omspeelde de keeper, maar schoot tegen de paal. Zo won Ajax met 2-0 van FC Volendam en klom het naar de "veilige" plek 15.