22 oktober 2023 14:39

Ook hekkensluiter FC Utrecht verslaat Ajax en passeert de Amsterdammers op de ranglijst; image source: Pro Shots

Helaas heeft Ajax na de interlandbreak de slechte reeks niet om kunnen keren. Nadat Ajax eerst op een 2-0 achterstand kwam, bracht de sterk spelende Hlynsson Ajax op 2-2 met 2 knappe goals. Steven Bergwijn zette Ajax op ene 2-3 voorsprong uit een penalty, maar helaas zorgden Toornstra en Fraulo ervoor dat de 3 punten in Utrecht bleven en zakte Ajax na de 17e plaats.

Na de interlandperiode mocht Ajax de competitie weer hervatten met een lunchwedstrijd uit bij FC Utrecht. De vaak lastige wedstrijd was nu nog meer uitgelicht, omdat Utrecht hekkensluiter is en Ajax 16e stond bij het begin van de wedstrijd. Ajax had 4 wissels ten opzichte van de thuiswedstrijd tegen AZ. Josip Šutalo was weer terug, waardoor Jakov Medic, weer zijn plek afstond. Verder begonnen Sosa, Hlynsson en Tahirović in plaats van Avila, Van Axel Dongen en Vos. Hato stond weer links centraal achterin.

Het begin was niet heel spectaculair met een kans voor Bergwijn na een voorzet van Forbs en Hlynsson na het goed vasthouden van de bal door Brobbey. Beide keren redde Barkas. Utrecht zette daar een kopbal van Flamingo tegenover die Gorter makkelijk kon vangen. Na een half uur spelen schoot eerst Labyad recht op Gorter, waar Bergwijn aan de andere kant hetzelfde deed met een schot recht in de handen van Barkas.

10 minuten voor de rust kwam de tot dan grootste kans van de wedstrijd, Bergwijn stormde op en legde af op Hlynsson om de jonge IJslander een vrije schotkans de bieden die helaas naast eindigde.

Een minuut voor de rust was dan toch de ban gebroken. Boussaid zette de bal voor en Sosa kopte de bal weg, maar deed dat recht door het midden. Ryan Flamingo stond klaar op de rand van de 16 en schoot de bal in de linkerhoek achter Gorter en werd het 1-0 voor FC Utrecht. In de blessuretijd volgde nog een schot van Boussaid, maar dit schot eindigde net naast. Met een achterstand voor Ajax gingen beide ploegen de kleedkamer in.

Heel snel na de rust bracht van der Hoorn zijn voormalige club in nog grotere problemen. Uit een corner kopte de verdediger in en Gorter leek te redden. Maar Higler kreeg een bericht van de doellijntechnologie dat de bal helemaal over de lijn was geweest en dus werd het 2-0. Ook de VAR besloot dat het een doelpunt was en dus werd de misère voor Ajax nog groter.

Maar Ajax kwam weer snel terug in de wedstrijd. In de 52e minuut waren er voorzetten van Sosa en Gaaei die werden weggewerkt, maar Sosa kreeg nog een kans op een voorzet. Hij vuurde een bal af wat tussen een schot en een voorzet in zat, maar Hlynsson stuurde de bal heel handig met zijn borst in de verre hoek en zo werd het weer 2-1.
En het scenario voorzet Sosa en doelpunt Hlynsson was 2 minuten later weer het recept. Taylor stuurde Sosa diep, die goed voorzet en met een heerlijke volley passeerde de IJslander Barkas wederom in de verre hoek en zette Ajax naast Utrecht, 2-2.

Hierna kreeg Ajax wat meer zelfvertrouwen, al was dat bij Bergwijn iets te veel. Hij schoot van heel ver recht op Barkas na een uur spelen. Iets hiervoor was Berghuis ingevallen voor Forbs.

In de 64e minuut mocht Steven Bergwijn aanleggen van 11 meter. Brobbey werd neergelegd door Flamingo en zo ging de bal op de stip. De aanvoerder stuurde de ervaren Griekse doelman de verkeerde kant op en zette Ajax op een 2-3 voorsprong.

Maar Utrecht was ook nog niet klaar. Nadat Bergwijn en Brobbey de bal verspeelden aan Sagnan, counterde FC Utrecht snel en kwam Flamingo vrij in de 16 meter. Hij legde goed terug op de net ingevallen Toornstra die helemaal vrij gelaten was en de routinier maakte simpel de 3-3.

Gorter kon niet door en werd vervangen door Dion Ramaj. Vlak na de wissel legde Azarkan Sosa in de luren en de Kroaat maakte de overtreding en kreeg hiermee geel. Tahirović was de volgende die geel pakte die een kleine 10 minuten voor tijd Seuntjens hard afstopte om een aanval eruit te halen.

Een andere invaller aan Utrecht kant kon de thuisploeg vlak voor het verstrijken van de 90 minuut weer op voorsprong zetten. Lidberg kon vrij doorlopen na een misser van Šutalo, maar Ramaj wist te redden en een nieuwe achterstand te voorkomen.

Hierna werd er een plastic beker op het veld gegooid en werden beide ploegen naar binnen gestuurd door scheidsrechter Higler en werd de wedstrijd tijdelijk gestaakt. Kort na de 2-0 was er ook al een beker gegooid en volgens protocol wordt de wedstrijd dan gestaakt. Nadat de wedstrijd een kleine 10 minuten stil had gelegen en er 8 minuten blessuretijd zou gaan volgen, hervatten de beide teams weer de wedstrijd.

Utrecht kwam scherp de kleedkamer weer uit en na een hele slechte pass van Šutalo, welke onderschept werd en Fraulo vrij voor Ramaj werd gezet wist de middenvelder Ramaj te passeren en stond Ajax weer op achterstand. Ook na deze 4-3 werd er weer een plastic beker gegooid en lag de wedstrijd nogmaals kort stil.

Steijn gooide nog zijn laatste 3 wissels in om vol voor de 4-4 te gaan en bracht Akpom, Mikautadze en Van den Boomen in. Echt grote kansen leverde dit niet op, behalve een schotkans voor Bergwijn die hoog over schoot. Bij de laatste kans kwam Ramaj nog mee naar voren, maar na 98 minuten floot Dennis Higler af en passeerde FC Utrecht de Amsterdammers op de ranglijst en vindt Ajax zichzelf terug op de 17e plaats.