29 oktober 2023 16:35

Ajax begint dapper, maar zakt in de tweede helft weg tegen PSV én zakt naar de laatste plaats; image source: Pro Shots

In een vermakelijke wedstrijd heeft Ajax aan het kortste eind getrokken tegen PSV in Eindhoven. Waar Ajax heel erg sterk begon, maar zichzelf slechts beloonde met 1 doelpunt binnen het kwartier werd het uiteindelijk 5-2 voor PSV. Van den Boomen en Brobbey scoorden voor Ajax.

De wisselingen ten opzichte van de wedstrijd tegen Brighton waren dat Forbs en Sosa wegens blessures afwezig waren en Tahirović gepasseerd werd. Gastón Ávila, Branco van den Boomen en Kristian Hlynsson startten in hun plek in de basis met Berghuis nu vanaf de rechterkant voorin.

De eerste kans was voor Brian Brobbey, waar Ávila de jonge spits wegstuurde. Brobbey had in de tweede minuut een vrije doorgang, maar vond Benítez op zijn weg. Ook bij de tweede kans binnen 5 minuten was er een grote inbreng van Brobbey. Hij kwam los van Boscagli en gaf de bal voor de goal, maar Bergwijn was te ver doorgelopen om de bal in te kunnen schieten.

De eerste kans voor PSV was voor Tillman, maar zijn schot was te zwak.
Binnen 10 minuten kwam Ajax op voorsprong in Eindhoven.

Na een actie van de rechterkant van Berghuis viel de bal via Lozano voor de voeten van Branco van den Boomen. Die dacht niet na en schoot op de goal van PSV. Waar Ramalho wilde instappen en daardoor Benítez twijfelde, resulteerde dit dat de keeper te laat reageerde en de bal via de paal in de goal ging en Ajax op 0-1 kwam.

Ajax bleef aanvallen en had zichzelf kunnen belonen na een actie via Bergwijn en Taylor. De aanvoerder stak goed Taylor weg die vrij had kunnen schieten, maar besloot de bal breed te leggen op Brobbey. Die had het vizier niet op scherp en schoot naast de goal.
Ook nog binnen het kwartier kwam Berghuis naar binnen en schoot strak in de korte hoek. Benítez zag de bal echter aankomen en wist dit schot te keren.

Waar Ajax veel grote kansen kreeg, maar de voorsprong niet wist uit te breiden viel de goal aan de andere kant. Waar Gaaei en Šutalo samen niet goed communiceerden wie Lozano moest oppakken kon de Mexicaan vrij weglopen na een goede dieptebal van Boscagli. Met Šutalo voor hem schoot de linksbuiten raak in de korte hoek achter Ramaj. Na 20 minuten was het weer 1-1.
Daarna volgde een open fase, waar in ieder geval de neutrale toeschouwer flink vermaakt werd. Binnen 3 minuten kon zowel PSV als Ajax weer op voorsprong komen. Maar Benítez hield Hlynsson van scoren af na een kopbal en Ramaj kon twee keer redden op een schot en kopbal van Luuk de Jong.

Na een half uurtje werd de wedstrijd tijdelijk stilgelegd. Er vond een reanimatie plaats op de tribune, waar ook beide clubartsen op af gingen. Volgens ESPN was de persoon weer bij kennis en heeft hij het stadion wel per ambulance verlaten. Na ongeveer 10 minuten werd het spel weer hervat.

Waar Ajax de laatste weken steeds vlak voor rust op achterstand kwam, was er nu 5 minuten voor rust de voorsprong. Een lange uitbal van Ramaj werd door Brobbey naar Bergwijn gekopt. De aanvoerder stormde op en zette Brobbey weer vrij voor Benítez en drie keer was scheepsrecht. Via de voet van de Argentijn zette de spits Ajax op 1-2.
Na rust kwam PSV beter uit de kleedkamers en vlak en binnen 4 minuten stond het weer gelijk. Na een mooi schot van Lozano wat via de binnenkant van de paal het veld weer in kwam stond Luuk de Jong klaar om de 2-2 te maken, ondanks de pogingen van Hato. Binnen 8 minuten draaide PSV het weer helemaal om. Via een pass van Schouten verlengde Luuk de Jong de bal naar Saibari die vrij kwam voor Ramaj. Waar de Duitser eerst nog kan redden ging de rebound er alsnog in via Saibari en kwam PSV op 3-2. En waar Ajax vorige week een goed kwartier had na rus, werd de achterstand nu nog groter en kwam PSV op 4-2 vlak voor het uur. Saibari gaf de pass op Bakayoko die goed breed legde op Lozano die de bal koeltjes achter Ramaj schoot.

Bergwijn kreeg hierna geel na een harde overtreding op Til. Hiermee was hij de tweede Ajacied die een kaart pakte, nadat Hato deze al kreeg in de eerste helft. Mika Godts was de eerste wissel en loste Steven Berghuis af.
En het werd helaas nog erger in de tweede helft. Na veel geklungel gleed Lozano de bal binnen. Til kwam op over de rechterflank en gaf de bal over de grond richting de tweede paal. Zowel Gaaei als Ramaj zag er niet overtuigend uit en nadat Ramaj het schot van Lozano nog stopte, maar niet goed verwerkte kwam de bal weer tegen de doorglijdende Lozano aan en kwam PSV op 5-2.

Hierna kwamen de volgende wissels. Ávila en Van den Boomen verlieten het veld en Silvano Vos en Anass Salah-Eddine mochten nog een kwartier meedoen.

Ajax leek nog de marge te verkleinen na een actie van Godts die Brobbey bereikte, maar de jonge Belg stond buitenspel toen hij werd aangespeeld door Šutalo. 5 minuten voor tijd kreeg ook Steven Bergwijn nog een grote kans, maar hij schoot voorlangs.

Dest kreeg nog de kans om zijn oude club pijn te doen, maar de Amerikaan schoot naast de paal. Na 5 minuten blessuretijd floot Makkelie af en ondanks een sterk begin zakt Ajax naar de laatste plek in de Eredivisie.